Som det første av fem politidistrikter får Oslo i høst levert etatens nye M12 Rib fra det svenske verftet Marell Boats.

For første gang kjøper politietaten inn samme type politibåt til alle distrikter, og det svenske selskapet vant kontrakten i kamp mot fem norske verft.

Råsterk

M12 Rib vil, som dagens politi-Rib «Klar», bli en råsterk og praktisk patruljebåt i havnebassenget. Skroget er i aluminium og i sterkt materiale, og politibetjentene vil med valget av denne Rib-en enkelt kunne observere omgivelsene 360 grader rundt enheten.

Den nye M12 Rib er basert på Marells velprøvde M15-plattform, som blant annet Sjöpolisen i Stockholm og Stor-Stockholms Brandförsvar benytter.

– Dette blir en båt vi kommer til å bruke mest om sommeren, og blir en mellomting mellom «Vekteren» og «Klar», sier avsnittsleder ved Sjøtjenesten i Oslo-politiet, Eva Brekke.

– Når båten kommer i høst, har den største båttrafikken avtatt, og det gir oss mulighet til å bli godt kjent med den frem til neste båtsesong starter igjen.

Den nye Rib-en i Oslofjorden skal brukes som «Klar» og «Vekteren» – til patrulje, overvåking, søk og redning og kontrollvirksomhet.

Ifølge produsenten kan politibåten brukes som en opplæringsplattform i båthåndtering og til navigasjonstrening.

Rib-en kan frakte opptil ti personer og operativt utstyr.

1200 hestekrefter

De to motorene yter 1200 hestekrefter og patruljebåten kan oppnå en makshastighet på 55 knop, fremgår det i en melding fra verftet.

– De nye politibåtene vil danne grunnlaget for en fremtidig enhetlig sjøtjeneste i norsk politi. De har god rekkevidde og høyt fartspotensial, og i tillegg til ordinær patruljering og kontrollvirksomhet kan de også benyttes til transport, søk og redning, skriver seksjonsleder for politispesifikke anskaffelser i Politiets Fellestjenester, til Politiforum.

De fire andre båtene skal til politiet i Agder (Kristiansand), Sør-Øst (Tønsberg), Sør-Vest (Stavanger) og Vest (Bergen). Agder og Oslo får båtene i månedsskiftet august/september, mens de andre får levert sine innen mars 2023.

Ifølge fagbladet har politibåtavtalen en opsjon på ytterligere fire båter innen 2026 og et totalt økonomisk omfang på 70 millioner kroner.

Oslo-politiet har en samarbeidsavtale med politidistriktene på begge sider av Oslofjorden og kan raskt bistå dem ved behov utenfor politidistriktets grenser.

Les også

Tidligere lå badeanleggene tett i havnebassenget i Oslo. Nå kommer trenden tilbake