Seks dager isolasjon. 14 dager karantene. Hvis man kan isolere seg - andre regler. 11 dager om man får negativ test på dag 11. Barn; egne regler. Trippelvaksinerte? Ingen karantene. Det er mye å sette seg inn i når den fryktede hurtigtesten plutselig viser positiv.

Jeg prøver å forstå FHIs karanteneregler etter beste evne. Syns du dette er rett frem og intuitivt?

Vi har tre barn under fire år, og etter to år med å frykte korona befinner jeg meg i en situasjon der jeg akkurat nå frykter karantenen mer enn covid.

Jeg elsker barna mine over alt på jord, men alle småbarnsforeldre vet hvilken prøvelse det potensielt kan bli på hjemmefronten, når hverdagen plutselig og uventet skal tilbringes oppå hverandre i det som føles som i all overskuelig fremtid.

Helt friske, vaksinerte mennesker må potensielt sitte hjemme i ukesvis. Barn som må holdes unna venner, barnehage og skole - også om de er helt friske.

Hvis hjulene i samfunnet skal holdes i gang burde vi kanskje starte med å la de som faktisk ikke er syke, slippe å sitte hjemme? FHI-direktør Camilla Stolenberg sier til og med at det er bedre at mange smittes nå.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Hjemme hos oss er bare én av fem koronatester hittil positive, og ingen i familien er syke. Likevel venter nå 14 dager i karantene. Tester alle negativt på dag 11 kan vi slippe ut da. Det er barna våre som blir straffet aller hardest når det gjelder karantenereglene. De er ikke vaksinert, og karantenereglene er strenge. I vår familie er det ikke mulig at den som er smittet isolerer seg. Det betyr i utgangspunktet 14 dager i karantene for resten av familien - uansett om de er syke eller ikke. De som har positiv test slipper karantene etter dag 6.

Vi aner heller ikke om barna kan ha hatt korona tidligere i pandemien. Kanskje er de allerede immune? Akkurat nå håper vi egentlig alle blir positive så raskt som mulig - da blir karantenen kortere.

Motsetningene i karantenereglene

For hvis en annen i familien vår tester positivt senere i uka er det nye 14 dager som må regnes i karantene. Jeg kjenner vaksinerte, friske folk som har sittet i karantene i flere uker på grunn av dette. Etter seks dager tester en ny person i familien positivt, da er det nye 14 dager i karantene for barna som ikke har blitt smittet og foreldre som ikke har rukket å ta tredje dose. Uansett unntakstilstand i de fleste familier.

Det er på tide å stille spørsmål ved om karantenereglene nå virker mot sin hensikt. Myndighetene har selv sagt at de ønsker at karantenereglene skal mykes opp og erstattes med et testregime. Dette må på plass snarest mulig. Nå som smitten er så høy som den er, men folk stort sett ikke blir veldig syke - kan det faktisk ikke være sånn at samfunnet blir lammet fordi friske, vaksinerte voksne og barn må holde seg isolert i ukesvis.

LES OGSÅ: Helsebyråd i Oslo, Robert Steen, advarer om at Oslo kommune ikke har tilgang til nok hurtigtester for å gjennomføre dette enda.

Avisa Oslos ansvar

Det er gode grunner til å være kritiske til hvordan myndighetene håndterer pandemien. At testing skulle være en vei ut av pandemien har de snakket om lenge, nå må de få fortgang i å få dette på plass. Å få på plass nok hurtigtester kan ikke være det vanskeligste de har stått ovenfor de siste to årene.

Her har vi journalister også et ansvar, og Avisa Oslo kommer til å fortsette å stille kritiske spørsmål til håndteringen av pandemien, som har fått enorme konsekvenser for denne byen.

Pandemien har allerede kostet enormt - ikke bare økonomisk. Vi har stått i tiltak etter tiltak. Men tiltakene må være forholdsmessige. Å holde tusenvis av mennesker hjemme når de faktisk ikke er syke, er ikke forholdsmessig.

Det må være mulig å finne en mer hensiktsmessig måte å løse risikoen med nærkontakter på. Myndighetene bør vurdere andre metoder for å sikre at samfunnet holdes i gang, og at barn og unge slipper å være unødvendig lenge hjemme fra sin hverdag.

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Pandemien vil blekne dersom retorikken mot uvaksinerte fortsetter

Les også

Takk for meg, helsevesenet. Jeg kommer aldri tilbake!

Les også

Sjuke og utslitte ansatte sleper seg på jobb. Når bryter dette sammen?

Les også

Tajik om norskhet: En dag ga også jeg blanke i hva andre mener