Hasle-beboer Kari Bjørke skulle på Kiwi Frydenberg for en rask handletur lørdag formiddag da hun fikk øye på det lodne, rødhårede dyret.

– Jeg så plutselig noe komme mot meg. Og så tenkte jeg: «dette må være rev».

Bjørke forteller at reven bar på noe.

– Jeg er ganske sikker på at det var en katt som var spist på. Det var den lodne halen, og den var for stor til å være noe annet.

Ifølge Bjørke reagerte ikke reven på at hun og samboeren var der.

– Det var en rev som tydelig var vant til folk.

Hun fikk knipset et bilde av reven før den forsvant bortover Seljeveien, og la det ut i nabolagsgruppa til Carl Berner på Facebook.

– Jeg tenkte mest på at om noen savnet katten sin, så kunne dette være en forklaring.

Og lørdag kveld var det en som kontaktet Bjørke. Det viste seg å være den lodne halen som gjorde at eieren fikk en sterk mistanke om at katten på bildet var nettopp katten «Julenisse».

– Det er sønnen min på seks år sin katt, sier Helle Haave.

Vondt å se

«Julenisse» pleier å sove i sengen til sønnen hver natt, men torsdag kveld kom han ikke kom hjem til Lille Tøyen Hageby slik han pleier.

Familien har lett etter han flere steder uten hell.

undefined

– Det gjør selvfølgelig vondt å se det bildet. Du ser at det er noe blod, om det er reven som står bak eller hva det er, det vi ikke.

Haave har ikke viste bildet til sønnen, men fortalt at noen har sett en rev med en svart katt og at det kanskje er «Julenisse», som ikke er mer enn ti måneder gammel.

– Hvordan går det med han?

– Det går ganske greit. Jeg vet ikke om han har skjønt det helt ennå.

Tror han ble påkjørt

– Han er en veldig sosial, fin og sprek pus, men har også litt dårlig stedsans og er litt ukritisk, sier Haave om «Julenisse».

Den iboende nysgjerrigheten gjorde at han gjerne kunne gå bort å hilse på en hund. «Julenisse» var heller ikke så redd for biler.

– Så han kunne vært nysgjerrig på en rev også, men egentlig har jeg vært mest bekymra for trafikken.

Hun tror at «Julenisse» har blitt påkjørt og at reven har tatt han etter det.

– Men jeg har ikke hørt om noen som har sett en påkjørt katt. Jeg får det ikke helt til å stemme, men mest sannsynlig er det vår katt, sier hun og fortsetter:

– Vi får vel aldri svaret, men jeg har ikke gitt opp helt. Vi har faktisk hatt en katt som var borte seks måneder som plutselig dukka opp.

Når menneskene er borte, danser reven og rottene på byen: – Satt i busken og spiste dem

– Katta vil vinne

At reven vanker i byen er ikke noe nytt, men at den tar katter hører mer til sjeldenhetene, forklarer zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum.

– Det hender at det skjer, men veldig ofte så blir rever beskyldt for å ta katter, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum.

Han sier en gjennomsnittlig rev og en katt er omtrent like tunge. En katt er også en mye mer spesialisert jeger, mens reven er mer altetende.

– I en til en håndgemeng mellom en katt og en rev, så vil katta vinne.

En rev vil derfor sjeldent gå løs på et dyr som har stor sjanse for å skade den.

– I en verden som er full av søppelkasser er det er for mye plunder i forhold til utbytte.

undefined

Etter å ha sett bildet mistenker Bøckman at katten har omkommet av andre årsaker, og at reven har funnet den etter det.

– Det ser ikke ut som det er så vått rundt selve såret, at det er et såkalt postmortalt sår som har kommet etter at katten er død.

– Men jeg har aldri møtt katten Julenisse, så jeg tørr ikke si at det er han.

Han sier at reven i det urbane økosystemet fungerer som en ryddegutt.

– Reven er vel så mye åtseleter. Når en katt av en eller annen grunn dør, kan du forvente å se en rev, kråke eller en måke i nærheten, forklarer han.

LES OGSÅ: