– Det er veldig hyggelig av dem. Det er veldig fint med støtte fra eget fylkeslag, men de vet som jeg at vi enda har flere dager igjen av valgkampen. Sykt mange forhåndsstemmer hver dag. Ingenting er avgjort før det er avgjort, så det viktigste er å jobbe for at SV gjør et best mulig valg.

Slik svarte Kari Elisabeth Kaski da Avisa Oslo tirsdag viste til at hennes egne kolleger i Oslo SV mener hun kan brukes i en rekke forskjellige poster om SV havner i regjering.

Det er de ikke alene om å mene.

På et tidspunkt der en NRK-måling viser at SV ligger an til smått sensasjonelle 16,2 prosent i hovedstaden, erfarer Avisa Oslo at Kaski også ses på som en het ministerkandidat utenfor lokallaget, og at hun er blitt beskrevet som «det desidert sterkeste kortet vi har – utenom partilederen».

Kaski beskrives også som en kunnskapsrik politiker med «utrolig evne til å finne løsninger».

Den 34 år gamle Groruddalen-bosatte politikeren har bakgrunn som miljøverner, partisekretær i SV og ble valgt inn Stortinget i 2017. Der har hun sittet i finanskomiteen og er SVs finanspolitiske talsperson.

Samtidig har hun profilert seg i Oslos boligdebatt.

Dermed ser flere i SV på henne som en mulig kandidat til å bli miljø- og klimaminister, finansminister, samt til å fylle boligminister-posten SV ønsker å opprette etter valget.

Vil ikke svare på minister-spørsmålet

Da Avisa Oslo møtte Kaski, var hun travelt opptatt med å møte velgere på Stovnersenteret. Hun tok seg imidlertid god tid til å forklare hvorfor SV ønsker en egen ministerpost for boligfeltet.

– Boligpolitikken er en av våre viktigste saker i valget og den viktigste fordelingssaken her i Oslo. Det er fordi boligmarkedet i dag øker forskjellene mellom folk, det er grunnleggende urettferdig og det trengs en totalrenovering. Og nettopp det innebærer at vi må samle virkemidlene vi har på bolig på én statsråd, sa Kaski.


SV mener at Norge per i dag ikke har noen ordentlig boligpolitikk. Selv går partiet blant annet inn for storsatsing på en tredje boligsektor, etablering av statlige utbyggere, skjerpet beskatning på sekundærboliger og en reform, som fjerner eller drastisk reduserer netto skattesubsidier til bolig og eiendom.

Det siste radikale punktet er blant det som skiller SV fra de potensielle regjeringsmakkerne Ap og Sp, som Kaski mener ikke står for det symptombehandling og ikke det reelle skiftet SV er ute etter.

– Er dette en post du selv kunne tenkt deg?

– Jeg er i hvert fall ikke i en posisjon der jeg kan fordele poster til meg selv. Vi skal uansett vinne valget først. Det viktigste nå er at hvis vi skal få til en totalrenovering av norsk boligpolitikk etter valget, da må SV gjøre et godt valg, svarte Kaski.

- Passer i veldig mange posisjoner

Intervjuet med Kaski kom etter Avisa Oslo foretok en ringerunde til en rekke sentrale politikere i Oslo SV.

Lederen i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, ser klare fordeler med førstekandidat Kaski som boligminister.

– Det er ikke en ulempe om boligministeren er fra Oslo, ettersom boligmarkedet er svært presset her. Samtidig er vi nødt til å ha en rettferdig boligpolitikk i hele landet. Boligmarkedet i Tromsø, Stavanger, Bergen og Trondheim er jo også veldig presset. Men for SV sin del tar vi gjerne en boligminister fra Oslo.


Samtidig vil hun ikke begrense partikollegaen fra samme fylkeslags muligheter til kun én post

– Kari Elisabeth sin fordel er at hun passer i veldig mange posisjoner i regjering. det kan være både finans, klima, energi og samferdsel.

Skryter av politikeren Kaski

Oslo SVs leder får støtte i dette synet fra Oslo SVs andrekandidat Marian Hussein, som også vegrer seg for å si noe sikkert om fordeling av ministerposter før valget.

– Kari Elisabeth kan bekle veldig mange roller om vi får til en ny regjering. Hun kunne blitt boligminister, finansminister og den første miljø- og klimaministeren som faktisk får til store utslippskutt i Norge. Men det er farlig å dele ut ministerposter uten å først ha sørget for et regjeringsskifte først, sier Marian Hussein til Avisa Oslo.


– Før vi kan snakke om å dele ut ministerposter så trenger vi alle stemmer vi kan få, understreker Hussein.

Oslo SVs andrekandidat understreker at SV faktisk krever at en ny regjering faktisk innebærer et reelt politisk retningsskifte før partiet eventuelt går inn. Men om det blir valgseier og SV får gjennomslag for sine kjernesaker, er Hussein klar på at Kaski blir et viktig kort for partiet.

– Hun er et arbeidsjern, som er engasjert, flink til å lese seg opp og lytte til folk. Under koronapandemien har Kari Elisabeth vært en viktig stemme, og hun har bidratt til gode ordninger for små bedrifter og vanlige arbeidsfolk, sier Marian Hussein til Avisa Oslo.

Varsom med å legge regjeringskabal

Andreas Sjalg Unneland står på tredjeplass på stortingslista til Oslo SV.

Også han framhever at Kaski kan bekle flere roller i en eventuell regjering, men at ministerposter først skal diskuteres etter valget. Samtidig understreker Unneland bakgrunnen for at SV vil ha en egen boligministerpost.

– Boligmarkedet har vært frisluppet i årtier og det ser vi konsekvensene av. Det blir vanskeligere og vanskeligere å komme inn på boligmarkedet. Nå må vi ta tilbake kontrollen gjennom målrettet arbeid og for å få til det, vil vi ha en egen boligminister, sier Andreas Sjalg Unneland til Avisa Oslo.


– Jeg skal være varsom med å legge noen regjeringskabal før valget, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

Varsomheten hennes omfatter også å forhåndsplassere Kari Elisabeth Kaski i noen ministerpost.

Samtidig framhever hun Kaski som en av SVs dyktigste og fremste politikere, som «kan brukes til mange forskjellige ting» og kan en som kan være aktuell for mange forskjellige posisjoner.

Oslos ordfører sier samtidig at det er behov for endringer i den norske boligpolitikken.

– Det viktige for meg er at en ny regjering tar boligpolitikk på alvor og som ser nødvendigheten av en sosial profil. I Oslo er det blitt utrolig dyrt. Det er et kjempeproblem. Unge mennesker i etableringsfasen sliter med å komme inn på markedet og en sykepleierlønn er bare nok til å kunne kjøpe 1,3 prosent av boligene i Oslo. Boligmarkedet har blitt en forskjellsmaskin, sier Marianne Borgen.