– De skal registreres her og har tillatelse til å være i Norge. Det sier Ingeborg Grimsmo, informasjonsdirektør i Utlendingsdirektoratet til Avisa Oslo.

UDIs ankomstsenter for flyktninger i Råde avlastes, så de ankomne flyktningene har ikke vært innom der før de ankom Oslo.

– Nå skal det bli godt med en seng å sove i, sier bussjåfør Dan Tore Håland til NTB søndag kveld.

Håland har akkurat kommet tilbake fra en fire dagers busstur til grenseområdene i Ukraina. Turen var en del av en reise som sørget for at 31 ukrainske flyktninger, kvinner og barn, fikk komme seg til Røde Kors sitt mottakssenter i Oslo.

– Preget

– Reisen startet torsdag klokka 14, vi var to sjåfører. Vi endte turen ved grensa til Ukraina sørøst for Krakow natt til lørdag. Det var en del styr med tanke på hvem som kom seg over grensa, men vi fikk med oss 31 personer og begynte reisen til Oslo samme natt, sier han.

Av de 31 som kom om bord i bussen, var det kvinner og barn i alderen ett til 13 år.

– Stemninga var preget da vi lasset dem på. De minste forsto ikke så mye, de var på tur, de. Men de som var i alderen ti til tolv år, skjønte tegninga. De var preget, det var foreldrene også. Samtidig ble vi kjent på veien oppover, og vi fikk en fin kontakt. Da vi ankom Oslo, nå i kveld, var de slitne. Det er forståelig da de har tilbrakt to dager i en buss. De er nok glade nå som de fikk et hotellrom å sove på, sier Håland.

Uoversiktlig

– Mottak og registrering av flyktninger på Scandic Hotell Helsfyr er et samarbeid mellom UDI og Oslo kommune, sier Grimsmo.

– Kapasiteten ved senteret i Råde er høyere, men siden det nå kommer svært mange på kort tid, tar vi midlertidig i bruk Scandic Helsfyr i tillegg. Hotellet er en del av beredskapstilbudet fra Oslo kommune, og gir en kapasitet på 1.000 plasser, fordelt på 420 rom.

Grimsmo sier til AO at det er veldig uoversiktlig hvor mange ukrainere som kommer til landet, da ingen ting er organisert.

Henter inn helsepersonell

– På Helsfyr vil det også bli hentet inn helsepersonell som kan gi et første tilbud når de kommer. Det er lokale helsemyndigheter som tar seg av dette. Vi samarbeider med Noas, Røde Kors og Sivilforsvaret for å ivareta flyktningene, heter det i en uttalelse fra UDI søndag.

Ukrainere som har familie eller annet nettverk i Norge behøver ikke å melde seg for politiet straks de ankommer, men kan avvente nærmere beskjed. Se informasjon på UDIs nettsider om krisen i Ukraina.

Den raskest voksende flyktningkrisen i Europa

Over 1,5 millioner mennesker fra Ukraina har flyktet til naboland de siste ti dagene. Det er den raskest voksende flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig, ifølge FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi.

Det er Ukrainas naboland Polen som hittil har mottatt den klart største andelen flyktninger, og tallet passerte søndag 922.000 personer, ifølge polske myndigheter.

Ungarn, som deler en liten grensestrekning til Ukraina, har tatt imot nest flest flyktninger fra landet. Der har det blitt registrert nær 170.000 siden invasjonen startet, ifølge FN. Mens de andre nabolandene, Slovakia, Moldova og Romania, også har tatt imot titusenvis av flyktninger, har rundt 157.000 flyktninger ankommet andre europeiske land.

FN frykter samtidig at opptil 4 millioner mennesker vil flykte fra Ukraina som følge av den russiske invasjonen og krigføringen, mens andre eksperter tror at opptil 10 millioner ukrainere kan bli drevet på flukt, skriver NTB.

Les også

Ukrainske Vlad (32) snakker med moren hver eneste dag: – Alltid redd det vil bli den siste