(Oslodebatten)

Reaksjonen er sterk fordi jeg kjenner Heidi og familien hennes godt. Vi har jevnaldrende barn på samme skole og bor i samme nærområde.

I helgen på kveldstid fikk Heidi en gruppe ungdommer på døra. Kamuflert bak skjerf, ringte de på. Da hun åpnet, spurte de henne om hun var homofil. De hetset og truet med å kaste stein og egg på huset. Alle forstår at dette er helt uakseptabel oppførsel, men disse ungdommene forstår ikke konsekvensene av de holdningene de bærer på. Det skremmer folk i nærområdet Fjellhus, Teisen, Ulven og Bryn, som har opplevd sitt nabolag som ellers et trygt og godt sted å bo.

LES OGSÅ: Ble trakassert i eget hjem for å være homofil: – Føler meg utrygg

Enkelthendelsen har knytt nabofelleskapet sammen. Det snakkes om å gjenoppta tiltak som nattravn, det oppfordres til å snakke med barn, ungdom og foreldre om hendelsen og det slås ring rundt naboer som føler på utrygghet. Det er det fine i dette, men det skal ikke være en trøst. Her trengs det andre og raske tiltak.

Dette handler om holdninger på individnivå

Det er trist at disse ungdommene ikke forstår konsekvensene av holdningene de bærer på. De skremmer, sårer og gjør hverdagen utrygg for sånne som Heidi og familien hennes.

Det farligste vi kan gjøre er lynsjestemning og stempling av nærområdet, nærskoler og ikke minst lokale ungdommer. Det blir helt feil innfallsvinkel, fordi dette handler om holdninger på individnivå. Hetsen kan ikke bortforklares som uskyldige rampestreker, som også byrådsleder Raymond Johansen påpeker i sin reaksjon. Foreldre oppfordres i lys av hendelsen til å ta praten om homofobi og rasisme på hjemmebane. Dette krever at foreldrenes egne holdninger ikke er diskriminerende overfor utsatte grupper.

Dessverre har jeg gjennom 12 års fartstid, som engasjert foreldrerepresentant i SU, FAU og kommunalt foreldreutvalg, opplevd å møte foreldre med diskriminerende holdninger i Osloskolen. Da er det enda viktigere at barnets holdninger kan påvirkes av skolen. Dårlige holdninger kan komme fra hjemmet, vennegjengen eller fra SoMe. Det er stor påvirkning fra mange kanaler som ungdom forholder seg til helt ukritisk, usensurert og uten voksenkontroll.

LES OGSÅ: Byrådslederen rystet etter trakasseringen av Heidi: – Dypt alvorlig

Det trengs en hel landsby for å oppdra et barn

Som engasjert mor som har god kontakt med flere ungdommer i nabolaget, har jeg over flere år jobbet med Bydel Alna om å få til fast fritidsklubbtilbud. Det er en møysommelig prosess. I vårt område er det ikke dekkende fritidsklubbtilbud for ungdom over 13 år ihht behov og omfang. I mellomtiden kan vi ikke stå handlingslammet. Derfor opprettet jeg i 2016, SIMOF- Samhold i mangfold og frivillighetsarbeid, og startet opp fritidsklubb på frivillig basis i et altfor lite kjellerlokale til Menighetshuset til Østre Aker kirke. Det haster å få en ungdomsklubb på Ulven/Teisen slik at våre ungdommer ikke må reise langt til et fullverdig ungdomsklubbtilbud.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Som leder for foreldreutvalget mener jeg at det er et felles samfunnsansvar og se til at ungdom får hjelp med holdningsendring etter ordtaket: «Det trengs en hel landsby for å oppdra et barn.» Min største bekymring er at hetsen som det Heidi har opplevd kan komme til å spre seg til andre nabolag, hvis vi ikke har ungdommer som kan stå i mot den type holdninger med voksenhjelp og trygge møteplasser i sitt nærmiljø.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten