Nå Oslos hagepris delt ut igjen – for 101. gang.

For en av vinnerne kom beskjeden overraskende på.

– Jeg fikk en SMS fra en av de som sto bak dette, om at vi hadde vunnet. Det var jo en gledelig overraskelse, sier John Petter Reinertsen, som er styreleder i et borettslag som gikk helt til topps. Mer om det lenger ned i saken.

De flotteste hagene i Oslo i 2022 er nemlig stemt frem, i fire forskjellige kategorier. Alt i regi av Oslo kommune, som ønsker å påskjønne hager og grøntanlegg som er med på å gjøre Norges hovedstad til en grønn, vakker, sunn og menneskevennlig by.

Tradisjonen stammer helt tilbake fra året 1921, og vinnerne av prisen tildeles en premie og et diplom.

Kategoriene er «årets fellesskapshage», «årets privathage», «årets hage med fokus på biologisk mangfold», samt «årets hage med fokus på miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft».

Oslos flotteste hager i 2022:

  • Årets fellesskapshage: Bakerenga i Konows gate 40
  • Årets privathage: Åsbråtstien 36 på Holmlia
  • Årets hage med fokus på biologisk mangfold: Solvang kolonihage 3, Plenveien 356
  • Årets hage med fokus på miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft: Linderud nærmiljøhage, Trondheimsveien 319

I år er det hager fra bydelene Gamle Oslo, Holmlia, Sogn og Linderud som har gått til topps.

Årets privathage:

Årets privathage er Åsbråtstien 36 på Holmlia.

– Det var gledelig, men overraskende. Jeg visste ikke noe om dette, ikke at vi var nominert heller. Som sagt, en veldig hyggelig beskjed å få, sier John Petter Reinertsen til Avisa Oslo.

Han er styreleder i Åsbråten borettslag på Holmlia, et borettslag hvor det er noen ildsjeler utenom det vanlige.

Denne kategorien går til private hageeiere som i egen regi har anlagt en godt synlig og frodig hage til glede for naboer, forbipasserende og andre.

At kriteriene er oppfylt, er det ingen tvil om. Pergolaen ble nemlig satt opp i sommer, og alt materialet er gjenbruksmaterialer.

– Dette er resultatet av noen beboere som liker å gjøre det pent i fellesområdet. All ære til dem, virkelig. De tok sagen, drillen og fantasien fatt. Her er resultatet, forteller Reinertsen.

Arbeidet ble utført av kvartetten Valeria Araya, Elvira Araya, Fernando Serrano og Alexander Serrano, som er beboere i borettslaget. Jobben som styreleder var behagelig under arbeidet i fellesområdet, forteller Reinertsen.

– De som gjorde det har søkt styret om støtte til å kjøpe inn materiale, men all arbeidskraft har de gjort selv. Det er privat initiativ, så har styret sagt ja til å støtte de. Det er veldig behagelig å være styreleder med slike initiativ, forteller han.

– Resultatet ble jo veldig bra, og det gjør at hele området blir mer attraktivt. Så er det jo et eksperiment, vi er avhengig av at folk tar vare på det, når vi først har fått det så fint, legger styrelederen til.

Valeria Araya har vært primus motor for å få hagen i den standen den er, og sammen med sin mor Elvia, samt naboene Fernando og Alexander Serrano, har de lagt ned mange dugnadstimer i fellesområdet.

– Vi er veldig takknemlige for det, det er veldig gøy at vi fikk den prisen. Det er veldig artig at området blir brukt, det er både folk fra vårt og andre borettslag, sier Valeria Arayo til Avisa Oslo.

Siden 2016 har kvartetten jobbet jevnt og trutt for å få en fin og grønn hage – i dobbelt forstand.

– Jeg er selvlært i det med hage og slike ting, så det er litt prøving og feiling, men det har vært en gøy erfaring. Vi har fokus på det miljøvennlige, pergolaen er laget med stort sett gjenbruksmaterialer, vi har laget blomsterkasser med rester fra kappe-prosjekter, og er nøye med å ikke kaste noe før vi vet om det kan brukes, forteller hun,

Årets fellesskapshage:

Årets fellesskapshage er Bakerenga i Konows gate 40. Denne kategorien går til hager, anlegg og uterom som er åpne for alle og til glede for mange ulike brukergrupper.

Bakerenga er en nyopprettet fellesskapshage i bydel Gamle Oslo. Hagen er åpen for alle og til glede for folk i alle aldre. Her dyrkes både pryd- og nyttevekster, og man kan plukke med seg grønnsaker som blant annet poteter, sukkererter, tomater og squash. Langs grusveien i hagen finner man bærbusker hvor man kan plukke med seg både bringebær og stikkelsbær.

Midt i hagen er det et flott fuglebad, omkranset av frodige vekster. På grunn av den frodige hagen, er naboer blitt bedre kjent med hverandre.

Bakerenga har gått fra å være et bortgjemt område brukt til blant annet dumping av hageavfall til å bli en viktig fellesskapsarena for Oslos innbyggere.

Bakerenga hagelag legger til rette for lavterskel deltakelse med slagordet «slik du har lyst». Her får man mulighet til å bidra med alt fra å så frø, plante bærbusker eller å lage bed. Hagelaget arrangerer blant annet hagefest med aktiviteter for store og små.

Årets hage med fokus på biologisk mangfold:

Solvang kolonihage 3, Plenveien 356, er årets vinner i kategorien Biologisk mangfold. Denne kategorien går til hager og anlegg som i særlig grad har tilrettelagt for et myldrende liv og trivsel for insekter, fugler, dyr og andre arter.

Hagen i Solvang kolonihage er en vakker hage som bugner av et mangfold av ulike arter av pryd- og nyttevekster. Med fokus på blomstring gjennom årstidene legges det til rette for at både humler, bier og fugler trives godt.

I hagen finnes et drivhus laget med gjenbruk av gamle vinduer. Her dyrkes blant annet druer, vannmeloner, tomater, med mer. De har også høner og deler egg med naboer. Hagens store artsmangfold er til stor inspirasjon for at hager kan være både vakre, nyttige og bærekraftige. I taket i drivhuset vokser det druer, de vokser utenfra og inn i drivhuset.

Hagen ivaretar kolonihagens tradisjoner med gamle planter og dyrking av spiselige vekster. Samtidig er de nyskapende gjennom å eksperimentere med produkter som blant annet syltet squash, stikkelsbær-chutney og basilikumsalt. Hagen er selvforsynt med hvitløk, som her henger til tørk.

Årets med fokus på miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft:

Kategorien «Miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft» går til Linderud nærmiljøhage, Trondheimsveien 319. Denne kategorien går til hageprosjekter i privat og offentlig regi med fokus på sosiale fellesskap, inkludering og bærekraftig dyrking.

Linderud nærmiljøhage ble etablert sommeren 2020 og er en integrert del av det historiske hageanlegget på Linderud gård. Nærmiljøhagen er en grønn møteplass for lokalbefolkningen i Bydel Bjerke og et åpent tilbud innen urbant landbruk for hele Oslos befolkning.

I hagen dyrkes urter og grønnsaker, sopp, bær og blomster etter økologiske prinsipper. I tillegg til andelsgård rommer jordet parseller for grønne og sosiale entreprenører, skoler og barnehager, og slåtteeng.

I 2022 ble det bygget en fysisk møteplass midt i nærmiljøhagen der det holdes kurs, arrangement og sosiale samlinger gjennom sesongen, og hver torsdag er det åpen hage der nysgjerrige kan få omvisning og lære mer om hagen.