«Styret ved Natur videregående skole har i styremøte tirsdag den 28.03 2023 vedtatt å legge ned skolen ved skoleårets slutt 22.06.2023», innledes pressemeldingen.

– Det er veldig trist at vi er kommet i denne situasjonen, sier styreleder Aase Lømo ved Natur videregående skole.

Det betyr at 27 ansatte går mot å miste jobben.

– De ansatte synes at det har vært en veldig krevende tid de siste månedene, med usikkerhet om den økonomiske situasjonen. Men de har gjort en heltemodig innsats, så all honnør til de som jobber på skolen, fortsetter Lømo.

Jobbet for overtakelse

Skolen har i lang tid vært i dialog med Oslo kommune om sin situasjon.

Spesielt de siste ukene har skolen jobbet hardt for å få med kommunen på en offentlig overdragelse av virksomheten. Tidligere i mars satt de en frist for Oslo kommune til å komme med signaler eller et tilbud om å overta skolen som i dag drives som en privat stiftelse på Furuset.

– Da skolen ikke har fått noen tilbakemelding fra Oslo kommune innen satt tidsfrist, eller innen dagens styremøte, ser styret ved Natur videregående skole ingen annen utvei enn å avvikle skolen, skriver styret i pressemeldingen.

20. mars hadde skolen et møte med Utdanningsetaten. Styrelederen beskriver det som et positivt infomøte, men at etaten kun hentet inn informasjon. Skolen har ikke hatt dialog med byråden for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Reagerer på manglende kontakt

– Ønsket dere dialog med byråden?

– Ja, det ønsket vi. Vi har formidlet vårt vedtak til henne, men ikke hatt direkte kontakt. Hun har ikke tatt kontakt med oss, svarer styreleder Lømo.

– Hva tenker dere om det?

– Jeg tenker at hun ikke er så veldig opptatt av dialog med oss i fasen vi har vært i nå, svarer styrelederen.

Bakgrunnen for at skolen har ønsket kommunal overtakelse, er svært anstrengt økonomi som følge av varierende og lave søkertall. I tillegg har det oppstått usikkerhet når kommunen opprettet et offentlig tilbud innen naturbruk på Stovner videregående skole.

– Useriøst

Byråd Holmås Eidsvoll har tidligere sagt til Avisa Oslo at det er «useriøst» å forvente et forpliktende svar innen en uke, slik skolen satt som frist tidligere i mars. Styrelederen ved skolen svarer på sin side at de ikke kan vente til tredje kvartal i 2023 med å få en avklaring, slik byrådet ønsket. Det fordi de ikke kan sette i gang med nytt skoleår på høsten uten å vite hva som vil skje.

– Er denne beslutningen om nedleggelse endelig?

– Den er endelig i den forstand at hvis det ikke dukker opp noe som skal gjøre situasjonen annerledes, er den endelig. Det settes i gang prosesser med de ansatte nå. Hvis det dukker opp noen opplysninger eller informasjon fra Oslo kommune, får vi vurdere det, svarer styreleder Lømo ved skolen.

– Jeg er rasende

Skolens vedtak vekker harme i opposisjonen i bystyret, som instruerte byrådet om å gå i dialog med skolen om en mulig overtakelse.

– Jeg er rasende over at byrådet ikke redder Natur vgs. Oslo trenger flere grønne skoleplasser i framtiden og vi trenger de unike skoleklassene for de som ikke finner seg til rette i den vanlige skolen, svarer Hallstein Bjercke (V).

– Det er utrolig trist at skolen nå legger ned fordi byrådet med Ap, SV og MDG er imot at private og ideelle leverer en god skole, svarer Mehmet Kaan Inan (H).

Bjercke reagerer sterkt på byrådets behandling av skolen:

– Det er direkte arrogant av byrådet at de tilsynelatende ikke har løftet en finger får å redde skoleklassene og arbeidsplassene ved Natur vgs. i Groruddalen, svarer han.

– En stiftelse kan ikke gå til grunne med åpne øyne. At Natur nå har blitt totalt oversett av byråden er skandaløst, lyder beskjeden fra Morten Edvardsen (Sp).

– Vi skal gjøre alt vi kan for å snu dette, varsler Britt Fossum (FP).

Ikke så enkelt

Tidligere har byråd Holmås Eidsvoll reagert overfor opposisjonspolitikerne om at bystyret skal forholde seg til et ultimatum fra et styre for en privat skole, som er fremmet gjennom brev og medier.

– Det er veldig krevende. Det er ikke sånn vi driver saksbehandling og det håper jeg virkelig ikke bystyret synes vi skal gjøre. Det blir å fatte noen kjappe konklusjoner her og nå på hva løsningen skal være – så enkelt er det ikke, sa Sunniva Holmås Eidsvoll tidligere i mars.

– Det er en krevende situasjon, og jeg forstår at mange er bekymret, naturlig nok også elevene som går en usikker fremtid i møte. Vi jobber så fort vi kan for å finne en løsning, sier Holmås Eidsvoll til AO.

– Vi har ikke oversikten over økonomien til skolen. Vi ser om vi kan innlemme skolen i det kommunale skolesystemet, slik bystyret har bestemt. Det som er mest krevende, er at skolen plutselig har veldig dårlig tid. Det har dessverre ikke vært mulig for kommunen å finne løsning innenfor så korte tidsfrister, sier hun.

Mer om saken her: