– Jeg er veldig fornøyd, nå er det mindre kaldt når jeg er ute på jobb. Dette er en fin investering.

Det sier helsefagarbeider Zain ul-Abideen, som jobber i hjemmetjenesten på Høybråten, i en pressemelding.

Først ute

Omtrent 100 medarbeidere har nå fått nye vinterjakker på Stovner. Dette kommer etter at ansatte i hjemmetjenesten reagerte på at de måtte gå i den påkrevde uniformen på vinteren.

– Nå er jeg og flere kollegaer dritt lei, sa Stephanie Anita Bahl (30) til Avisa Oslo i desember.

Hun jobber som hjemmesykepleier for kommunen i bydel St. Hanshaugen. Der går de ansatte i den samme uniformen året rundt.

Dette fordi Arbeidstilsynet i 2013 konkluderte med at ansatte i hjemmetjenesten og på sykehjem må ha uniform fordi de kan komme i kontakt med ulike kjemikalier og personer som kan være smittebærere. Tre år senere ble den blå buksen og kortermede kittelen påkrevd i alle bydelene.

Bård Eirik Ruud, Norsk sykepleierforbunds fylkesleder i Oslo, håper de andre bydelene vil følge opp.

– Det synes jeg er helt strålende. Vi har jobbet mye med å få til at folk skal få ordentlige arbeidstøy når de er ute i tjeneste i Oslo kommune, sier han.

God respons

En typisk arbeidshverdag for en hjemmesykepleier kan bestå av kroppsstell, dusjing, infiserte sår, stell av stomier, toalettbesøk og å håndtere urin-, blod- og avføringsprøver. Medarbeiderne er også mye på farten mellom brukernes boliger året rundt.

– Vi har kjøpt inn vinterjakkene fordi dette har vært etterspurt av medarbeidere i flere helse, miljø og sikkerhet-møter. Vi ønsker best mulig arbeidsmiljø og som arbeidsgiver ser vi at arbeidstøy som er i tynn bomull ikke er i nærheten av godt nok på vinterstid, sier avdelingssjef Sveinung Myklebust Ørjansen.

Han ser også på dette som en investering med tanke på sykefravær.

– Forhåpentligvis vil varme medarbeidere gi oss mer fornøyde og friskere medarbeidere.

Handler om likestilling

Ruud i NSF mener det er viktig å ha arbeidstøy som står i stil til de forholdene som hjemmesykepleierne jobber under.

– Det handler faktisk om likestilling også. Vi ser at mannsdominerte yrkesgrupper jobber i kjeledress, varmedress og har firehjulstrekkere. Sykepleierne får utdelt en liten blå pysj.

I og med at hjemmesykepleierne har egne krav til hygiene, synes fylkeslederen at det er fint å få tøy som kan vaskes. I tillegg synes han det er bra at de slipper å betale for yttertøy selv, slik de må i dag.

– Etter lønnsoppgjøret i fjor ble det satt i gang et partssammensatt arbeid med kommunen for å se på uniformene til hjemmesykepleierne på et sentralt nivå. Men de kommer ikke til å konkludere før høsten, så det er veldig fint at bydelene gjør dette nå.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) sa til AO i desember at stramt budsjett var årsaken til at uniformer ikke har blitt innført i kommunen.

– Tilpassede uniformer i hjemmetjenesten er noe jeg har vært opptatt av lenge, og jeg foreslo derfor å sette av penger til dette i årets budsjett. Det har dessverre vært et stramt budsjett i år og vi måtte blant annet prioritere eldre og ernæring, selv om jeg er enig i at tilpassede uniformer burde vært på plass for lenge siden, svarte han i en e-post.

Les også

Rolf døde underernært med åtte dype liggesår på sykehjem: – Råtnet bort i levende live

Les også

Hermann (15) og kompisene begynte på treningssenter så fort de fikk lov: – Målet er å bli stor