På en pressekonferanse onsdag, legger Oslo Høyre frem en alternativ skolebehovsplan hvor de blant annet foreslår å sette inn en ekstra milliard til skolebygg i Oslo.

– Skolebehovsplanen som ligger på bordet fra byrådet er uakseptabel for de tusener av elever i Oslo. På mange skoler er skolebygget grunnen til at elevene ikke får god nok undervisning, nå haster det å gjøre noe med skolekrisen i Oslo, sier Mehmet Kaan Inan, Utdanning- og kulturpolitisk talsperson i Oslo Høyre.

Han kaller skolebehovsplanen en «utsettelsesplan», og mener det er på tide å forholde seg til skolebehovsplanen som et politisk dokument, og noe man bør reagere på.

Fra 104 til 34 klasserom i året

Nå vil han og resten av Oslo Høyre sette inn en rekke tiltak for å fremskynde skolebyggingen i Oslo. Oslo Høyre foreslår en alternativ skolebehovsplan som omprioriterer og fremskynder skolebyggingen, og foreslår en milliard til det eksisterende forslaget fra byrådet. Milliarden fordeles over to år, og vil bety en økning fra 2,3 milliarder til 3,1 milliarder i 2022 og en økning fra 2,3 til 2,8 i 2023.

– Ved å legge det til disse to årene får vi tatt en stor del av utgiftene i et jafs og avlyst alle utsettelser, sier Inan.

Dette er det 6. året det rødgrønne byrådet sitter. Mange av skoleprosjektene ble startet før dette byrådet trådte på. Er ikke Høyres lovnader litt late to the party?

– Da Høyre styrte byrådet sist bygget vi ca. 2 klasserom i uka. Det er 104 klasserom i året. Dette byrådet bygger 34 klasserom i året. Dette byrådet har nedprioritert skolebyggingen i Oslo, sier Inan.

– Hvordan da?

– Budsjettene for skoleanlegg har ligget stabilt og under det som er behovet flere år. I fjor ble det bare brukt 200 millioner til rehabilitering, noe som er langt mindre enn det Oslo trenger.

Inan trekker frem eksempler som Haugerud skole, som må bytte ut 106 vinduer, Ellingsrud skole som ikke har ventilasjonsanlegg, og ikke minst: Skolene som ikke har bygg. Slik som Hoff skole.

– Er dette utfordringer som kan løses ved å slenge på en milliard kroner?

– Det vil i hvert fall redusere en del av forsinkelsene. Vi vet at reguleringsprosesser koster penger, og om disse pengene finnes så vil det fremskynde prosjektene.

Vil ha med Rødt

– Hvor skal dere hente pengene fra?

– Vi vil finansiere dette først og fremst gjennom salg av kommunale eiendommer, slik som Myntegata 2 som vi mener at er en eiendom kommunen ikke burde eie. Det er sløsing av kommunens midler.

I tillegg vil Høyre kutte forslaget om skolemat til elevene i Oslo.

For å få gjennomslag, hjelper det ikke å rope høyt, de må også få med seg de andre opposisjonspartiene.

– Hvilke signaler har dere fått fra de andre partiene, slik som Rødt?

– Det er stor interesse blant flere for at man skal gjøre noe med skolesituasjonen når de kommer til bygg. Mange av de politiske partiene er opprørte over situasjonen og det som fremkommer nå er egentlig bare en utsettelsesplan fra byrådet, sier Inan.

Han mener de vil få med seg Rødt, og viser til at de tidligere i år fikk flertall for å fremskynde Hoff-skole.

Vil ha med private aktører

Slik vil Høyre fremskynde skolebyggingen

Innføre offentlig – privat samarbeid

Mer standardisering og typeskoler

Midlertidige modulbygg

Nytt syn på flerformålsprosjekter

Større pott til frie midler for akutt vedlikehold

Økt investering for skoleutbygging og vedlikehold

Raskere planprosesser

Onsdag legger også Oslo Høyre frem en rekke tiltak som de mener vil løse «skolekrisen» i Oslo og fremskynde prosjektene. Blant dem er å innføre privat og kommunalt samarbeid og å legge skolebygging ut på anbud. I 2015 valgte byrådet å gå vekk fra såkalt OPS, nå vil Høyre gjeninnføre dette.

Det betyr at private kan eie og bygge skolebyggene.

- På denne måten kan vi få bygget raskere, og få mer forutsigbarhet med tanke på budsjettene for de ulike prosjektene.

– Tror dere at dere vil få med partier som Rødt på et slikt tiltak?

– Vi fikk med SV på barnehageforliket for noen år siden. Jeg håper Rødt klarer å se forbi ideologi her, og se behovet. Når vi vet det går sakte, forstår jeg ikke helt hvorfor dette ikke skulle gå, sier Inan.

Avisa Oslo har bedt Rødt kommentere den alternative skolebehovsplanen, og hvorvidt de vil gi Oslo Høyres forslag støtte:

- Vi har verken sett byrådets eller Høyres helhetlige forslag til skolebehovsplan og budsjett, så vi kan ikke gi støte til deler av dette nå, skriver Eivor Evenrud i Rødt på en SMS.