– Det er ikke så fryktelig dramatisk, men det har rett og slett bare med litt uenighet om prosessen, sier André Støylen til AO.

Under Oslo Høyres årsmøte i januar ble han valgt til nestleder i nominasjonskomiteen som skal finne Høyres kandidater til neste års lokalvalg.

I fjor høst besluttet imidlertid hovedstyret i Oslo Høyre at man skal kjøre en annerledes prosess enn tidligere:

I stedet for å innstille alle kandidater samtidig, skal man først innstille byrådsleder- og ordførerkandidatene i september, og deretter innstille øvrige kandidater til bystyret i desember.

De to innstillingene skal etterfølges av to nominasjonsmøter, der partiet stemmer over innstillingene fra nominasjonskomiteen.

Rekkefølgen var riktignok lik da partiet skulle nominere kandidater for fire år siden, men valget av de to toppvervene – byrådsleder- og ordførerkandidat – er blitt fremskyndet.

– Ingen vonde følelser

Denne ordningen er ikke Støylen tilhenger av.

– Jeg mente at det ikke var så hensiktsmessig. Jeg mente det ville blitt en bedre prosess om vi hadde det i én omgang, mens partiet ville ha det i to omganger, sier han, og legger til:

– Det må de selvfølgelig bare gjøre, men da tenker jeg det er mer hensiktsmessig å finne noen som er motivert til å gjøre det på denne måten til å lede arbeidet.

Støylen var altså nestleder i komiteen, som ledes av Kristin Clemet.

– Er det noen bitterhet i og med at du gir deg som følge av en uenighet?

– Nei, det er ingen vonde følelser knyttet til dette. Det er en grei vurdering at de vil ha prosessen slik, samtidig som jeg mener det ikke er hensiktsmessig. Det er bare bedre om noen som synes det er en god prosess tar over. Jeg har snakket med Kristin som leder komiteen, og er veldig glad for at hun leder komiteen. Jeg har full tillit til det arbeidet hun gjør.

– Vil ikke påvirke komiteens arbeid i det hele tatt

Oslo Høyres leder Morten Steenstrup forteller at prosessen, slik den er tenkt å foregå, ble besluttet av hovedstyret i fjor høst.

– Dette er fordi man ønsker å ha toppkandidatene klare så tidlig som mulig. Vi gjorde det samme for fire år siden, men har nå skjøvet valget av de to toppkandidatene til enda litt tidligere.

– Er det et tap for valgkomiteen at Støylen nå trekker seg?

– Vi har veldig mange gode kandidater, slik at vi har mange til å fylle listene.

– Så du tror dette vil gå fint?

– Vi har på plass en intakt nominasjonskomité med flinke folk, så dette vil ikke påvirke komiteens arbeid i det hele tatt.

Avviser eget kandidatur

Enkelte Avisa Oslo har snakket med i Oslo Høyre, har spekulert i om exiten fra nominasjonskomiteen kommer som følge av at Støylen selv ble vurdert som kandidat til å bli blant annet byrådsleder.

Dette avviser Støylen imidlertid blankt.

– Nei, det er det absolutt ikke. Det har ikke vært et tema, og det er uansett ikke aktuelt heller. Da hadde jeg ikke gått inn i komiteen til å begynne med.

Støylen er utdannet siviløkonom og til vanlig administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB, men har også bakgrunn som fulltidspolitiker.

Han var statssekretær for statsråd Børge Brende i Miljøverndepartementet fra 2001 til 2002, og Oslo finansbyråd fra 2002 til 2007. Han var også nestleder i Oslo Høyre fra 2006 til 2008.