Kamzy har ikke ønsket å stille opp til intervju om dette i Avisa Oslo denne uken.

Men jeg kjenner til hva Kamzy har fortalt andre om hva hun mener egentlig skjedde da hun fra talerstolen på Oslo Aps årsmøte slapp den politiske bomben som har vært ukens store snakkis blant politikere og andre interesserte, på Rådhuset som på Stortinget.

Feilvurdering

Blant annet skal hun til andre ha innrømmet at hun begikk en stor bommert, en feilvurdering som fikk henne til å fremstå som om hun prøvde å diktere hvem årsmøtet skulle velge inn i styret.

Først si ha det på badet - sjokk, sjokk, sjokk - og deretter: Jeg velger selv mine etterfølgere.

Noe slikt ville årsmøtet ha seg frabedt. Delegatene vekslet mellom å være forvirret og provosert. Noen mente det var et forsøk på kupp. Årsmøtet slo kraftig tilbake. Oslo Ap hadde tross alt hatt en valgkomité i arbeid. Den hadde, enstemmig, innstilt Kamzy til gjenvalg.

Valgkomiteen, som ble ledet av LOs førstesekretær Julie Lødrup, hadde imidlertid gjort én ting til: De hadde foreslått at en endring slik at det fra nå av skulle være to nestledere, en ordning Oslo Ap ikke har holdt seg med på et tiår eller så:

1. nestleder Kamzy - og 2. nestleder Torunn Kanutte Husvik.

Hvorfor?

Angivelig blant annet for å avlaste Oslo Aps leder siden 2016, Frode Jacobsen fra Bøler, som ble fast møtende vara for Jonas Gahr Støre på Stortinget etter valget i 2021, og medlem av Finanskomiteen.

Likte opplegget dårlig

Kamzy likte etter det jeg får opplyst dette opplegget dårlig. Lå det ikke en indirekte underkjennelse og mistillit mot henne i forslaget? Kamzy har i mange år vært en uttalt kritiker av at Oslo Ap ikke tar flerkultur og mangfold nok på alvor når verv og posisjoner fordeles. Var ikke dette bare nok et eksempel på det samme?

Så Kamzy bestemte seg for å trekke seg, men først si det høyt på selve årsmøtet. Hun sa hun trakk seg slik at det kunne bli fornyelse. Fra talerstolen foreslo hun i samme åndedrag at Maria Qureshi fra Søndre Nordstrand kunne få hennes plass. Begrunnelsen var at Oslo Ap trengte mangfold i ledelsen. Og Qureshi satt allerede i styret, var foreslått å fortsette av valgkomiteen og var den eneste foreslåtte til styret med innvandrerbakgrunn bortsett fra Kamzy selv.

Det er ikke første gang i Oslo Aps moderne historie at noen har trukket sitt kandidatur, fra talerstolen, og anbefalt sin egen etterfølger med navns nevnelse. Kanskje kunne dette gått greit? Hvis Kamzy hadde nøyd seg med dette?

Men Kamzy stoppet ikke der.

Hun kom også med to andre forslag til styremedlemmer, den ene med innvandrerbakgrunn, Tamina Rauf fra Groruddalen, den andre etnisk norsk, Inger Huseby fra Frogner.

Angrer

Jeg vet at Kamzy har sagt til andre at det var her hun gjorde tabben sin, som hun angrer på.

For hva ble resultatet? Jo, årsmøtet ville ikke ha Maria Qureshi som Kamzys etterfølger. De sa nei. De ville heller ikke ha to nestledere, slik valgkomiteen mente var nødvendig.

Dermed ble kun Torunn Kanutte Husvik valgt til nestleder på lørdag.

Mislyktes Kamzy? Ja, rundt regnet 100 prosent.

For hva ble resultatet? Jo, en 100 prosent blendahvit ledelse. Den tredje i ledelsen er partisekretær Øyvind Slåke, som også ble gjenvalgt.

Men lyktes dermed Oslo Aps årsmøte?

Vel.

Blendahvit ledelse

Kamzy er fløyet, men igjen sitter Oslo Ap med en blendahvit ledelse. Det kan de alltids gi Kamzy skylden for her og nå, men problemet eies nå av Oslo Ap, ikke av Kamzy. Hun er tamil fra Sri Lanka og sitter i Justiskomiteen på Stortinget. (Du kan lese hele talen hennes på årsmøtet her).

Hva er det med denne Kamzy?

Mye.

Etter å ha blitt varaordfører (noe hun til å begynne med protesterte iherdig mot å bli, hun fryktet å bli en maskot og gallionsfigur, men Raymond Johansen tvang henne til å være) etter den rødgrønne seieren i 2015, ble hun gjenvalgt til samme posisjon i 2019 (da hun protesterte, nå også offentlig, mot at hun ikke ble partiets ordførerkandidat).

Mye?

Hun ble intervjuet av Dagsrevyen omtrent samme dag som hun valgt til tidenes yngste varaordfører i Oslo, 27 år gammel, i 2015. NRK spurte henne rett ut om hun var muslim.

Ateist

«Familien min er hinduer. Jeg skjønner at veldig mange tror at det å være brun er synonymt med å være muslim. Men jeg personlig er ateist og til og med noen ganger blasfemiker også. Men ikke muslim. Det er jeg ikke», svarte Kamzy.

Friske takter, der altså.

Begeistringen skal ha vært av begrenset karakter fra Kamzys mors side etter intervjuet, fremgår det av boken "Din kamp er min kamp".

I 2020 fant Kamzy ut at nok kanskje var være nok når det gjaldt varaordføring. Etter 13 år i Oslo bystyre var hun klar for å gå videre. Så da begynte hun og hennes ganske omfattende nettverk å jobbe med å få henne på stortingslisten ved valget i 2021.

Etter hvert ble det klart, da Marianne Marthinsen frasa seg gjenvalg, at Kamzy siktet seg mot nettopp hennes plass, selveste andreplassen.

Plassen bak partileder Jonas Gahr Støre. Plassen foran tidligere utenriksminister og forsvarsminister, nå klima- og miljøminister, Espen Barth Eide.

Dette greier hun ikke! tenkte jeg.

Flertallet i valgkomiteen i Oslo Ap ville ikke ha Kamzy på andreplass. Knapt noen i ledelsessjiktet i Oslo Ap ville ha Kamzy. Heller ikke i ledelsen i partiet nasjonalt eller på Stortinget var hun ønsket på denne hedersplassen.

Hele the establishment i Ap hadde samlet seg bak en annen ung kvinne med innvandrerbakgrunn, Zaineb Al-Samarai. Blant dem daværende nestleder Hadia Tajik.

"Ubehagelige" møter

Kamzy ble innkalt til "ubehagelige", uoffisielle møter i tiden før nominasjonsmøtet med få, men mektige menn til stede, hvor hun ble så sterkt det nesten lar seg gjøre oppfordret til å trekke sitt kandidatur.

Det gjorde hun ikke.

Det ble i stedet en dramatisk kampvotering i åpent lende.

Som Kamzy vant med 137 mot 119 stemmer!

(Zaineb Al-Samarai ligger for øvrig brukbart an til å bli ny leder i Norges Idrettsforbund nå, så kanskje også hun egentlig vant, med tanke på hvilken elendig situasjon Ap befinner seg i).

På samme måte som hun vant kampvoteringen og ble leder av AUF i Oslo i 2009. I politikken er det å vinne avstemninger gjerne en fordel.

Indignasjonen mot Kamzys opptreden på lørdag har haglet jevnt og trutt inn i min innboks denne uken, fra uvanlig mange. Flere har sagt at denne type "uryddig oppførsel" kan gjøre det vanskeligere for henne å beholde plassen på stortingslisten i 2025.

Det kan godt hende de har rett i det. Selv om det bare er et par uker siden styret i Oslo Ap vedtok å foreslå henne og Raymond Johansen som Oslos kandidater til Aps sentralstyre.

Ingen strøken attest

Ved valget i 2019 gikk Ap tilbake fra 32 til 20 prosents oppslutning. En tredjedel av velgerne var borte. Det var ingen strøken attest til Raymonds byrådsprosjekt.

Andrekandidat Kamzy Gunaratnam?

Hun doblet antallet personstemmer, til 6631, og fikk 1200 såkalte slengere.