– Veldig lite humant er vel det etterlatte inntrykket, sier Malin Rønning (38).

17. mai var hun ute i byen med sin samboer og tre år gamle datter for å feire nasjonaldagen med resten av Oslos befolkning. Rønning er sju måneder på vei med barn nummer to. Etter mange timer med mye gåing meldte behovet seg for å hvile.

– Jeg fikk en opprømt melding fra en venninne som fortalte at hun hadde fått plass til oss på en uteservering. Jeg, som er synlig gravid, trengte å bare sette meg ned litt. Det er ikke så lett å få plass noen steder på 17. mai og datteren min sov i vognen sin. Da tenkte vi at det var perfekt å gå dit, sette oss ned og ta litt å drikke, forteller Rønning til AO.

Da de kom til uteserveringen på Heidi's ved Oslo rådhus var det mye plass, ifølge Rønning. De passet likevel på å sette vognen helt inntil seg så den ikke var i veien for noen.

Det var da samboeren til Rønning skulle kjøpe noe å drikke, at dagen plutselig tok en lei vending.

Les også: AO avslører: Utbyggeren forsikret huskjøperne om at alt var i orden. Så åpnet de veggene

Ble bedt om å gå

Ifølge Rønning kom en ansatt og spurte hvem som eide vognen.

– Da vi sa at den var vår, sa han at vi ikke kunne være der og at vi bare måtte gå. Vi forklarte at datteren vår lå og sov og at vi bare skulle ha noe å drikke. Jeg ble så perpleks, for jeg trodde ikke at han mente det på ordentlig, sier Rønning.

Men beskjeden om å forlate stedet besto, ifølge Rønning, som fortsetter:

– Jeg har aldri vært borti lignende behandling. Det er det samme om jeg er gravid eller ikke – det har ikke noe med saken å gjøre om jeg trengte å sitte eller ikke. Jeg kan ikke skjønne at man har lov til å bortvise noen som har med seg en snart fire år gammel datter som sover og ikke er i veien for noen.

Ifølge Rønning prøvde de å argumentere for at de burde få lov til å bli sittende med vennene sine og ta et glass cola. Men den ansatte skal ha vært svært prinsippfast, forteller hun.

Legger seg flat

– Vi hadde ikke noe lyst til å starte en stor diskusjon og lage dårlig stemning på stedet, så vi endte opp med å bare dra helt hjem fra byen, legger hun til.

Utestedet i Oslo sentrum legger seg flat og beklager hendelsen.

– Vi har undersøkt saken internt og må beklage oss på det kraftigste. 17. mai er en gledens dag for alle, så selvfølgelig skal det være mulig å ha sitt treårige barn med i en barnevogn. Vi unnskylder for hendelsen og har gjennomgått interne rutiner så situasjoner som denne ikke skal oppstå igjen. På Heidi's skal alle være velkomne og vi håper Malin vil komme retur igjen, svarer regiondirektør Christopher Lyngbye i Rekom – utelivsaktøren driver Heidi's Bier Bar.

Ifølge Lyngbye var det en ansatt som mente at utestedets aldersgrense på 20 år gjorde at familien ikke kunne ha med seg et barn.

– Diskriminerende

I ettertid har hendelsen etterlatt seg en vond følelse i Rønning. Hun kaller behandlingen for «diskriminerende».

– Jeg føler det både ganske ydmykende, samtidig som det er diskriminerende og lite forståelsesfullt på 17. mai å bortvise en høygravid person, bare fordi vi har et sovende barn i en vogn.

Utelivsaktøren avviser at det som skjedde kan karakteriseres som diskriminerende.

– Nei, vi ser det ikke som diskriminering. I dette tilfellet har en medarbeider handlet i god tro om en 20 års aldersgrense, som var en feil beslutning. Vi har drøftet dette internt til fremtidige situasjoner og man er alltid velkommen med eller uten barnevogn på Heidi's. Vi beklager for misforståelsen, svarer Christopher Lyngbye.

– Var stille og rolig

– Malin Rønning: Mange vil si man ikke burde ta med seg barn på en «afterski»-sted som Heidi's Bier Bar?

– Til det vil jeg si at klokken var 14, og det var ikke noen synlig berusede mennesker der. Høy musikk var det heller ikke. Det var stile og rolig og behagelig. Det var derfor vi tenkte at det var perfekt å ta et glass og få hvilt ryggen og bein. Det er klart at man må se an klientellet, og jeg ville aldri satt meg der med et barn i en helg klokken 22 om kvelden. Men det så ut som et utrolig hyggelig sted å sette seg ute i finværet å ta et glass og samle krefter. Det bar ikke preg av party i det hele tatt på det tidspunktet. Det handler om tidspunkt og hvilken dag det er.

Les også

Derfor får du brød og smør på restaurant mens du venter på maten

Dagen etter hendelsen sendte hun en e-post til utestedet.

– Jeg synes behandlingen var så dårlig og ønsker at øverste hold skal vite hvordan de ansatte behandler gjestene. Jeg sendte også e-posten for min egen del, så de vet om følelsen vi sitter igjen med. I tillegg krever jeg en slags forklaring. Er det virkelig sånn at dere har de reglene og holdningene, eller var det her en som var på jobb som hadde tolket det feil. Jeg kan ikke helt skjønne logikken i det.

Les også

Karpes fotograf står bak den splitter nye restauranten mange snakker om