Den prøver han nå å beskytte mot alvorlige skader.

Hva er Høyres akilleshæl i dette valget?

Sosiale forskjeller – delt by.

Områdesatsing i Groruddalen. Også videre. Klassisk norsk sosialpolitikk. De fire partiene på den rødgrønne siden – Ap, MDG, SV og Rødt – har større troverdighet, særlig på østkanten, i disse spørsmålene.

Det virker i dag som om Høyre synes det er helt OK – kanskje til og med at det er noe partiet beundrer – at landets aller rikeste flytter til Sveits fordi de vil være nullskattytere til Norge.

Klinker til

Høyre klinker til nå gjennom dette utspillet i Avisa Oslo:

Hvis de vinner valget, lover de å innføre et 11. skoleår for elever som er ferdig med ungdomsskolen, men ikke er klare for videregående skole.

Og Høyre lover gratis kjernetid i barnehage for alle familier som har mindre enn én million kroner i inntekt. Vi er på Furuset skole for å få høre dette bli presentert for første gang.

Høyre er for å fjerne – eller var det redusere? – eiendomsskatten i Oslo. Det har vært en kampsak i mange valg. I år er dette tonet ned. Drømmevalgkampen for Høyre dreier seg ikke om eiendomsskatt, men om valgfrihet: Private aktørers deltakelse i særlig eldreomsorg, helsevesen og skole.

Sosial profil

Og – en aktiv politikk mot sosiale forskjeller. Høyre i Oslo ønsker i det hele tatt å få en mykere og mer sosial profil.

Det er noe spesielt ved å møte to av Høyres topper – Eirik Lae Solberg og Mehmet Kaan Inan (26) – på Furuset skole. Vi står liksom midt i østkantens største problemområde. I skolegården. Dette er et rødgrønt område rent politisk. I utgangspunktet et politisk ingenmannsland for Høyre. Begge er på bortebane. Men de klarer seg greit.

Kniper Høyre noen få prosenter i dette området, øker det klart sjansen for borgerlig styre etter valget 11. september.

Høyre er føre var. De er dobbelt så store som Ap på målingene i byen samle, men i denne bydelen, Alna, er Høyre ganske små. Og borgerlig side har tapt to valg på rad i Oslo. Ap har for tiden elendige tall, men rødgrønn side samlet har, tross dette, fortsatt en meget god sjanse til å bevare flertallet i Oslo bystyre for tredje valg på rad.

Forskjeller

Grunnen til at Avisa Oslo er på Furuset skole, er at Høyre lanserer åtte punkter om skole og oppvekst, som de sier vil bidra til å gi alle skolebarn muligheter, og på den måten redusere forskjellene i samfunnet:

  • Gratis kjernetid i barnehagen til alle som tjener under en million.
  • Gi barn fra fattige familier mulighet til å delta på minst en fritidsaktivitet i uka.
  • Gi et stort løft for Hovseter, Bjølsen, Sinsen og Homansbyen – områder av byen som ikke har noen. områdesatsing, men hvor mange lavinntektsfamilier bor.
  • Lese-, skrive- og regnegaranti. Alle barn skal kunne lese, regne og skrive når de går ut av grunnskolen.
  • Lage flere lavterskeltilbud for å få flere ut i jobb etter modell fra Broen til jobb og Ikea.
  • Tilpasset opplæring til alle barn, gjennom flere talentsatsinger og intensivopplæring.
  • 11. skoleår til elever som enda ikke er klar for videregående.
  • Profilskoler på grunnskolen som satser på realfag, idrett eller teknologi.

Jeg synes at Høyres forslag er interessante. Ikke minst fordi de viser at Høyre nå tar nye og radikale grep i sosialpolitikken. De mener alvor. Partiet har ikke ment disse tingene før, i hvert fall ikke så tydelig, og de har i alle fall ikke prøvd å gjøre dem til toppsaker i valgkampen på den måten de gjør nå. Slik opererer et parti som ønsker å vinne valg. Man tar tyren ved hornene.

Samtidig ser nok Ap noen muligheter her:

Høyres dragning mot å behovsprøve velferdsordninger, som når det kommer til kjernetid i barnehagen, utfordrer den norske velferdsmodellen, som bygger på universelle velferdsordninger. Argumentet mot behovsprøving – altså at alle som tjener over en million ikke får gratis kjernetid – er at spesialtilpassede ordninger over tid vil undergrave legitimiteten til selve ordningen, fordi ikke alle får den. Velferdsordningene får et preg av at man må stå med lua i hånda.

Kåre Willoch

Høyres mest legendariske politiker, Kåre Willoch, greide alltid å stoppe alle forslag i Høyre om å gjøre barnetrygden behovsprøvd. Ikke minst derfor ble han en av Norges mest effektive advokater for universelle velferdsordninger. Dette liker nok ikke Eirik Lae Solberg å bli minnet om.

Men forslaget om et ellevte grunnskoleår for de som kan tenkes å trenge det, er i det minste mer kreativt. Her tror jeg Høyre tenker riktig.