– Vi har jo aldri vært borti en så stor kostnadssmell i den tiden jeg har vært i bystyret, jeg tror ikke vi har vært borti noe slikt i hele Oslo kommunes historie, sier Frps Camilla Wilhelmsen til Avisa Oslo.

I går ble det kjent at prosjektet med ny vannforsyning fra Tyrifjorden til Oslo sprekker med fem milliarder kroner. Prosjektet er Oslos kommunes forsøk på å gjøre byens vannforsyning mindre sårbar.

I 2019 vedtok bystyret og sette av 12,5 milliarder til prosjektet. Nå foreslår altså byrådet i forslag til revidert budsjett å heve kostnadsrammen til 17,7 milliarder kroner.

– Dette er en overskridelse som ikke ligner noen ting. Det er ekstremt. FrP blir gjerne med på et høringskrav, sier Wilhelmsen.

Dette er saken:

  • Bystyret i Oslo vedtok i 2019 å sette av 12,5 milliarder kroner til et nytt vannforsyningsprosjekt.
  • Bakgrunnen for prosjektet er å gjøre byen mindre avhengig av Maridalsvannet. I dag kommer om lag 90 prosent av vannet vi bruker i Oslo fra Maridalen. Det er risikabelt, for om vannet for eksempel skulle bli forgifta, så står byen uten vann.
  • Kommunen ønsker derfor en egen vannforsyning som kommer vestfra. Den nye vanntunnelen skal gå fra Holsfjorden i Lier, gjennom Bærum og til nytt vannbehandlingsanlegg på Huseby på Oslo vest.
  • Fra Huseby føres rent vann i tunnel til Sagene, til Disen og Trosterud. Herfra skal det eksisterende vannbehandlingsanlegget på Kjelsås kobles på.

  • Prosjektene er planlagt ferdige i 2028.

  • Torsdag la byrådet i Oslo frem forslag til revidert budsjett for 2021. Der går det frem et forslag om å øke kostnadsrammen for prosjektet «Ny vannforsyning Oslo» til 17,7 milliarder kroner, over fem milliarder høyere enn tidligere vedtatt.

  • I det reviderte budsjettforslaget skriver byrådet at tilbudene fra markedet på de to første store tunnel- og fjellentreprisene ligger betydelig høyere enn kostnadene som var forventet da opprinnelig kostnadskalkyle ble utviklet og kvalitetssikret.

Kilde: Oslo kommune og byrådets forslag til revidert budsjett for 2021.

– Høring er helt på sin plass

Frp-politikeren sitter samferdselsutvalget, og reagerer spesielt på at de ikke har hørt noen ting om at det ligger an til en kostnadssmell.

– Dette har byråden visst i lang tid, og kan ikke være overraskende.

Wilhelmsen mener en høring er helt på sin plass.

– Her må vi til bunns i hva som egentlig har skjedd. Jeg syns det er rart at vi får vite dette i forbindelse med revidert budsjett.

Hun er ikke i tvil om alvorlighetsgraden i saken.

– Byråder har gått med bakgrunn i mye mindre overskridelser enn det som har skjedd her. Jeg forutsetter at byråd Berg gjør en egen vurdering på det. Men vi har ikke fått kortene på bordet, og må få det først.

– Helt spinnvilt

Venstres Hallstein Bjercke er enig med Wilhelmsen.

– Det er helt spinnvilt, sier Bjercke om kostnadssprekken på 5 milliarder kroner.

Den tidligere kultur- og næringsbyråden var i sin tid ansvarlig for kostnadsoverskridelsene da nye Deichman ble bygget.

Prosjektet ble kraftig forsinket, og budsjettsmellen på over en halv milliard førte til kraftig kritikk fra datidens opposisjon.

– Jeg husker ennå den hårføneren jeg fikk den gang, sier Bjercke til Avisa Oslo.

– Det aller første jeg gjorde var å orientere bystyret. Det var min plikt. Etter det gikk all min tid til styringen av det prosjektet, og vi endret organiseringen av prosjektet dramatisk, sier eksbyråden til Avisa Oslo.

– Kan ikke ha tillit til at hun kan styre

Bjercke er svært spent på når miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg fikk høre om den massive budsjettsprekken i forbindelse med byggingen av Oslos nye vannforsyning.

Det samme gjelder hva hun har gjort siden den gang.

– Jeg regner jo ikke med at Berg fikk informasjonen i går. Og det er ikke lenge siden siste bystyremøte, slår Bjercke fast.

Dersom Berg har hatt kjennskap til budsjettsmellen over tid, samtidig som hun ikke har informert byens politikere, er dommen fra Venstre-politikeren Bjercke langt fra nådig.

– Da kan vi ikke ha tillit til at hun kan styre dette prosjektet.

– Hvis du ikke har tillit til at Berg kan styre et slikt prosjekt, har du da tillit til henne som byråd?

– Jeg har stemt for mistillitsforslag mot Berg på langt mindre grunnlag enn dette tidligere, svarer Bjercke med henvisning til fjorårets avsløring om et svært høyt antall brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten.

I det tilfellet overlevde byråd Berg grunnet støtte til byrådspartiene fra Rødt og Senterpartiet.

Miljø- og samferdselsbyråden har foreløpig ikke svart på Avisa Oslos henvendelser. Klokken 15 fredag holder byrådet i Oslo pressemøte om den kraftige kostnadsøkningen for ny vannforsyning. Avisa Oslo følger pressemøte.