Det sier Oslo Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til Avisa Oslo om forhandlingene mellom hans parti og byrådet onsdag.

Mens bystyrepolitikerne kranglet om barnehager, beboerparkering og privatisering, snakket Bjercke i all hemmelighet med Aps gruppeleder Andreas Halse om revidert budsjett. Det er oppsiktsvekkende av særlig av én årsak:

Etter at Ap, SV og MDG dannet byråd, har de uten unntak hatt Rødt som budsjettmakker.

Men det gikk ikke denne gangen. Byrådspartiene sendte sitt siste forslag tirsdag kveld. Avslaget fra Rødt kom onsdag morgen. Timer etterpå vendte Aps gruppeleder Andreas Halse oppmerksomheten mot et atskillig mer borgerlig parti i form av Venstre. Dette med velsignelse fra både MDG og SV.

Og opptaket fra onsdagens bystyremøte viser at Bjercke reiser seg fra plassen sin etter spørretimen. Dette var tidspunktet de hemmelige forhandlingene begynte.

– Noen overraskelser på lur, spurte en av Avisa Oslos reportere da Bjercke hadde forlatt plassen sin.

– Vi får se hva dagen bringer, lød Venstre-politikerens mystiske svar.

Kom til å koste 80 millioner

Samtalene som kunne blitt en historisk enighet mellom Venstre og byrådspartiene Ap, SV og MDG, startet onsdag formiddag. Da var allerede bystyremøtet hvor det reviderte budsjettet skulle stemmes over i gang.

Andreas Halse sier til Avisa Oslo at de onsdag morgen forsto at det ikke kom til å bli noen avtale med Rødt, etter de avslo det siste tilbudet byrådspartiene hadde gitt dem tirsdag kveld.

– Hallstein Bjercke sier at man godt kunne kommet til enighet om det hadde vært snakk om to dager i stedet for to timer. Kjenner du deg igjen i det?

– Det er veldig vanskelig å svare på. I kroner og øre så tror jeg det hadde vært mulig, fordi det hadde ligget ganske nærme det som til slutt ble vedtatt i bystyret, men med en litt annen innretning. Man ser på Venstre at ting som er viktig for dem – som klima, byutvikling, miljø også videre – så er de helt åpenbart nærmere byrådet enn høyresida.

Han legger til:

– Hadde det bare vært snakk om kroner og øre, så er det greit, men når det begynner å bli snakk om sånne prinsippsaker så flyr det ikke. Det som skjedde først var at jeg prøvde å få oversikt over hvordan dette kom til å lande.


Dobbeltspill

Samtidig som diskusjonene og voteringene i bystyret fortsatte som normalt, pågikk det heftig meldingsutveksling og forhandlingsvirksomhet mellom gruppelederne Halse og Bjercke.

– Det er jo en uryddig måte å gjøre det på. Jeg hadde jo foretrukket at de hadde kommet noen dager før, slik at vi hadde kunnet sette oss i ro og mak ned i et forhandlingsrom, slik man pleier å gjøre det, sier Bjercke til Avisa Oslo dagen derpå.

– Fikk du noen begrunnelse for hvorfor de valgte å ta dette så tett opp mot voteringen?

– Nei. Men jeg sa at de kunne komme tidligere neste gang.

Både Halse og Bjercke var tidvis inne i bystyresalen mens samtalene pågikk.

På et tidspunkt foregikk det en opphetet diskusjon i bystyresalen om private barnehager, noe som førte til at Andreas Halse reiste seg fra stolen sin og tok ordet uten at det var hans tur.

Også dette skjedde mens Halse prøvde å lande en avtale med Venstre.

Halse forteller at han i forhandlingene regnet på at en avtale kom til å koste rundt 80 millioner totalt.

– Samtidig var det noen usikkerheter, der den største var at Høyre er et ganske opportunistisk parti. De kan finne på å endre mening om saker underveis når de ser at saker kan få flertall. Det skjedde, og kostet om lag 15 millioner kroner totalt.

– Snakket du med de andre gruppelederne i byrådspartiene underveis?

– Ja.

– Og de var enige i at det ikke gikk?

– Ja.

Mulig samarbeid senere

På spørsmål om det er noen mulighet for at Venstre inngår en avtale med byrådspartiene på selve budsjettet til høsten, svarer Bjercke følgende:

– Ja, vi er åpne for det. Men vi må ha gjennomslag på våre områder. Dere kjenner dem, det er skole, kollektivtrafikk, rusomsorg og det er å kneppe skifte til ytterste venstre tilbake. Ikke fordi vi vil ha alt privat, men fordi vi vil ha en balanse, sier gruppelederen.

– Enkelte i byrådspartiene syns dere kom med et urealistisk tilbud. Har du noen tanker om det?

– Det er jeg totalt uenig i. For det første var ikke summene så innmari langt unna der vi landa. Vi krevde at de skulle støtte våre seks verbalforslag. Vi hadde seks, og fire av dem ble vedtatt i salen uten byrådspartiene. Og verbaler kan man jo finne kompromissformuleringer for.

Han legger til:

– Vi har aldri gjort opp et budsjett med venstresida før. Skulle vi gjort det, ville det vært et linjeskifte for oss. Da måtte vi fått gjennomslag som vi var trygge på at partiet var enige i.

Om et enda større linjeskifte kan være mulig etter valget i 2023, sier Bjercke:

– Mitt førstevalg er Venstre, Høyre og MDG i byråd.

– Hva med dere, Ap og MDG, er det «out of the question»?

– Vi har et førstevalg. Det er det vi har.

LES OGSÅ: