Lørdag klokka 03.30: En gul bil kjører inn mot der Stenersgata glir over i Brugata.

Inni sitter tre natteravner: Rebecca Bruusgaard-Orning, Ali Said og Arild Olsen.

En lang natt ser ut til å gå mot slutten når de oppdager at noe ikke er helt som det skal være.

Noen unge menn krangler og knuffer. Så begynner flere å løpe. Én av dem er på vei i full fart forbi natteravn-bilen. Han har på seg en hvit T-skjorte. Men ryggen han holder seg til er blodrød.

Groruddalskarene Ali og Arild har ti år bak seg som natteravner. Sammen har de hjulpet alt fra litt for fulle ungdom til skuddofre.

Rebecca fra Ås er sykepleier. Hun har lang erfaring med å holde førstehjelpskurs, og brenner for å hjelpe de som virkelig er ille ute.

Nå skjønner alle sammen at de må handle. Og det fort.

– Jeg tenkte: «Han dør hvis vi ikke er på nå. Han holder på å blø i hjel», sier Rebecca.


Automodus

De neste minuttene skjer det veldig mye.

Rebecca roper ut i natta, ber mannen stoppe, før Arild vrenger om bilen. Ali griper tak i førstehjelpsskrinet. De når fram til mannen utenfor Queens pub, der Rebecca får hjulpet ham, slik at han ligger med magen ned mot bakken.

Hun legger hendene på knivsåret og begynner å komprimere.

Svært mange hadde mistet fatningen i en slik situasjon.

Men Arild og Ali glir inn i en automodus, der den ene vet hva den andre gjør uten at de snakker sammen. Mens Arild ringer politiet, er Ali i gang med å skjerme den skadde og Rebecca mot brysomme forbipasserende.

Ali får også stanset en politibil. De og Arild hjelper til med å skjerme, før ambulansen kommer. Før den tid anslår natteravnene på stedet at Rebecca kjempet for å holde mannen i live i rundt ti minutter sammenhengende.

– Det er lenge?

Spørsmålet avslører at Avisa Oslos reporter har lite erfaring med førstehjelp. Arild svarer:

– Det er lenge, ja. Hun brukte all sin makt.

– Reddet sannsynligvis et menneskeliv

Avisa Oslo har bedt både Oslo universitetssykehus (OUS) og Oslo-politiet kommentere saken. Wictor Furøy, avsnittsleder ved Sentrum politistasjon, sier følgende:

– Politiet har et nært samarbeid med Natteravnene. De gjør en formidabel jobb på kvelder og i helger som, spesielt om vår og sommer, er travle for politiet. Edru voksenpersoner ute i bybildet har god effekt, og her spiller natteravnene en viktig rolle. I helgen var natteravnene på stedet og de utførte livreddende førstehjelp.

Så understreker han:

– De tilbakemeldingene politiet fikk fra helsepersonell på stedet var at de sannsynligvis reddet liv.

– Har nesten ikke vandrere igjen

Det hadde kanskje gått annerledes natt til lørdag om ikke Natteravnene hadde blitt startet opp 34 år tidligere.

«Oslo-foreldre blir natteravner», skrev NTB den gang. 350 foreldre møtte opp foran Rådhuset og tok til gatene under det som skulle bli starten på Natteravnens historie i Norge.

Hver helg arrangerer organisasjonen nattlige vandringer i Oslo og resten av landet. Opp gjennom årene har antallet frivillige gått opp og ned.

Tilbake i 2011 førte en mye omtalt voldtektsbølge til stort engasjement. 

Nå sliter Natteravnene med å få nok folk i flere bydeler.

Behovet er særlig stort i sentrum – der relativt få bor, men mye skjer.

– Vi har nesten ikke vandrere igjen. Og det er litt skummelt, sier Natteravnenes generalsekretær Lars Norbom til Avisa Oslo.


Interessert i å bli natteravn? Her kan du melde deg inn.

Oppfordring til deg

Natteravnenes motto lyder som følger: «Vi var der da det ikke skjedde».

Tanken er at voldshandlinger og andre alvorlige hendelser ofte ikke skjer der det er trygge voksenpersoner i nærheten.

Og om du er opptatt av at Oslo sentrum skal være et trygt sted, oppfordrer Norbom deg til å bli med på vandring. Gjerne i sentrum – der manges barn og slektninger trekker til om natta.

– Du kan bidra til at Oslo blir et triveligere og tryggere sted. Vi skal ikke havne i en situasjon der folk ikke tør å bruke sentrum, slår Norbom fast.

– Kriminaliteten i sentrum har blitt mer alvorlig. Hvordan påvirker det rekrutteringen deres?

– Jeg tror nok noen reserverer seg litt og tenker at det er risiko involvert. Da er vi raskt ute med å fortelle at vi svært sjelden opplever aggresjon mot oss. Det er bare ved noen ganske få tilfeller. Vi er trygge når vi er ute og går, fordi vi har en klart definert rolle. Vi representerer ikke noen trussel og griper ikke inn i konflikter, forklarer Norbom.

Morsomt og hyggelig

Det å være natteravn kan være morsomt og takknemlig.

Sånn var det da Avisa Oslo var med på starten av fredagens runder i Oslo sentrum. Takknemligheten viste seg da de forbipasserende tvillingene Rawan og Hassan Naima uoppfordret hyller Natteravnenes innsats på Karl Johan.

Og det er gøy når Sjur Mikalsen stanser bilen for en elsparkesykkel ute på bytur, for så å gå i dybden om hvordan han forholder seg til akkurat denne trafikantgruppa.

– Elsparkesykler en fredagskveld stoler jeg ikke på. Ikke i det hele tatt. Da stopper jeg heller og venter til dem har bestemt seg. Når promillen stiger og folk kaster seg på de kamikaze-farkostene der ... Da blir de reneste stupbomberne, sier Mikalsen.

Inne i natteravnbilen brer latteren om seg. Baki sitter Erling O. Turtum og Hanne Hansgård.

– Skal være de «rette personene»

Hansgård har vært natteravnkoordinator for Ruseløkka skole siden høsten 2014.

Erfaringen er at mye har forandret seg i løpet av de siste årene. Mye av kommunikasjonen unge imellom foregår på sosiale medier, og store ansamlinger oppstår fort. Da er Natteravnenes forebyggende effekt viktig.

– Ungdommen vet hvem vi er. De er trygge på oss og hva vi står for. Vi er ikke noen myndighetspersoner eller noen autoriteter, og vi må bruke det tillitsforholdet vi har bygget over tid, sier Hansgård til Avisa Oslo.

Hun er opptatt av at unge jenter, som er fulle, alene og ute av seg ikke skal oppsøkes av feil person.

– Da kan de utnytte den sårbarheten. Vi skal være de «rette» personene og hjelpe dem som trenger det, sier Hanne Hansgård om Natteravnenes rolle.

– Hvordan går det med alle vi hjelper?

Natt til lørdag var Rebecca, Ali og Arild utvilsomt de rette personene.

– Den ene av oss klarer seg ikke uten de andre. Et superbra team, som fungerer kjempebra, sier Rebecca, og fullroser de to medhjelperne fra Stovner.

Få timer etter den akutte situasjonen oppsto på Vaterland, ville tilfeldighetene ha det til at Avisa Oslo spurte Arild hvordan det egentlig er å redde et skuddoffer. Slik han, Ali og natteravn-kollegaen Thomas Evensen gjorde den 17. januar 2023.

Svaret var at de «tok det som et vanlig sår, det kulehullet der». Andre ganger er det litt vanskeligere. For Natteravnene får ikke noen tilbakemelding på hvordan det til slutt går med dem de hjelper.

– Hvordan er det da?

– Da kan det ta et par dager, også begynner du å tenke. Gikk det bra med den personen? Hvordan går det med alle de vi hjelper til legevakta?