– Årsaken til lekkasjene var et brudd på en gammel ledning fra 1891, et såkalt tretthetsbrudd delvis på grunn av høy alder på ledningen, svarer avdelingsingeniør Ole Erik Christophersen i Vann- og avløpsetaten.

Det var en samme ledningen som brøt på to steder i Skjelderups gate. Først tidlig søndag morgen. Deretter på kvelden.

Nå er bruddene utbedret og det skal ikke gjøres noe arbeid som kan føre til at beboere i området mister vannforsyningen.

Risikoen for vannlekkasjer øker ved at vi er i en periode med overganger fra kulde til mildere vær, men det er ikke gitt at det bidro til vannlekkasjene på Løkka.

Graving endrer trykket

– I Trondheimsveien kjører jo som kjent trikken, noe som også putter press på bakken og ledningene under. En konkret årsakssammenheng er vanskelig å konkludere med, men dette kan altså være en del av forklaringen, svarer avdelingsingeniøren.

– Vurderes det også om brudd nummer to er en følgefeil som følge av arbeidet med det første bruddet og at vannet måtte skrus av?

– Når man begynner å grave for å avdekke hvor lekkasjen er, tar dette også vekk en del masse som har holdt ledningen stabil. Også når såpass mye vann går ut, endrer det trykket på ledningen som helhet. Ettersom at ledningen er såpass gammel og derfor skjør, har den derfor fått et brudd nummer to.

Les mer om lekkasjene:
Vannlekkasje i sentrum – flere beboere mister vannet søndag
Stor vannlekkasje på Grünerløkka

Eldre rør kan være bedre

Den svært gamle ledningen tegner et lite bilde av en større utfordring med å fornye vann- og avløpsledninger i Oslo.

Christophersen forteller at etaten kontinuerlig fornyer 1,2 prosent av nettet i året.

– Likevel vil det stadig være nye rør som har behov for utskiftning, og dette er et kontinuerlig arbeid som aldri vil komme helt a jour.

Han legger til noen opplysninger om de eldste rørene under hovedstaden som kanskje vil overraske

– Det hører også med til historien at vann- og avløpsrørene er fra flere generasjoner. Faktisk er det slik at de eldste rørene fra 1800-tallet gjerne holder bedre kvalitet enn de fra etterkrigstida, fordi materialene som ble brukt på denne tiden var i bedre kvalitet. Likevel vil alle rør ha sin tid, og Oslo har mange rør som må skiftes ut, og det vil skje nye lekkasjer. Det brukes omtrent en milliard i året på dette arbeidet med utskiftning.