– Å prate er ikke farlig.

Det sa byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg til VG i 2019. Utsagnet er fra 2019, og fra da Lae Solberg i siste liten gjorde et mislykket forsøk på å lokke over MDG for å danne et «blågrønt flertall».

Etter høstens valgseier sier han imidlertid at det er «helt uaktuelt» å invitere MDG til byrådsforhandlinger. Dette til tross for at Venstres drømmebyråd består av nettopp MDG, Høyre og Venstre.

– De vil avvikle fritt skolevalg, øke eiendomsskatten og hindre private aktører i omsorgen. Derfor er det helt unaturlig for Høyre å samarbeide med dem. Høyre går til valg på et samarbeid med Venstre, Frp og KrF, sa mannen, som trolig blir Oslos neste byrådsleder, til Aftenposten før valget.

Han sa også at MDG «hører hjemme på venstresiden». Som Lae Solberg sier: Det er riktig at MDG har åpnet for å vrake dagens VGS-inntak. De har også åpnet for å øke promillesatsen for eiendomsskatt og i MDGs partiprogram heter det:

«De Grønne vil sikre et fortsatt sterkt offentlig velferdstilbud til alle. Ideelle og kommersielle aktører kan på noen områder gi et større mangfold og være et positivt supplement, men det er viktig at offentlig velferdsmidler går til å styrke tjenestene og kommer brukerne til gode, ikke til kommersiell profitt.»

Samtidig har MDG en rekke beslektede politiske standpunkter med både Høyre, Venstre og KrF. Under kan du lese en oversikt over en rekke

Klima og natur

MDG og Venstre vil gjøre Oslo til en nullutslippsby innen 2030. Høyre vil redusere klimautslippene med 95 prosent innen 2030. Det samme er KrFs mål.

Frp vil avvikle klimaetaten.

Venstre vil fullføre karbonfangstanlegget Klemetsrud. Høyre vil realisere karbonfangst. Frp vil ikke bygge karbonfangst- og lagringsanlegget på Klemetsrud.

I KrFs program heter det:

«Rensing av CO₂-utslipp ved forbrenningsanlegget på Klemetsrud er et vesentlig bidrag til å nå det svært ambisiøse målet om å redusere Oslo CO₂-utslipp med 95 prosent».

MDG, KrF og Venstre vil bevare Markagrensen. Høyre åpner for å bruke markas randsone til sports- og friluftsaktiviteter, noe MDG er uenige i. Frp vil «modernisere markaloven med mål om å tilrettelegge bedre for idrett og frivillighet».

MDG, Venstre, KrF og Høyre vil etablere nasjonalpark i Østmarka. Det vil ikke Frp.

MDG, Venstre, KrF og Høyre vil legge til rette for mer urbant landbruk. Frp vil avvikle tilskuddsordningen til urbant landbruk.

Sykkel

MDG ønsker å bygge 100 km sykkelvei innen 2027.

Det vil Venstre òg. Høyre vil «bygge bedre, sammenhengende sykkeltraseer», og sette av flere midler til å vedlikeholde sykkelveier og fortau, mens KrF vil fortsette å bygge sammenhengende gang- og sykkelveinett – både inn mot sentrum og mellom bydeler «samtidig som vi sikrer hensynet til bytrær, alleer og fotgjengeres mulighet til trygg ferdsel».

I Oslo Frps valgprogram for 2023–2027 står det at partiet skal oppheve Plan for sykkelveinettet i Oslo.

Samtidig vil de prioritere fremkommelighet for fotgjengere om vinteren, legge nye gang- og sykkelveier langs skoleveier og fjerne «unødvendige sykkelfelt».

Bil

MDG ønsker at hele Ring 2 skal være nullutslippssone innen 2025, og i hele byen i løpet av 2030. Venstre støtter 2030-målet. Oslo Høyre stiller seg bak bystyrets vedtatte klimamål om at Oslo skal bli en nullutslippsby i 2050.

Frp ønsker ingen nullutslippssoner. Fossilfrie soner adresseres ikke i KrF-programmet, men KrFs toppkandidat Øyvind Håbrekke imot forbud mot bensin- og dieselbiler innenfor Ring 2, ifølge VGs valgomat.

MDG ønsker 30 km/t som standard fartsgrense i hele Oslo. Venstre vil ha 30-soner som standard, og 20-sone rundt alle skoler.

Høyre ønsker 30 km/t innenfor Ring 2, der KrF vil senke fartsgrensen til 30 i sentrumsnære gater. Frp vil ikke senke fartsgrensene.

Høyre er imidlertid helt enige med Frp om å satse på Manglerudtunnelen og Røatunnelen.

MDG mener det sistnevnte prosjektet er for dyrt, mens det førstnevnte både er kostbart, og vil bety mer trafikk og forurensning.

KrF vil bygge Fossumdiagonalen, noe også Høyres Eirik Lae Solberg har åpnet for overfor Groruddalen.

Kollektiv

MDG og Venstre vil kutte prisen på månedskort til 499 kr. Høyre vil kutte med 200 kroner. Frp vil ikke kutte prisen.

MDG, Venstre og Høyre vil fullføre Fornebubanen. Frp vil ikke bygge Fornebubanen.

MDG og Venstre vil forlenge trikkelinjene fra Sinsen til Tonsenhagen og fra Majorstuen og langs Ring 2. Høyre sier de vil forbedre tilbudet. Frp vil ikke bygge nye trikkelinjer, men vil satse på bedre kollektivkapasitet, særlig innen T-bane.

KrF vil ha «kollektivpriser som stimulerer til økt bruk av buss, trikk og bane». Samtidig stadfester partiet at trafikal vekst i Oslo skal skje gjennom kollektivtrafikk, sykkel og gange.

MDG vil finansiere kollektivsatsing ved å øke takstene i bomringen. Venstre vil innføre høyere bompenger for tyngre kjøretøy og øke bompenger for finansiering til tiltak for gående, syklende og kollektivreisende.

Høyre vil beholde Oslopakke 3 og bomringen.

Her er Frp uenige. De vil avvikle Oslopakke 3 og fjerne bomstasjonene. Samtidig ønsker partiet også å la parkeringsplasser i sentrum stå, og reetablere p-plasser i gatene og bygge parkeringshus.

Mangfold

MDG og Venstre vil ha kvitteringsordning hos politiet. Høyre støtter utvidelse og forlengelse av kvitteringsordning.

«Dette er en ordning KrF ønsker å videreføre og evaluere i løpet av tre til fire år», heter det i KrFs partiprogram.

Denne ordningen ønsker ikke Frp.

MDG vil ønske flere flyktninger velkommen. Venstre vil jobbe for rask bosetting.

Høyre vil at Oslo skal ta «sin andel» og bidra til vellykket integrering, mens KrF har en rekke punkter som omhandler at Oslo skal ta imot og gi flyktninger bedre vilkår.

Frp vil kun bosette flyktninger fra Ukraina og kreve selvforsørgelse ved sekundær-bosetting av flyktninger.

Rus

MDG og Venstre vil styrke sosialhjelpen. Høyre vil øke denne. Frp vil gjøre sosialhjelpen tidsbegrenset og innføre arbeidsplikt.

MDG og Venstre ønsker et pilotprosjekt i Oslo på rusreform – slik lansert av Solberg-regjeringen. Høyre ønsker å gjøre Oslo til en «forsøkskommune for en ny, human ruspolitikk».

Frp fristilte gruppa si og stemte blandet da bystyret stemte om å innføre lokal rusreform i Oslo. Oslo KrF vil ikke ha reformen.

MDG og Venstre vil gjennomføre en prøveordning med regulert omsetning av rusmidler i Oslo. Dette ønsker verken H eller Frp. KrF vil «si tydelig nei til narkotika og gå imot legalisering av narkotiske stoffer».

Stor oversikt: Se hvem som ble valgt inn i bydelsutvalgene