– Jeg har sagt at nå må Høyre høre på folkemeningen. Men det har jeg ikke fått noe igjen for. Jeg har også skrevet at bystyret og 15 bydeler har stemt for å fortsette Ullevål. Høyre har ikke gjort noe for å bevare Ullevål sykehus. Derfor tok jeg avgjørelsen og meldte meg ut av Høyre.

Det sier Arild Andersson om bakgrunnen for at han har valgt å melde seg ut av Høyre etter over 20 år i tjeneste for partiet.

Han har hatt en rekke ulike verv siden 1999, deriblant i form av ledervervet for Søndre Nordstrand Høyre og plass i bystyret. Nå sitter han i bydelsutvalget og leder Søndre Nordstrand seniorråd. Til Avisa Oslo sier Andersson at han kommer til å fortsette i sine verv ut perioden, men som uavhengig representant.

– Ikke gjort noe for å bevare sykehuset

– Jeg skal på komitémøte i byutviklingskomiteen i dag. Da møter jeg som uavhengig representant. Jeg er også leder i seniorrådet. Det kommer jeg til å fortsette med, sier han.

– Er Ullevål sykehus-saken den eneste grunnen til at du nå melder deg ut?

– Høyre har ikke gjort noe for å bevare Ullevål sykehus. De har ikke sagt noe imot det som skjer. Det eneste jeg kunne gjøre da var å melde ut.

– Viktig med stor takhøyde

Oslo Høyres leder Morten Steenstrup sier det alltid er leit når tillitsvalgte melder seg ut av Oslo Høyre.

– For meg er det viktig med stor takhøyde i partiet og rom for ulike oppfatninger. Det skal det også være i Ullevål-saken, understreker Steenstrup overfor Avisa Oslo.

Etter planen skulle Oslo Høyre ha et medlemsmøte så snart byrådet hadde fremmet reguleringsplanen for Gaustad og Aker.

– Gjennom det skulle vi sørge for at alle faglige standpunkter og råd ble belyst. Når regjeringen nå har varslet statlig reguleringsplan, ser det ut som den har koblet ut lokaldemokratiet i saken. Det synes jeg er beklagelig, sier Morten Steenstrup.

Mener begrunnelsen er reell

Avisa Oslo har kontaktet Søndre Nordstrand Høyres leder Kaare Seeberg Sidselrud.

Han sier at det først og fremst er leit å miste en mann som har lagt ned en lang og god innsats – både for Søndre Nordstrand Høyre, bydelen og Oslo som helhet. Om Anderssons utmelding, svarer Sidselrud at han anser begrunnelsen som reell.

– Han er veldig opptatt av Ullevål-saken, kanskje med god grunn. Sykehussituasjonen i hovedstadsregionen er viktig, både av demografiske og beredskapsmessige grunner. Det finnes knapt noe sykehus som bygges uten at det er underkapasitet allerede ved åpningen.

Høyre er eneste bystyreparti som er for Helse Sørøsts planer og å legge ned Ullevål sykehus. Selv er Sidselrud en av dem som mener at partiet burde snu. Her argumenterer Søndre Nordstrand Høyres leder med at pandemien har vist at det er et stort behov for kapasitet innen akuttplasser og beredskap i tilfelle en ny krise.

– Bedre å jobbe innenfor partiet

– Men min erfaring er at det er bedre å jobbe innenfor partiet enn å stå utenfor. Det er delte meninger om denne saken også i Oslo Høyre, sier Sidselrud.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har tidligere uttalt at motstanden fra Oslos politikere kommer for sent og at de måtte kommet med innsigelser på et tidligere tidspunkt – eksempelvis i 2018.

Nå mener Ap-politikeren Kjerkol det trengs forutsigbarhet.

Da Avisa Oslo viser til dette argumentet overfor Søndre Nordstrand Høyres leder Kaare Seeberg Sidselrud, svarer han følgende:

– Forutsigbarhet er viktig, men siden 2018 har det skjedd en del ting som gjør at man bør tenke gjennom saken på nytt, ikke minst med tanke på beredskapsargumentet. Når man ser at kursen er feil, er det lov å legge om kursen.

– Håper du tenker på det en gang til

På Anderssons Facebook-side, hvor han først skrev om utmeldelsen, har flere Høyre-profiler kommentert. Blant annet Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg, som skriver følgende:

«Det håper jeg du tenker på en gang til, Arild. For vi trenger kloke folk som deg i partiet vårt.»

Også fraksjonsleder Per Trygve Hoff ønsker Andersson velkommen tilbake:

«Vi vet jo det er vanskelig å være enig i alt i et bredt parti som Høyre, men det viktigste ligger fast: Vår tro på et liberalt samfunn og konservative verdier. Kom tilbake!»

LES OGSÅ: