SV og Arbeiderpartiet i Oslo ønsker å erstatte dagens rene karakterbaserte modell for inntak på VGS.

I stedet for dagens modell, kjent som «fritt skolevalg», ønsker de en blandingsmodell.

Blandingsmodellen innebærer at én andel tas inn på ulike videregående skoler basert på karakterer, slik det er i dag. En annen andel tas inn fra ulike karaktergrupper, for å utjevne forskjeller.

I fjor gikk Elevorganisasjonen (EO) i Oslo inn for å støtte blandingsmodellen.

Men under helgens årsmøte, snudde elevene.

– Ikke et godt alternativ

– Vi har vedtatt at blandingsmodellen ikke er et godt alternativ til dagens rene karakterbaserte modell, bekrefter Martine Svendsen, nyvalgt leder av EO.

Som bakgrunn for at representantene gikk imot, viser hun blant annet til at modellen er vanskelig å forstå, og at den ikke har høy oppslutning blant elevene i Oslo.

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) sier at hun har forståelse for at det er delte meninger, men at man er nødt til å prøve ut et alternativ til dagens inntaksmodell. Du kan lese hennes svar lenger ned i saken.

Svendsen understreker at spørsmålet om inntaksmodellen er krevende, og at de opplever at det er stor uenighet blant elevene i Oslo. Som eksempel på dette viser hun til fjoråret:

– Alle inntaksmodellene som ble foreslått for årsmøtet i fjor falt. Til slutt gikk et representantskap inn for blandingsmodellen. I år, derimot, snudde årsmøtet og gikk imot en blandingsmodell, sier hun.

Et «splittende spørsmål»

Samtidig presiserer Svendsen at organisasjonen ikke har vedtatt politikk som støtter noen modell, og at over femti prosent av representantene på årsmøtet gikk imot dagens karakterbaserte modell.

– Det vi ser er at inntektsmodellen er veldig splittende og veldig personlig. Helgens vedtak understreker dette, sier Svendsen, og viser til at de ikke noen politikk på hvilket alternativ de ønsker seg.

– Men vi sender nå et tydelig signal om at byrådet sitt alternativ ikke er godt nok, sier hun.

Hun tror ikke EO kommer til å finne en modell som alle elever er helt fornøyde med. Uavhengig av dette, så håper hun politikerne vil følge opp – også etter høstens valg:

– Inntaksmodellen er en splittende, men viktig sak for elevene i Oslo. Jeg håper politikerne vil ta det på alvor, avslutter hun.

Byråden: – Nødt til å prøve ut et alternativ

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) kan forsikre Svendsen og EO om at hun ser frem til å samarbeide fremover. Hun understreker at hun forstår at det er delte meninger om inntaksmodell blant elevene i Oslo.

– Jeg opplever likevel at det er mange som ønsker et alternativ til ren karakterkonkurranse velkommen, sier hun og viser til at det ganske riktig heller ikke ble gitt noe støtte fra EO til en annen modell.

– Rent karakterbasert opptak til de videregående skolene har over mange år ført til en stadig dypere segregering mellom de videregående skolene i Oslo. Derfor er vi nødt til å prøve ut alternativer.

Hun peker på at dagens modell gjør at mange skoler er «hermetisk lukket» for alle utenom de med toppkarakterer, og at blandingsmodellen vil gi flere mulighet til å komme inn på disse skolene, noe som også vil gi bedre skolemiljø.

– Et politisk makkverk

En som har vært kritisk til blandingsmodellen, og som nå jubler over at også Elevorganisasjonen trekker støtten, er Oslo Høyres utdannings- og kulturpolitisk talsperson, Mehmet Kaan Inan.

– Blandingsmodellen er et politisk makkverk som ingen forstår, mener han.

– Modellen Ap, SV og MDG vil innføre brukes ikke noe sted i verden, vi vet ikke hvilke konsekvenser det har og de aller fleste forstår den heller ikke. Oslos elever fortjener bedre enn å være forsøkskaniner for et hjemmesnekra prosjekt på kontorene til SV, mener han.

Kaan Inan mener fritt skolevalg gjør at elevene i Osloskolen med «hard innsats kan komme dit de vil».

– Fritt skolevalg er per nå er den mest rettferdige inntaksmodellen vi har, og som det er størst oppslutning blant elevene for, sier han og viser til at 62 prosent av elevene på tiende trinn foretrekker denne modellen.

Kaan Inan er ikke enig i at fritt skolevalg bidrar til å øke forskjellene, selv om han medgir at modellen har sine svakheter og «kan slå uheldig ut»:

– Det er noen skoler som kommer uheldig ut med dagens inntakssystem, og de skolene skal vi løfte. Det lover vi og garanterer vi. Det skal vi gjøre gjennom å etablere nye linjer som elevene vil starte på, få de beste lærerne inn på disse skolene med høyere lønn og skape et bedre skolemiljø, avslutter han.

Beregner god tid

Byråden tar ikke kritikken fra opposisjonspolitikerne altfor tungt:

– Høyres skolepolitikk er et politisk makkverk, svarer Holmås Eidsvoll.

Hun mener at Høyres skolepolitikk, med det hun omtaler som økt testing i skolen, ikke gir grunnlag for motiverte elever.

– Vi skal sørge for at en ny inntaksmodell er godt forklart for elevene og i god tid før de skal søke, sier hun.

Planen er at de som begynner i 10. klasse neste høst er dem som skal søke videregående etter ny modell.

Brannvesenet mistenker TikTok-trend står bak «svært mange utrykninger» i dag

Her har det vært dagligvarebutikk i mer enn tretti år. Så fikk Hawal sjokkbeskjeden

Et tips førte inspektørene til de gamle frisørlokalene. Der fant de en ulovlig pizzeria