Her om dagen sparket jeg en tidligere saksbehandler hos Plan- og bygningsetaten (PBE) på leggen. Sånn passe hardt. Vedkommende gikk på andre siden av gaten i egne tanker. Jeg streifet lett over, stoppet opp foran, og ga hen et spark på skinnleggen. «Au!» sa den tidligere saksbehandleren. «Sånn går det!», sa jeg. Så nikket vi og gikk hvert til vårt.

Jeg kommer tilbake til hvorfor jeg nevner dette.

Les også

Kjepper i hjulene for spisesteder i Oslo

Det finnes ingen andre enn PBE

Hvert kommunevalg i Oslo, og kanskje spesielt i år, er det stor interesse blant byens politikere om å «fikse» PBE. Forståelig nok - det bygges ikke nok boliger i hovedstaden, saksbehandlingstiden er til tider spinnvill, og manglende kvaliteter i mye av det som er bygget gjør at det murrer både blant lekfolk og profesjon.

Uansett hvordan man vrir og vender på det, finnes det ingen andre enn PBE som kan ta jobben med å sikre at Oslo bygges ut helhetlig og bra. Etaten skal følge opp politikernes bestillinger, samtidig som den skal ivareta en faglig integrasjon og tradisjon. De skal koordinere et kobbel med andre kommunale etater og statlige tungvektere, og sørge for at alle drar i samme retning. Ingen liten jobb.

Av egen praksis innen arkitektur og byplanlegging vet vi at det gjerne er tre ting som gjør underverker: Dyktige kollegaer, nok tid og forutsigbarhet i hverdagen. Har vi dette, fikser vi det meste. For et beist som PBE som sjonglerer tusen baller i luften hver dag, der bare en liten glipp gir avisoppslag, blir dette enda viktigere.

Les også

«Hvilke bydeler er den berømte Oslo-ghettoen, så vi slipper å se der?»

Fire ønsker

Akkurat nå befinner vi oss i en tid med kraftig brems i byggebransjen, samtidig som det bygges for få boliger i Oslo. Vi trenger derfor PBE på sitt beste.

Her er fire ønsker til de ulike aktørene i bransjen for de neste fire årene:

Til arkitektene: Vi må la PBE få stabilitet og arbeidsro. La oss heller stjele hoder fra hverandres kontorer enn å rekruttere fagpersoner fra PBE. En slik policy kan ikke lovfestes, men bransjen oppfordres herved til å utvise en bedre kultur i de neste fire år!

Til utbyggerne: Dere er avhengig av PBE for å komme videre. Og i ethvert vennskap, ekteskap eller partnerskap handler det om å spille den andre god. Jobben blir derfor å sørge for at deres rådgivere utarbeider gode og objektive beslutningsgrunnlag som PBE enkelt kan sette seg inn i og veilede ut ifra.

Til politikerne: Etter valget vil det kommende byrådet (hvem enn det blir) få saksbehandlingstiden ned. Den gode nyheten da er at det nå sitter mange arkitekter på gjerdet som følge av permitteringer rundt om. Avsett en pott slik at PBE kan hente inn mer ressurser og komme foran i løypa.

Til PBE: Det skal bygges mer i Oslo, heldigvis. Der mange byer rundt om i verden stagnerer etter pandemien, er vår hovedstad pulserende som aldri før. Og selv om det har vært diskutert og kranglet, og neglene har skrapt på begge sider av bordet de siste årene, ser vi at dere er åpne og imøtekommende. Fortsett å være en lyttende etat! Det trengs når en hardere økonomisk hverdag slår inn, også for de som skal investere i at byen utvikler seg videre.

Tilbake til der teksten startet

«Stå på! Hold ut, og vit at dere gjør en god jobb!», sa jeg til den tidligere saksbehandleren på et juleselskap for noen år siden. Og for at det ikke bare ble smiger la jeg til: «Og dersom du går over til det private, så kommer jeg til å sparke deg hardt på leggen!»

«Sammen om en bedre by», er slagordet til Plan- og bygningsetaten. De neste fire årene må det gjelde oss alle i bransjen.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

De andre partiene skjønte at de hadde tabba seg ut. Men ikke Høyre

Les også

Oslos lillebror bygger mer av det folk ønsker seg. Får vi til det samme?

Les også

Jeg liker ikke kulturen med «hemmelig politi», straff, og naboer som tar bilder

Les også

Markedet kan ikke bygge oss ut av boligkrisen