– Klokka 07.09 var det en vekter som meldte fra om at det var vanninntrenging i en kjeller. Når vi kommer fram, ser vi at det var en utvendig vannlekkasje i gata, sier Hans Erik Tysdal, vaktkommandør ved 110-sentralen, til Avisa Oslo.

Brannvesenet beskriver vannlekkasjen som stor, og sendte ut fem brannbiler blant annet for å undersøke om det hadde vært vanninntrenging i flere bygg.

– Det er en vannledning som har røket utenfor Hausmanns gate 17. Da sprekker asfalten opp, og antakeligvis mye masse som er vasket ut. Da må Vann- og avløpsetaten grave opp hele gata mellom Storgata og Calmeyers gate, sier Robert Corell, utrykningsleder i Oslo brann- og redningsetat til Avisa Oslo.

Hvor mye vann var det på stedet?

– Det var mye. Hvor lenge lekkasjen holdt på, vet vi ikke, men i kjellerne var det nesten én meter med vann på 500 kvadratmeter. Det er voldsomme mengder når en sånn vannledning først ryker, sier Corell.

Vet ikke årsaken

Ifølge Tom Helmer Flintskau, overordnet vakt i Vann- og avløpsetaten, har det vært lekkasje på en 200 millimeters vannledning fra 1957. Det er en standard størrelse vannledning, verken liten eller veldig stor.

Han nyanserer utsagnet fra brannvesenet om at hele gata må graves opp

– Det blir punktgraving rundt denne ledningen. Det blir et hull på maksimalt fem-seks meter i lengden, og kanskje 2–2,5 meter i bredden, sier Flintskau.

– Gutta har fått stengt av lekkasjen, med assistanse fra brannvesenet. Vi har også et gravelag på vei. Dette er en helt vanlig situasjon som vi håndterer nesten daglig. Det blir nok reparert i løpet av dagen, fortsetter han.

Like før klokka 09.00 er det ifølge Vann- og avløpsetatens oversikt kun Hausmanns gate 17 som er uten vann.

– Vi har tett på 200 lekkasjer i året, det er ikke noe spesielt med denne, sier Flintskau.

Da Avisa Oslo var i kontakt med Flintskau igjen senere på dagen, kunne han fortelle at jobbet var gjort.

– Det gikk knirkefritt.

Klokka 15.30 var det ferdig reparert, og vannet satt på igjen.

Han forteller at vannledningen sto på lista over de som skal skiftes ut.

– Det står faktisk helt øverst på lista, etter de forrige lekkasjene lenger opp i gata ved Torggata skal vi jobbe oss nedover. Nå håper vi at reparasjonen holder til vi kommer i gang.

Denne lekkasjen er likevel langt fra like stor som den som fant sted i bydel Søndre Nordstrand. Da førte en større lekkasje til at rundt 10.000 husstander mistet vannet i en periode.

Sperret av gata

Vannet skapte problemer for trafikken, så politiet sperret av Hausmanns gate fra Storgata til Calmeyers gate, opplyser politiets operasjonsleder Tor Gulbrandsen.

– Men Sporveien mener at trikken kan kjøre forbi. Vurderingen per nå er at det skal gå greit, sier han.

Det er en del anleggsarbeid som pågår i Storgata, og ifølge operasjonslederen renner mye av vannet ned i disse anleggsområdene.

– Brannvesenet jobber med å få varslet de rette entreprenørene om dette, sa Gulbrandsen rundt klokka 07.30.