Onsdag smijernsbokstavene som skriver «Bibliotek» over hovedinngangen på Deichman Grünerløkka fjernet. Heidi Lundbakk gikk forbi mens arbeidene pågikk, og forteller at hun stusset over at de ble fjernet.

Reagerer sterkt

Hun la ut bilder av arbeidene i en byutviklingsgruppe på Facebook, og mange har reagert på at de gamle bokstavene fjernes fra bygningen.

– Det kan da ikke være mulig?!, skriver en, mens en annen skriver at «om noe skal fjernes her, må det være det stygge nye skiltet på hjørnet!".

Kommunikasjonssjef i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, Haakon Berg Jensen, forteller at han ikke kjenner til prosessen, og at eiendomssjefen sier dette er en prosess Deichman styrer selv, i samarbeid med byantikvaren.

Byantikvar Janne Wilberg forteller at bokstavene ikke skulle vært fjernet.

– Dette er en feil. Deichman har hatt en lengre prosess med oss for å modernisere skiltingen rundt biblioteket. De skal få gjøre noen ting, men dette er en del av det som er fredet på bygningen, så dette er feil, sier hun.

– Det er ikke godkjent, og det er en feil.

Wilberg forteller at fjerningen av bokstavene er et brudd på kulturminneloven og at det er de som utfører arbeidet som står ansvarlige.

Gammelt bygg

Deichman Grünerløkka på Schous plass sto ferdig allerede i 1914. Det var Norges første spesialbygde bibliotek. Det greskinspirerte bygget ble drevet frem av Fernanda Nissen som arbeidet iherdig for å få skaffe egne bibliotekavdelinger i Kristianias arbeiderstrøk, og som medlem av tilsynet for Deichmanske bibliotek medvirket hun til å få opprettet biblioteket på Grünerløkka.

Biblioteket har gjennomgått en stor rehabilitering de og åpnet i ny innvendig drakt i mars 2019.

Heidi Lundbakk som var vitne til at bokstavene ble fjernet forteller at man måtte bruke makt for å brekke de av og at det ble brukt brekkjern.

Nå er byantikvaren spent på om de gamle bokstavene kan brukes.

– Jeg kjenner saken godt, og det er veldig trist når sånt skjer, men vi får håpe man klarer å redde bokstavene, hvis ikke må det lages kopier, sier hun og takker engasjerte innbyggere som bidro til å stoppe arbeidet.

Om bruddet på kulturminneloven får noen følger må man vente og se, opplyser hun.

– Vi må se om bokstavene kan brukes og hvor store skadene er, avslutter hun.

Deichman beklager

Etter at saken ble publisert skriver kommunikasjonssjef i Deichman, Jørn Johansen, i en e-post til Avisa Oslo at dette ikke skulle skjedd:

– Dette er ytterst beklagelig og trist og dette skulle aldri skjedd. Vår bestilling var ikke å fjerne bokstavene over hovedinngangen.

Avisa Oslo har også vært i kontakt med tjenesteleverandør 4Sign Protector, ved salgssjef Trond Svanevik, som forteller at bokstavene ble fjernet ved en feil.

– Her har det beklageligvis skjedd en feil mellom oss og vår samarbeidspartner, sier han.

Han legger til at bedriften vil rette opp feilen i løpet av påsken.

– De originale bokstavene blir montert opp igjen, på lørdag førstkommende, sier han.

– Overrasket over at dette kan skje

Leder i Grünerløkka Venstre, Stian Kvil, var en av dem som gikk forbi arbeidene i dag. Han reagerte på at de gamle bokstavene ble fjernet, og forteller at han fikk assosiasjoner til debatten om de nye bokstavene på Bislett Stadion, som raste for et knapt år siden.

– Med den hendelsen friskt i minnet er jeg overrasket over at dette kan skje, sier han etter å ha hørt forklaringen til byantikvaren.

– Vi i Grünerløkka Venstre håper bokstavene har holdt seg og blir tatt godt vare på, for de skal opp igjen, legger han til.