– Akkurat nå er situasjonen ikke så dramatisk at vi innfører tiltak. Da er det først og fremst innleggelser vi følger, og det har vært ganske stabilt over tid, sier helsebyråd Robert Steen til Avisa Oslo.

De siste ukene har den nasjonale smittetrenden vært stigende. Også antallet innlagte som følge av koronaviruset har økt. Det samme gjelder for Oslo, der 59 personer i skrivende stund er innlagt, en økning fra 35 personer forrige onsdag. Dette ifølge VGs koronaoversikt.

Til tross for at byråden ikke vil innføre tiltak, tar han ikke lett på situasjonen. Han peker på at det er to virus som sprer seg i Oslo om dagen: koronaviruset, og RS-viruset. De to virusene deler flere karakteristikker, både i hvordan de overføres mellom mennesker, og symptomer.

– Vi har altså to virus, og snart kommer influensasesongen. Jeg tror det viktigste er at man sørger for å være oppmerksomme på dette. Det innebærer å holde avstand til fremmede, holde seg hjemme om man har symptomer, og å teste seg. Da hjelper vi oss selv, familien vår, naboene våre og byen vår, sier helsebyråden.

– Oslo er ikke noen versting om dagen

Onsdag morgen uttalte assisterende helsedirektør Espen Nakstad at det kan bli aktuelt med lokale tiltak, dersom smittetrenden i Norge ikke snur.

Én ting bekymret Nakstad særlig.

– Det aller viktigste nå er å huske på rådene som faktisk gjelder. Vi har kartlagt rådet om å være hjemme når en er syk, og ser at seks av ti svarer at de holder seg hjemme. Det betyr at fire av ti ikke gjør det. Det er litt for mange, sa han til NRK.

Om folk skjerper seg her, samtidig som de er flinke til å teste seg og sier ifra til nærkontakter, mener Nakstad at det kanskje alene er nok til å få en nedadgående smittetrend.

– Der hvor det ikke er nok, og der det er et høyt smittepress, så er lokale tiltak aktuelle. Da er det smittevernrådene med munnbind og å holde avstand i offentlige rom som det er viktig at kommunene ser på.

Til dette svarer Steen at beskrivelsen ikke er like gjeldende i Oslo.

– Det er i og for seg riktig, men Oslo er ikke noen versting om dagen. Det er nok tyngre i Trondheim og andre byer som opplever smitterekorder. Vi har sett en økning de siste to ukene etter seks uker med nedgang. Det er jo slik at vi holder nøye øye med hvem som smittes, hvem som smitter og hvem som bærer smitte. Det er mest de uvaksinerte unge og barn.

– Vi trenger å bli minnet litt på det

Mest av alt tror Steen det er viktig at alle er oppmerksomme på at smitten fremdeles eksisterer. Han tror også at økningen skyldes at det nå for alvor er blitt høst.

– Vi lever i et mer åpent samfunn, det er høst, og da er vi mer innendørs. Det er jo slik at vi holder nøye øye med hvem som smittes, hvem som smitter og hvem som bærer smitte. Det er aller mest de uvaksinerte unge og barn, og dette er et bilde vi har forventet, og kommunisert at vi tror vil oppstå.

Han har en tydelig oppfordring til alle Oslos innbyggere:

– Hold håndhygienen høy, vask hendene ofte og bruk spriting. Test deg dersom du har symptomer, så du får vi avdekket om du trenger å gå i isolasjon. Vi trenger å bli minnet litt på det.