Saken oppdateres.

Evenrud har meddelt valgkomitéen i partiet om at hun ikke tar gjenvalg.

På spørsmål om hvorfor, svarer Evenrud at hun ikke ønsker å utdype avgjørelsen.

Heller ikke Maren Rismyhr tar gjenvalg.

– Jeg synes jeg er for gammel. Jeg er tross alt 75 år og skal bli pensjonist, sier Rødt-veteranen til Avisa Oslo.

Rødts bystyregruppe består, foruten Rismyhr og Evenrud, av Oslo Rødt-leder Siavash Mobasheri og Sofia Rana.

Evenrud har vært en tydelig profil på rådhuset, og var ved forrige lokalvalg i 2019 blant enkeltpolitikerne som fikk flest personstemmer. Hun har også ledet Rødts budsjettforhandlinger med byrådspartiene.

– Kjipt

Sofia Rana, som altså også sitter i bystyret for Rødt, sier hun ikke har konkludert selv, men at hun trolig kommer til å ta gjenvalg neste år. Hun synes samtidig det er trist at Evenrud nå gir seg.

– Jeg synes det er kjipt. Hun har vært her lenge og er kjempeflink. Hun har gjort en god jobb for partiet som gruppeleder og har mye kompetanse som har vært bra for oss, sier Rana til Avisa Oslo.

Evenrud har blant annet bakgrunn som barnehagearbeider, samtidig som et av Rødts største gjennomslag i bystyret siden 2015 er at nye barnehager i Oslo ikke skal drives av komersielle aktører.

– Det har vært viktig. Det at hun har erfaring fra barnehage gjør at hun har en helt annen innsikt enn politikere som ikke har gjort det. Så har hun bakgrunn som tillitsvalgt. En styrke vi har i Rødt er at vi faktisk har arbeidsfolk som politikere.

Rødt-leder Mobasheri mener også det er et tap for gruppa.

– Jeg har snakket med Eivor og hun har forklart bakgrunnen for det, og det har jeg full forståelse for. Det er sørgelig for oss at hun tar det valget, men vi har forståelse for det, sier han.

– Kom det som en overraskelse?

– Jeg vil ikke si det var overraskende, men vi har satt i gang en nominasjonsprosess der alle i gruppa er blitt bedt om en tilbakemelding, så det er ryddig at hun kommer med det nå, slik at vi får tid å finne en ny toppkandidat.

Også Mobasheri trekker frem Evenruds barnehagekompetanse som en styrke.

– Hun har vært ekstremt dyktig i spørsmål om velferdsprofitører og kommersialisering av barnehager. Selv om hun ikke skal sitte i bystyregruppa, vil vi ikke miste den ressursen. Det kommer vi til å dra nytte av senere.

Turbulent tid

Rødt har siden 2015 vært byrådets samarbeidsparti i bystyret, uten selv å sitte i byråd. Det siste året har imidlertid dette samarbeidet fremstått noe turbulent.

I fjor sommer sikret Rødt flertall for mistillitsforslaget mot daværende miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg, etter det ble klart at prosjektet som skal sikre Oslo en alternativ vannforsyning hadde budsjettsprekk på flere milliarder kroner.

I år, samme dag som bystyret skulle stemme over revidert budsjett for Oslo, ble det klart at byrådspartiene for første gang siden 2015 ikke klarte å komme til enighet med Rødt. Dette resulterte i at Rødt fant flertall for enkelte saker blant de borgerlige partiene i bystyret.