– Vi har i det siste sett en stigende trend i smittetallene, og vi ser at blant annet smitten i private sammenkomster stiger. Uten at det er hovedårsaken. Økt testing kan også ha bidratt til å avdekke skjult smitte. Samtidig kan smittehopp fra en dag til en annen være vanskelig å forklare, derfor er det viktig at man ser smittetallene over en periode, svarer kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup.

Utbrudd forklarer ikke smittehoppet

– Er det noen utbrudd i Oslo de siste dagene som kan forklare økningen siste døgn?

– Nei, smitteøkningen er jevnt fordelt over hele byen, at vi ser en såpass stigning nå kan ikke knyttes til en enkelt hendelse.

Sverdrup påpeker at de er kjent med at det har vært utbrudd på skoler, barnehager og arbeidsplasser, men at bydelene har bedre kjennskap til disse.

Før fredagens smittehopp spurte Avisa Oslo om hva Helseetaten forventer om den videre smitteutviklingen i Oslo.

– Er avgjørende

– Det er vanskelig å spekulere i. Det er viktig å huske at man må overholde smittevernreglene, selv med en negativ test. Vi er bekymret for en videre stigning i smittetallene med de følger det har for antall sykehusinnleggelser og forekomst av alvorlig covid-sykdom.

Han påpeker at grunnleggende smittevernrutiner, som god håndhygiene og holde deg hjemme når du er syk, er avgjørende for videre utvikling av pandemien.

– Begrens sosial kontakt utenom egen husstand eller nær venn. Bruk munnbind der det kan være vanskelig å holde avstand til andre og der det kan være mange mennesker samlet, slik som butikker, serveringssteder og i kollektivtrafikken, avslutter han.