I Hydroparken på Frogner var det flere grupper med unge personer som mottok pakkene.

På munnbind står det passende nok med relativt liten skrift: «Leser du dette er du for nærme».

– Det er veldig bra at de er ute med dette tiltaket. Vi er veldig opptatt av smittevern, sier Pernille, Natalie, Janne, Wilma og Fanny.

Den unge gjengen bor sammen og er ute i sola i det nydelige været som har preget Oslo de siste dagene – i likhet med svært mange andre i byen.

– Det har ikke vært en morsom vinter. Det har vært veldig tungt, men det er bedre nå med tanke på at vi kan møtes andre steder enn å være inne og alene. Det er veldig deilig med sol, det gir litt livsglede, sier de.

Smitte blant unge

Smitteverneffektene fikk de av koronaverter i bydel Frogner.

De fire vestlige bydelene samarbeider om prosjektet som innebærer at koronaverter, fritidsklubber, ungdomstjenesten og deres utekontakter, deler ut utstyret som skal minne unge folk om at det er viktig å passe på. Det skal også deles ut til russen.

– Særlig her på Frogner har vi hatt mest smitte blant unge mellom 20 og 29 år. Nå som de samles ute i parker, tenker vi at vi vil gjøre noe konkret. Vi når ikke ungdommen på Facebook, så vi må ut, sier kommunikasjonsrådgiver Anette Alexandra Dey i bydel Frogner.

Ønsker åpenhet, ikke skam

Selv om de trekker fram viktigheten av å fortsatt passe på, understreker bydelen at at folk ikke bør henge ut andre som blir smittet.

– I noen av de vestlige bydelene har vi slitt med mobbing i sosiale medier av dem som har vært smittet. Vi vil oppfordre unge til å teste seg og ikke være skamfulle dersom de blir smittet. For det er ikke noe som skal være skambelagt, fortsetter Dey.

Hun får full støtte fra varaordfører Kamzy Gunaratnam som ble med ut tirsdag ettermiddag for å bidra.

– Jeg fikk korona i november og det første jeg gjorde var å si det høyt. Uansett hvor forsiktig du er, kan du bli smittet. Hva som helst kan skje og den beste måten vi kan hjelpe hverandre på er ved å være åpne, ikke dømme folk, men hjelpe hverandre. Det er det koronavertene gjør og det er det jeg skal gjøre, sier hun.

Varaordføreren skryter av tiltaket og påpeker viktigheten av å passe på smittevern, selv om man er lovlig lei av tiltakene nå.

– Jeg tror at det er lov å ha to tanker i hodet samtidig, og si: «Nå er jeg skikkelig lei. Nå vil jeg klemme, nå vil jeg drikke prosecco ute et sted og feste». Alt vi har lyst til å gjøre av menneskelige vaner. Det kommer en dag vi skal få lov til å gjøre det. Hvis vi ikke tar hensyn til hverandre, holder avstand og holder sammen, tror jeg det kan bli enda lenger til vi kan åpne opp, påpeker hun.

– Viktig å passe på

Abd Alkader Zamzam er en av koronavertene på Frogner. Han synes det er hyggelig å ta del i innsatsen for å forebygge mot smitte.

Han kjenner mange rund seg som er lei av tiltakene.

– Noen holder seg til alt, men noen er lei av koronatiltakene og gidder ikke eller orker ikke å holde seg til det lenger, sier Abd Alkader Zamzam.

Han erkjenner selv at han er lei av tiltakene, men:

– Det er viktig å passe på videre, avslutter han.