– HURRA!

Byråd Rina Mariann Hansen (Ap) og bystyrerepresentant Jon Reidar Øyan (Ap) kommer småløpende mot statuen av Henrik Wergeland i Spikersuppa.

Denne dagen har Øyan gledet seg til i over tre år, da han foreslo at Oslo burde ha en «regnbueplass». Et samlet bystyre stemte for, og nå er det endelig bestemt hvor plassen skal være.

Den offisielle åpning av plassen vil være 21. april. Dagen markerer 50 år siden straffeloven som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn ble opphevet av Stortinget.

Synlighet, åpenhet og mangfold

– For Oslo tenker jeg det er den store, viktige markeringa av den dagen. Jeg er glad for at vi fikk dette på plass til da, sier byråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Nesten tre år etter at bystyrerepresentant Jon Reidar Øyan (Ap) foreslo at Oslo burde ha en «regnbueplass» er det bestemt hvor plassen skal være.

– Byrådet navnsetter nå denne delen av Spikersuppa til regnbueplassen, bekrefter byråd Hansen.

Plassen ligger til venstre for den store statuen av Wergeland når man ser mot Slottet, rett nedenfor Nationaltheatret.

Øyan er selv svært glad for at byrådet landet på at plassen skulle være nettopp i Spikersuppa, hvor også Pride Park holder til hvert år.

– Det er mange ting som er viktig her. I denne plassen får vi synlighet, åpenhet og mangfold. Det skal vises i bybildet, og når turistene kommer til Oslo skal de se at dette er en mangfoldig by. Men det skal også være til ettertanke for alle de som har viet livet sitt i stor eller liten grad til å ta homokampen. Mange av de er døde i dag. Så det skal også være en tid for refleksjon.

Vil ha flaggstang – og stort flagg

Midt i intervjuet kommer tilfeldigvis ordfører Marianne Borgen (SV) gående forbi. Øyan og Hansen er i gang med å legge ut om hvordan plassen skal transformeres med utemøbler, blankett og blomsterbed i regnbuefarger.

Øyan er kjapp med å lansere nok et forslag for Borgen.

– Jeg håper at vi kan få til en flaggstang med regnbueflagg som vaier 365 dager i året.

De tre er enige om at det blir knapt med tid å få opp en flaggstang til åpningen 21. april. Ordfører Borgen sier likevel:

– Kanskje flagget kan være klart til Pride-festen juni.

Borgen lover også at hun skal være på åpningen i april for å klippe en snor.

Øyan er tydelig på at han mener selve åpningen må være «litt grandiost og stas».

– For jeg mener at enhver stor by med respekt for seg selv må ha en regnbueplass. København har fått det, Bergen har fått det og nå åpner vi i Oslo vår. Det er slutt på den tida hvor vi skammet oss, nå er det åpenhet og stolthet som gjelder.

Symboltung plassering

Byråd Hansen sier det er flere grunner til at byrådet valgte akkurat denne plassen.

– Det er en kombinasjon av at det er der hvor festen er, men også det at det ligger mellom Stortinget, slottet og rådhuset. Det har vært, og er fortsatt, sentralt for homokampen å flytte lovene. Derfor er det riktig å ha plassen her.

Øyan vil at plassen skal vise at Oslo er en by av og for alle.

– Jeg var i København i fjor og var på regnbueplassen og så flagget der, og det gjorde noe med meg. Tenk hva det gjør med den 12-åringen som tenker inni seg at han kanskje er litt annerledes enn dem han går i klasse med å se at her er vi inkluderende, her er det et flagg og her er jeg velkommen.

– Kanskje kan han føle på at det ikke er så ille likevel, sier Øyan.

LES OGSÅ: