– I dag har vi en litt pussig debatt i Oslo bystyre basert på ideen om at alle trærne i Oslo kuttes. De borgerlige partiene og FNB er litt sånn i Nettavisen-modus, skriver Eivind Trædal (MDG) i byutviklingsvalget på Twitter.

Han sikter til saken om bedre vern av trær, som ble tatt opp i bystyremøte onsdag. Det sittende byrådet fikk krass kritikk fra Høyre, Venstre, Frp og FNB, som mener kommunen har felt for mange trær i byen. Saken har utgangspunkt i innbyggerforslaget «Byen trenger trær!».

Trædal mener kritikken fra opposisjonen er useriøs.

– Det her er jo et spill for galleriet fra politikere som prøver å skyve et populært standpunkt foran seg, mens de egentlig prøver å undergrave politikk som de er imot på andre områder, sier han til Avisa Oslo.

– Uriktig fortelling

Trædal mener at en tabloid mediedekning har skapt en uriktig fortelling om at trær raseres over hele byen.

– Og det har i stor grad vært fronta av lokale Frp-ere som plutselig blir veldig engasjerte i trær når det tilfeldigvis betyr at man kan være mot en sykkelvei, hevder MDG-politikeren og legger til:

– Det samme skjedde jo med gågata i Olav Vs gate. Jeg har aldri sett så mye engasjement for trær. Det var ingen av de samme politikerne som var like engasjerte de trærne som skulle hogges når det skulle bygges motorvei i Asker og Bærum.

Trædal kritiserer også mediedekningen for å være skjev.

– Hvis man skal ha like mange nyhetsoppslag for hvert tre som blir plantet som hvert tre som blir felt, så ville ikke avisene hatt plass til noe annet. Så det er jo en påfallende skeivhet i dekningen der. Det skaper et feil inntrykk hos folk som også opposisjonen har latt seg overbevise selv av eller spiller med på.

Plantet over 400 nye trær

Noen ganger må trær hugges, mener Trædal, men påpeker at antallet trær i byen i sum øker.

– Og det syns vi er bra. Det er en viktig del av byrådets politikk; å gjøre byen grønnere.

Trædal viser til statistikk som bekrefter det han sier.

– Så langt viser tallene at vi i 2019 fikk 318 kommunale trær, og 2020 var det 401 nye trær.

Men denne argumentasjonen fikk kritikk av opposisjonen onsdag. Under bystyremøte sa Hassan Nawaz (H):

– Lett å kontre det med at man skal plante mange nye trær, men da må man være klar over at et stort tre med et stort bladareal kan ta tilsvarende mer vann eller luftforurensning, kontra et helt nyplantet tre. Innbyggerforslaget kommer av en grunn.

Han fikk støtte av Marit Kristine Vea fra Venstre.

– Dersom vi skal lykkes med å sikre oss byens trær, så må vi faktisk la være med å hogge dem ned. Og vi må om nødvendig og gjøre tilpasninger i prosjektet slik at trær kan bestå. Kanskje må et fortau krympes tre meter til 2, men det er oslofolk villig til å akseptere, sa Vea.

Vea viser til at voksne trær jobber bedre enn små trær:

– Trærne er episenteret for byens mangfold, de samler opp vann, de svaler og renser luften. Og den jobben gjør de best når det er voksne store trær.

– Morsomt at de ikke forstår hvordan trær fungerer

– Noe som påpekes av opposisjonen er jo at de trærne som plantes er små trær og gjør en mye dårligere jobb mtp. å fange opp luftforurensning sammenlignet med de store trærne?

– Det er jo morsomt at de ikke forstår hvordan trær fungerer. Et tre starter med å være lite og så vokser det seg større, og det kan de sikkert gå på et naturfagkurs for å lære seg. Ideene om at trærne er for små når de plantes må jeg bare le litt av. Man kan sikkert investere i ett og annet større tre, men med tiden blir alle trær store, hvis de får plass og lys og vann.

– Men det tar jo fryktelig lang tid? Opptil 60 år?

– Det er jo et pussig argument som jeg ikke vet helt hva man skal gjøre med. Det er jo koselig at trær vokser til og det er helt normalt at når man beplanter trerekker, så planter man mindre trær. Den innvendingen klarer jeg ikke å forstå meg helt på, svarer Trædal.