– Det er to uker igjen til ramadan og i den forbindelse hadde vi planlagt å drive matutdeling og andre samfunnsprosjekter, sier Mahir Osman (25), juridisk fagmedarbeider og styremedlem i Islam Net til Avisa Oslo.

Onsdag leverte han og tre andre medarbeidere i den omstridte organisasjonen matvarer for 20.000 kroner til Fattighuset på Grønland i Oslo. Til sammen skal de levere matvarer for 100.000 kroner i løpet av ramadan.

– Vi så saken i Dagbladet i går, hvor de sa det var et stort behov på grunn av påsken og at det ikke var nok mat til de som pleier å besøke Fattighuset, så da bestemte vi oss for å fremskynde planene litt.

Tirsdag rapporterte Dagbladet om lange køer utenfor Fattighuset og mangel på mat før påsken. Siste utlevering av mat skjer mellom 11 og 13 onsdag. Fattighuset venter at rundt 500 personer kommer til å stå i kø for å få mat.

Islam Nets leder Fahad Qureshi har i flere sammenhenger vakt oppsikt med uttalelser om homofili og kvinner. Islam Net har også invitert predikanter senest i 2016 som har vært i politiets søkelys i forbindelse med bombingen av World Trade Center i 1993.

– Ramadan er en mulighet til å hjelpe litt ekstra

Det var i forbindelse med høytiden ramadan at Islam Net planla å donere matvarer til Fattighuset for 50.000 kroner. På grunn av det store behovet økte de budsjettet til 100.000 kroner.

– Så vi starta en innsamling på Facebook. Vi gikk ut for å kjøpe inn matvarer. Vi kjøpte inn kjøtt, et par hundre kilo med ris, egg, tomatsuppe, olje og mye mer. Vi gjorde innkjøpene i går og tenkte å gi det ut i dag ettersom det er siste dagen fattighuset holder åpent i anledning påsken.

Det er lett å tenke at dere gjør dette for å stille dere selv i bedre lys etter debatten om aktivitetssenteret i Groruddalen?

Det er ikke første gang Islam Net deler ut mat. Vi har hatt matutdelinger tidligere, men ikke til Fattighuset. Vi jobbet da sammen med Innsamlingsteamet som pleier å dele ut mat på Jernbanetorget, men de deler ut måltider og ikke matvarer som her. Vi deler ut mat for å hjelpe og fordi det er en viktig del av vår tro, og spesielt i anledning ramadan. Det er en måned hvor alle muslimer, uavhengig av retning og religiøs tilnærming, forsøker å tenke mer på de trengende. Ramadan er en gylden mulighet som gir ekstra motivasjon til å hjelpe. Man kan jo tenke det verste om folk, men det greit å tenke det beste, svarer Osman.

– Bedre at man samarbeider om gode formål

Nyheten om at Islam Net står bak oppkjøp av en eiendom i Oslo for nær 60 millioner kroner har skapt stor debatt. På lørdag skrev podcasverten Sophie Matlary en kronikk i Utrop. Hun mener det er uansvarlig å akseptere at Islam Net får grobunn i Norge.

Osman svarer at organisasjonen har vært her i ti år. De har ingen planer om å gå noen steder.

– Min tanke er at det er bedre å samarbeide om gode formål. Vi har vært her i over ti år. Vi skal ingen steder, så det er bedre at man har en dialog og kan komme til enighet om ting fremfor å ønske hverandre vekk for det skjer jo ikke. Jeg har ikke lest teksten, men min tanke er at man heller bør møte oss og bli kjent med oss fremfor å ønske oss vekk.

Matlary mener Islam Net forfekter en ekstremistisk og salafistisk tolkning av Islam. En ideologi som er stor i Saudi-Arabia, men ikke i andre muslimske land.

Osman er ikke enig i denne tolkningen.

– Spørsmålet jeg har da er hva hun legger i det uttrykket? Vi er en vanlig sunnimuslimsk organisasjon. Vi har medlemmer som kommer fra ulike religiøse tilnærminger. Vi har et godt forhold til ulike moskeer og vi har tusenvis som kommer til våre arrangementer og som følger oss på sosiale medier. Vi er ikke en gjeng med gærninger. Vi er mennesker. Så igjen, min tanke er at det er bedre å forsøke å ha dialog enn å forsøke å «cancele» (kansellere, journ.anm.) hverandre.

- Ingenting imot å få mat fra dem

Karianne Stangeland (44) og Eva Helen Gulbrandsen (46) er styremedlemmer og frivillige i Fattighuset. De har ingenting imot å motta mat og hjelp fra en omstridt organisasjon som Islam Net.

- Vi skiller ikke på givere. Vi er bare veldig takknemlig for at vi får mer mat og dele ut til de som kommer i dag, sier Stangeland.

Gulbrandsen er enig og legger til:

- Vi setter pris på viljen til å hjelpe de som har lite uansett. Vi ønsker bidrag hele året uansett og er glad for fokuset vi får i dag.

Fattighuset på Grønland har matutlevering til trengende onsdag og fredag hver uke. På grunn av påsken blir det ingen utlevering på fredag.

- Stort sett pleier det å være mellom 350 og 400 i kø her, men i dag forventer vi rundt 500 personer. Køene har vokst under koronapandemien, sier Stangeland.

- Trenger hjelp året rundt

Fattighuset har fått mange henvendelser fra folk som vil hjelpe etter artikkelen i Dagbladet i går.

- Det er privatpersoner som vil vipse og komme med matvarer. Det er også organisasjoner som Islam Net som engasjerer seg for at vi skal nok mat til å dele ut i køen før påske, forteller Stangeland.

Fattighuset har samme problemet med å skaffe nok mat året rundt. Folk er ekstra flinke til å engasjere seg før jul og påske, men Stangeland skulle ønske flere engasjerte seg oftere.

- Det er veldig ofte at folk må gå hjem kanskje med bare et brød eller flaske med solo i posene sine fordi vi ikke har mer mat å dele ut. Og det er kjempe trist.

Hun legger til:

- Privatpersoner er alltid veldig flinke, men det er vanskelig å fø en hel by alene. Men kanskje restauranter og butikker og sånne ting. Vi får jo en del mat fra butikker, men noe av det er jo veldig tett opp til holdbarhetsdato og over, dessverre.