Torsdag 4. mai kan kvinner mellom 25 og 69 år, bosatt i Grünerløkka bydel ta livmorhalsprøve – uten å betale en krone.

– En slik prøve kan redde liv!

Det forteller jordmor og avdelingsleder Kjersti Kellner, og legger til:

– Ved å ta prøve fra livmorhalsen, kan celleforandringer oppdages og behandles, og mange kan unngå livmorhalskreft og mange kan fange opp celleforandringer på et tidlig tidspunkt, slik at livmorhalskreft forebygges.

– Mange kan unngå livmorhalskreft

Kellner har ledet svangerskapsomsorgen i bydel Grünerløkka i seks år, og er en viktig driver i bydelens #sjekkdeg-kampanje: En årlig kampanje med mål om at flere kvinner skal ta celleprøver.

Helsestasjonen tilbyr gratis livmorhalsprøver «hele dagen» torsdag 4. mars.

FAKTA OM #SJEKKDEG

#sjekkdeg ble startet i 2015 av journalisten Thea Steen, etter at hun selv fikk livmorhalskreft.

Målet med kampanjen, er å få flere kvinner til å følge Livmorhalsprogrammet. Antall kvinner som tar livmorhalsprøve har økt siden kampanjen startet i 2015. Før pandemien deltok 7 av 10 kvinner i Livmorhalsprogrammet.

Kilde: Kreftforeningen

Dagen etter, fredag 5. mars, er også den internasjonale jordmordagen: Ikke alle vet at jordmødre kan ta slike prøver, og Kellner er glad for at kampanjen kan bidra til både løfte jordmorkompetansen og øke bevisstheten om livmorhalskreft – og måter å unngå det på, blant folk.

– I tillegg til at kvinner kan ta prøven gratis hos oss denne dagen, så bidrar kampanjen til å spre kunnskap og informasjon til kvinner i hele landet om viktigheten av å ta livmorhalsprøve, sier hun.

Tar bare noen få sekunder

Selve prøven tar bare noen få sekunder, kan Kellner fortelle. Cellene fra prøven analyserer i mikroskop og testes, slik at man kan se celleforandringer. Oppdager man celleforandringer tidlig, så kan man unngå at det utvikler seg til kreft.

Kellner understreker at celleforandring ikke trenger å bety kreft, men det er et forstadium, og det er derfor viktig å teste og eventuelt følge opp og behandle slike endringer.

Kvinner bør ta celleprøver hvert tredje år. Har man symptomer, som blødninger, smerter, plager, så bør man alltid teste seg.

Prøvetakingen skjer klokken 12:00 – 18:00 på helsestasjonen. Kontakt bydelen for time.