Bærum kommune utsetter alle de 1.075 vaksineavtalene som var planlagt skjærtorsdag og langfredag, fordi bæringer heller vil på påskeferie.

– Mange ga uttrykk for at de ville holde påsken hellig og at det er ugreit å bryte opp påskeferien på hytta, sier kommunens vaksinekoordinator Tonje Vågerøy til Budstikka.

Også Nordre Aker i Oslo har merket at mange ikke er interessert i å bli koronavaksinert i påsken. Assisterende prosjektleder Benedikte Varvik har opplyst til NRK at annenhver person har takket nei til vaksinetime i påsken.

Folkehelseinstituttet (FHI) har oppfordret folk til å prioritere vaksinetimen de har blitt tildelt i påsken, framfor hyttetur og ferie.

– Om du sier nei og tror du kan nærmest bestille time etter påske, er det ikke sikkert det går. Min oppfordring er helt tydelig: Ta den timen du får tildelt og still opp, og dropp den hytteturen, sa FHI-overlege Preben Aavitsland til NRK.

En plikt

Bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet Andreas Halse mener alle som får tilbud om vaksine har en plikt til å stille opp.

– Regjeringens ansvar er å skaffe vaksiner til alle. Befolkningens ansvar er å sørge for at de får tatt dem så fort de får sjansen. Det er viktig for oss alle, og det er en plikt for hver enkelt av oss å bidra til at dette går over så fort som mulig, sier han.

– Jeg har en førsteklassing som har fått alle vennegruppene avlyst hele året. Han har hatt én venn på besøk i løpet av året og det har vært én bursdag. Alt er satt på vent på grunn av dette. Da må vi gjøre det vi kan for å bli ferdig så fort som mulig. Når man får tilbud om vaksine, må man stille opp å få den sprøyta i armen, sier han.

På Twitter tilbød han seg å bidra til å fylle opp plassene bæringene sa fra seg.

– Jeg kan godt ta turen til Bærum torsdag eller fredag. Tror jeg kunne fått med et par hundre bekjente og. Bare si fra!, skrev han.

Han oppfordrer folk til å bruke normalt folkevett når de vurderer om de har god nok grunn til å avlyse vaksinetimen.

– Jeg skjønner at det er mange som synes det er kjipt å gå glipp av det de er vant til å gjøre og har lyst til å gjøre, men det er det som har vært historien til samfunnet i et helt år, og nå må vi bare bli ferdig med det så fort som mulig.

– Når vi tenker oss om skjønner vi hvor viktig det er å raskest mulig få vaksinert en stor andel av befolkningen, sier han.

Veien ut av pandemien

Tidligere denne uken hadde 70.000 mennesker i Oslo, eller rundt 10 prosent av befolkningen, fått minst én vaksinedose. Samtidig uttrykte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at han skulle ønske at byen var kommet lenger i vaksineringen.

– Vi er klare til å sette alle vaksinene vi får. Det er vaksineringen som er veien ut av denne pandemien, sa Johansen da han orienterte bystyret om koronasituasjonen onsdag.

Oslo er nå i sluttfasen med vaksinering av aldersgruppen 75 til 84 år. Neste gruppe ut er de som er mellom 65 og 74 år gamle, samt personer fra 18 til 64 år med særlig høy risiko for alvorlig sykdomsforløp.