16-åringen er en av fem i alderen 16–17 år som er siktet for seksuelt overgrep mot den unge jenta 12. april.

Ingen av guttene erkjenner straffskyld.

Politiet pågrep alle fem i en koordinert aksjon dagen etter, men ingen ble fremstilt for varetektsfengsling.

Den siktede 16-åringen er tilbake i klasserommet sammen med sine medelever mens etterforskningen pågår.

Tilbake på skolen

– Hvis jeg ikke får vite hva skolens plan er rundt denne overnattingsturen, er det for dårlig. Hun får ikke være med på turen uten at skolen har gitt meg forsikringer om at vedkommende ikke skal overnatte sammen med de andre, sier faren til Avisa Oslo.

Turen er planlagt om ikke lenge.

– Hvis jeg i ettertid av en slik tur hadde fått vite at siktede hadde vært med sammen med min datter, hadde jeg ikke vært særlig fornøyd. Her er det viktig å ivareta alle, understreker forelderen.

Han er overbevist om at skolen har kontroll på situasjonen og gjør sitt beste, men mener at han som forelder bør bli betrygget med utvidet informasjon av skolens ledelse.

Både han og Avisa Oslo har vært i kontakt med rektoren på skolen hvor den ene av de siktede går, men skolen ønsker av taushetshensyn ikke å gi noen detaljer om planene, verken til forelderen eller AO.

– Skolen er pålagt strenge hensyn til taushetsplikt for alle elever. Jeg kan derfor verken bekrefte eller avkrefte forhold som omhandler enkeltelever, skriver rektoren i en e-post til AO.

Alvorlige siktelser

– Det er en veldig alvorlig sak. To av guttene er siktet for voldtekt av barn under 14 år, mens de tre andre er siktet for seksuell handling mot barn under 16 år. Dersom de to første blir dømt etter denne siktelsen, risikerer de en kraftig reaksjon, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt til Avisa Oslo.

Politiet etterforsker fortsatt saken for fullt, og på grunn av de involvertes lave alder, er det et krav om rask saksbehandlingstid. Politiet har som intensjon å oversende saken til statsadvokaten for avgjørelse i løpet av sommeren.

Politiadvokaten sier foreldre på aktuelle skoler ikke har krav på informasjon om saken fra politiet.

– Det er mange hensyn å ta her, både til fornærmede og de fem siktede. Ingen er dømt ennå, og saken er ikke ferdig etterforsket, understreker politiadvokaten.

Tilfeldig møte

12-åringen, som ikke er hjemmehørende i Oslo, var på besøk i byen da det formentlige overgrepet skjedde. De siktede og jenta kjente hverandre ikke fra tidligere. Møtet mellom dem skal ha vært helt tilfeldig.

Hva som siden skjedde, har jenta og de siktede guttene ulike forklaringer om.

Overgrepet skal ha skjedd inne på et solarium. Pårørende slo samme dag alarm ved å anmelde saken til politiet.

Klokka sju morgenen etter ble de fem unge guttene pågrepet i en samordnet aksjon. Dette for å hindre at de kunne påvirke hverandres forklaringer. Politiet tok beslag i guttenes mobiltelefoner og gjennomførte rutinemessig forklaringer fra vitner.

Om hvorfor politiet ikke begjærte de fem varetektsfengslet, sier Hatlo:

– Bevisforspillelsesfaren ble da så liten at jeg ikke mener det var grunnlag for å fremstille dem.

Ikke gjentakelsesfare

– Hvis det er noen som prøver å lokke et barn inn i en bil, blir foreldrene informert om det umiddelbart. Når en elev er siktet for et alvorlig overgrep, får vi ikke vite noen ting. Jeg mener det er helt feil, men vet at det er foreldre som ikke er enig med meg i det. Det spiller ingen rolle, jeg er opptatt av sikkerheten både til den fornærmede i saken og min datter, sier forelderen til AO.

Etter det AO kjenner til, er det opprettet en egen Facebook-gruppe for berørte foreldre ved skolen. I den er det uttrykt stor tillit til skolens håndtering av saken. Om den aktuelle overnattingen skal det blant de fleste av foreldrene ikke være noen frykt for nye overgrep under overnattingsturen.

Politiadvokat Hatlo understreker at politiet mener det på ingen måte er gjentakelsesfare i saken.

– Jeg kan bekrefte at min klient nekter straffskyld, sier advokat Alexander Behrang Mardazad. Hans klient er siktet for seksuell handling med barn under 16 år.

Også advokaten understreker de strenge taushetsreglene som gjelder i slike saker, og er ikke overrasket over at foreldre ikke får kjennskap til detaljer, selv om de har barn i samme klasse som en siktet.

Dokumentene i denne alvorlige saken er klausulerte, det betyr blant annet at de involverte ikke får vite hva de andre har gitt av opplysninger.