Trenden er tydelig: Takket være dårligere økonomiske tider, går stadig flere små bedrifter konkurs. Samtidig kommer stadig større selskaper på banen i det mange i bransjen mener er en overetablering av nye konsepter – særlig når det kommer til kjeder.

– Det er ganske tragisk. Jeg har tenkt mye på det, og har venner og bekjente som har klamret seg fast i pandemien, og så er det nå de går dukken. Samtidig ser vi at byen forandrer seg fordi kjedene tar over, men det er ikke det som gjør bydelene hyggelige.

Det sier Andrea Marambio. Hun eier og driver Farine, et enkeltstående bakeri på Kampen, sammen med Laura Raubaute. Bakeriet gikk over all forventning de de startet opp under pandemien. Men som mange andre, merker også de de økonomiske nedgangstidene.

– På et tidspunkt tok Oslo seg skikkelig opp på kultur og mat, og at så mange nå potensielt må stenge, kan det gjøre Oslo til en veldig mye mer kjedelig by, sier hun.

– Ikke dyrere på enkeltrestauranter

Nyetableringer, spennende restauranter og barer, og et mattilbud som gjør at Oslo nå tiltrekker seg turister, har fått flere til å juble de siste tiårene. Samtidig vekker konkurser, overetablering og større konkurranse bekymring i bransjen.

– Konkurranse er bra, men vi ønsker jo å beholde de kule stedene. Det er mange som har måttet gi opp i de tøffe tidene vi står i nå. Det som bekymrer oss er at det er de enkeltstående bedriftene som må gi opp fordi det blir for tungt å drive.

Det sier Ove Jakobsen, som har 25 års erfaring fra bransjen. I dag eier han Le Benjamin nederst på Grünerløkka og er nestleder i Norsk restaurantforening.

– Det er de store gruppene som har et fortrinn, men det reflekteres ikke i prisene. Det er ikke dyrere å gå på enkeltrestauranter enn på kjederestauranter, så her er en utvikling vi skal følge med på, forteller Jakobsen.

Marambio fra Farine sier de ikke har mulighet til å konkurrere med kjedene på pris.

– Alt er mye dyrere, men vi kan ikke sette opp prisene noe mer. Da priser vi oss ut, og da synes kundene det blir for dyrt. Det er en hårfin balanse.

Hun sier hun har stor forståelse for at folk tenker på pengene sine, men at hvis man først skal bruke penger, bør man tenke over hvem man har lyst til å legge igjen penger hos.

Både Marambio og Jakobsen oppfordrer folk til å legge igjen penger hos de små, enkeltstående konseptene.

– Jeg gjør det selv, er bevisst på at jeg som enkeltmenneske kan bidra til å støtte små konsepter. Det betyr enormt mye for en bedrift – mer enn folk er klar over.

Men hvem er de små, og hvilke er verdt å besøke? Disse stedene har vi ikke råd til å miste, mener bransjefolket Avisa Oslo har snakket med:

Et alternativ til Starbucks og andre kjeder

Marambio fra Farine både bor og jobber i Tøyen-området. Her ferdes hun mye, også for å få seg en matbit eller noe å drikke, og trekker fram Neongrut i Tøyengata som en av sine favoritter, som også driver selvstendig.

– Neongrut er et fantastisk tilskudd til bydelen. Det er ikke voldsomt med kaffebarer her, så det er bra at de har etablert noe som passer inn, og som ikke er Starbucks, sier Marambio.

Hun anbefaler i tillegg pakistanske Lahori Dera Tandoori og indiske Punjab Tandoori på Grønland, som serverer autentiske retter til en relativt billig penge.

I Monrads gate på Tøyen ligger Pillefyken, som er gode kollegaer av Farine og Marambio. Ved siden av en enkel matbit, tilbyr de en lang rekke viner – kun på dagtid.

En rusletur unna Tøyen og Grønland, ligger det flere gode restauranter Marambio gjerne legger igjen penger hos.

– Snart er det bare kjipe steder nedover Thorvald Meyers gate, men den lille Ostebutikken på Grünerløkka holder stand.

Også Bon Lio på hjørnet ved Sofienbergparken holder veldig god kvalitet, mener gründeren.

Matdestinasjonen Oslo

– Jeg håper og tror vi kan beholde de fine stedene. Det som er morsomt er at Oslo har blitt en matdestinasjon, som var helt uhørt i tidligere dager. Turister kommer til Oslo for å spise! Det har skjedd utrolig mye, og jeg elsker det!

Dette er Jakobsens favoritter, som han mener vi ikke har råd til å miste:

Hot shop i Københavngata fikk nettopp en stjerne i Michelin-guiden. De holder til i en del av byen som tradisjonelt sett ikke har hatt så stort tilbud av restauranter.

– Det er en familiedrevet restaurant og de er råflinke. Jeg er kjempeimponert!

Markveien Mat og vinhus er også en enkeltstående restaurant som er kjempehyggelig, ifølge Jakobsen.

Han trekker også fram Hyde, som ligger i et kjellerlokalei Rosteds gate, i de gamle lokalene til Pjoltergeist.

I gata overfor Rosteds gate på Fredensborg, ligger både Nektar vinbar og Chez colin, en intim og tradisjonell fransk restaurant. Begge er noen av Jakobsens favoritter.

Også Jakobsen trekker fram Bon Lio som en av hans favoritter. I tillegg lister han opp disse enkeltstående stedene som han mener at vi ikke har råd til å miste:

  • Avalon
  • Kontrast
  • Brasserie France
  • Rivoli
  • Stadtholdergaarden
  • Hyde
  • Baltazar
  • Skur 33
  • Alex sushi
  • Klosteret
  • Plah
  • Snadder og vin
  • Solsiden
  • Sjøflyhavna
  • Schlagergården
  • Arts
  • Stallen