– Jeg ble veldig varm om hjertet.

– Det er noe med å få en helt uventet, upåvirket og veldig positivt feedback på noe vi jobber mye med. Det var kjempehyggelig.

Det sier Gro Helvik til AO. Hun er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma og sjefen til Henriette Cecilie Breilid.

Nylig la Henriette Cecilie Breilid, som jobber som senioradvokat i Deloitte Advokatfirma, ut et innlegg på LinkedIn, etter nær åtte uker i foreldrepermisjon. Innlegget har siden fått mye oppmerksomhet.

I innlegget skriver Breilid at hun er takknemlig for arbeidsgiverens ordninger i forbindelse med fødsel.

«I tillegg til å betale full lønn under permisjonen, har vi en ordning med gratis jordmortimer, coach og permisjonsfadder», skriver den nybakte mammaen etterfulgt av emoji med stjerneøyne.

– Jeg synes det var litt viktig å få frem noen positive nyheter, i tillegg til å dele den store personlige begivenheten som forklarer hvorfor man ikke lenger oppdaterer, sier hun til AO.

Overveldende respons

Breilid, som sogner til bydel Ullern, hadde imidlertid ikke trodd responsen kom til å bli så enorm. Innlegget hadde fredag blitt likt av over 1300 mennesker og over 93.000 visninger.

– Jeg skjønner ingenting! Det er noe som har truffet, sier Breilid.

– En del av kommentarene som går igjen er for eksempel: «Åh så god ordning», «Er dette noe vi kan få?», så det har absolutt vært noe som har satt i gang noe. Folk har blitt inspisert av tiltakene. Det er veldig positivt, sier hun entusiastisk.

Breilid mener at oppslutningen om innlegget viser hvor viktig det er å legge til rette for familieliv og karriere. Hun tror også at tiltak som de hun selv får, hjelper på å holde på ansatte.

Les også

Åpner opp om den dramatiske fødselen: – Det var så nedverdigende

Permisjonsfadder

Datteren er Breilids førstefødte, og hun forteller at hun ble svært positivt møtt da hun fortalte at hun var blitt gravid.

Utover coach, full lønn under permisjonstiden og tre gratis jordmortimer, fikk Breilid utnevnt en permisjonsfadder. Permisjonsfadderen skal sikre at Breilid føler seg inkludert og ivaretatt så mye som hun selv velger og ønsker i løpet av permisjonstiden, forteller hun.

– Fadderen min har to barn og har vært i «mammagamet» lenge. Hun gir meg masse råd og tips. Alt fra å søke til NAV om foreldrepermisjon til hva du trenger av barneutstyr, sier Breilid og fortsetter:

– Vi snakket også tidlig om hvordan jeg ønsket å være koblet på under permisjonen: Om jeg ville være helt fri og avlogget i en babyboble, eller ønsket å være litt tilknyttet jobben og delta i noen møter.

Breilid valgte å være avlogget de første månedene, men sa hun ønsket å lytte inn på noen møter etter hvert for å holde seg oppdatert når hun begynte å få dreisen på småbarnslivet. Lovnad fulgte om at de skulle huske å invitere henne.

– Målet er å gjøre overgangen fra permisjon til jobb på en mest mulig smidig måte, oppsummerer Henriette Cecilie Breilid.

– Jeg vet om mange som føler på at det er veldig tøft å komme tilbake på jobb etter nesten et år. Veldig mange jeg kjenner har skiftet jobb. Dette er en måte å ivareta den ansatte på, så man ikke mister de som går ut i foreldrepermisjon på veien.

Breilids sjef Gro Helvik sier dette nettopp er formålet:

Koster utrolig lite

– Vi har jobbet mye med å ta vare på våre medarbeidere når de er på kontoret – men ikke minst når de er i permisjon og blir litt koblet av den jobbverden de vanligvis er en del av, sier Gro Helvik, som selv har to barn i ungdomsalder.

–I fødselspermisjonen går man mye hjemme og vet ikke helt hva som skjer på jobben. Da tenker man plutselig at man vil finne på noe nytt, så det er super verdifullt for oss å få våre ansatte tilbake etter permisjon, fortsetter hun.

Permisjons-området har tidligere vært et sårt punkt for dem, innrømmer hun:

– Det gjaldt de som var på et litt høyere nivå, seniornivå – som er en kjemperessurs for oss som lever av de smarte hodene. Der så vi plutselig noen lekkasjer, fordi ansatte i snakket med venner, barselgrupper og var litt mer på søk i permisjonstiden. Derfor har vi gjort noen grep.

– Dere gir full lønn under permisjonen, coach, gratis jordmortimer og permisjonsfadder. Hvorfor det?

– Som ansvarlig arbeidsgiver skal vi legge til rette for at kvinner og menn skal kunne jobbe og ha en god balanse mellom arbeid og privatliv. Det er kjempeviktig for oss både nasjonalt og internasjonalt.

– Synes du alle arbeidsgivere burde tilby det samme som dere?

– Ja, uten tvil, sier hun og fortsetter:

– I hvert fall hvis man er av en viss størrelse. Det koster så utrolig lite å legge til rette på denne måten – av tid og penger – og betyr så mye for de som er karrierebevisste og kanskje kan bli usikre når de går hjemme.

– Vi vet det er veldig viktig å føle seg trygg på at man kan ta permisjon, komme tilbake og fortsatt vær like mye del av teamet. Den der tryggheten betyr masse.

– Ikke antall timer som teller

I LinkedIn-innlegget skriver Breilid: «Her legger man faktisk til rette for work/life-balance».

– Hva mener du med det?

– Å kunne kombinere karriere med familieliv er litt lettere sagt enn gjort. Det kan bli lange dager på jobb. Men hos oss skal det ikke være tabu eller skam at man skal hente i barnehagen, er hjemme med sykt barn eller prioriterer familieliv, svarer Breilid.

– Er ikke det en selvfølge?

– Man burde jo egentlig håpet på det, men særlig i vår bransje ser man at det er vanskelig å få endene til å møtes. Da er det fint å ha en sjef som sier at «det skal vi ha forståelse for, og legge til rette for».

Breilids sjef Gro Helvik sier det er nettopp denne balansen de ønsker å oppnå.

– Vi ser at den yngre generasjonen har et helt annet fokus på work/balance. Før var det anerkjennelse i jo flere timer du hadde på jobb. Nå er det helt annerledes, sier hun og legger til:

– For oss er det ikke antall timer som teller, men hva du faktisk gjør. Skal du være verdifull på jobb, må du være et fullt menneske med impulser fra andre deler i livet ditt – både privat og familiært – da blir du en mye bedre rådgiver, leverer fullstendige tjenester og du blir ikke snever. En får energi fra utsiden av jobben, som gjør at du presterer bedre når du først er på jobb, mener Helvik.

Sjefen håper, som Breilid, at opplegget kan spre seg til andre organisasjoner.

– JA! det håper jeg virkelig. Norge som nasjon trenger alle vi kan, og få så mange som mulig inn i yrkeslivet. Vi trenger å påvirke hverandre til at det er gjennomførbart og ikke en personlig utfordring å få barn og ha en karriere. Vi alle har nytte av det.

Gunvor (83) vokste opp uten verken vei eller strøm langt inne i Nordmarka: – Tenkte aldri over at det kunne være annerledes