Trenger du nye dekk og har fått et veldig bra tilbud? Kanskje et som er for godt til å være sant? Da er det grunn til å være skeptisk, opplyser de på A-krimsenteret i Oslo.

De kontrollerer aktører i dekkskift- og bilpleie-bransjen og blir ikke overrasket hvis de oppdager: Ulovlig arbeidskraft, svart omsetning, svart arbeid, trygdesvindel, brudd på arbeidsmiljøloven (bl.a. arbeidstid og manglende verneutstyr) og utnyttelse av sårbare arbeidstakere. Dette er typiske lovbrudd som går igjen hos enkelte firmaer.

– Dessverre er dette en bransje hvor vi har kommet over tilfeller av utnyttelse av sårbare arbeidstakere. Det er ulike grunner til at personene kan være i en vanskelig og sårbar situasjon. Men vår erfaring er at mange av disse arbeidstakerne ofte har manglende språkkompetanse og kjennskap til lover og regler i Norge, forteller senterleder Olav Norheim ved A-krimsenteret i Oslo.

Kontrollerer firmaer i Oslo

De jobber hyppig med å kontrollere firmaer.

– Vi hadde en rekke kontroller mot dekkskift- og bilpleiefirma i Oslo i forrige uke, og vi fortsetter med kontroller denne uken, sier Norheim.

Fakta

A-krimsenteret i Oslo består av Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Oslo politidistrikt, Øst politidistrikt og NAV. Samarbeidet har eksistert siden 2015.

Det tverretatlige senterets mål er å forebygge og avdekke arbeidslivskriminalitet. Dette gjelder blant annet brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere. Arbeidskriminalitet minimaliserer produksjonskostnader, undergraver norske samfunnsstrukturer og virker konkurransevridende.

Det er per nå sju a-krimsentre i Norge og disse holder til i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Bodø og Tønsberg.

Mellom juli og november 2019 kontrollerte A-krimsenteret 37 virksomheter i Oslo og Akershus. Her fant de blant de blant annet ut at over halvparten (66 %) av arbeidstakerne hadde en inntekt på under 200.000 kroner i 2018. Kun én av fem (17 %) hadde en registrert inntekt over 300.000.

De fant også ut at 40 prosent av firmaene underrapporterte hva de omsatte for og at det ble avdekket gjentakende brudd på arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter hos 43 prosent.

(Saken fortsetter under bildet)

Det skal sies at de 37 firmaene allerede var kjent for én eller flere etater. A-krimsenteret opplyser i rapporten «Arbeidslivskriminalitet i bilpleiebransjen i Oslo og Akershus» at firmaene derfor ikke nødvendigvis er representative for hele bilpleiebransjen. Likevel understreker de at forbrukerne må være obs.

– Du som forbruker kan hjelpe samfunnet med å bekjempe arbeidslivskriminalitet ved å være bevisst på hvem du kjøper tjenester av. Ikke baser valg av tjeneste på kun billig pris. Og betal alltid med kort og få kvittering, oppfordrer Norheim.

Råd fra A-krimsenteret til deg som forbruker:

1. Vær bevisst på hvor du kjøper dekkskift og bilpleie-tjenester.

2. Er det for billig til å være sant? Da er det som oftest det.

3. Urimelig lav pris går som regel ut over noen eller noe.

4. Ser lokalene og arbeidsforholdene greie ut?

5. Betal med kort og be om kvittering.

6. Ta en bakgrunnssjekk: Sjekk om virksomheten har organisasjonsnummer og er i MVA-registret. Det kan du sjekke ved å søke i Brønnøysundregistrene (brreg.no) eller du kan søke i bedriftsbaser på nett, som proff.no.