(Oslodebatten)

Denne helgen har Avisa Oslo fortalt historien til «Clara». Hun kom til Norge som au pair og bodde sammen med en vertsfamilie på Oslos vestkant.

«Clara» ønsket å komme til Norge med den intensjonen som au pair-ordningen faktisk er ment for: En kulturutveksling.

Men da hun ikke møtte forventningene og de stadige detaljerte kravene til den velstående familien ble det dårlig stemning. Til slutt dro hun derfra og fant seg en ny familie. Bra for henne.

LES REPORTASJEN HER: På innsiden av livet som au pair

Vertsfamilien kaller det «dårlig kjemi» og «dårlig kommunikasjon». Eller er det rett og slett sånn at de ville ha en billig hushjelp, men fikk noe annet?

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Familier trenger bistand

Jeg har selv tre barn under fem år, mann i en like krevende jobb som meg selv og alle besteforeldre i en annen by. Jeg kan kanskje mer enn noen forstå at man faktisk trenger hjelp for å få ting til å gå rundt. Det er selvfølgelig helt greit å få avlastning hjemme dersom man har råd og mulighet til det. Men jeg mener au pair-ordningen slik den er i dag bør avvikles så raskt som mulig.

Jeg betaler nesten det samme for vaskehjelp to ganger i måneden (hvitt – naturligvis) som det koster å ha en au pair jobbende for seg 30 timer i uka. Det er ikke lenger greit å late som om au pair-ordningen er noe annet enn billig fulltids hushjelp. Jeg kan ikke unngå å tenke at vi har en slags underklasse som jobber for svært lite penger og sørger for at det travle livet til velstående Oslo-familier går rundt.

I dag er det 846 personer som er registrert med au pair-tillatelse i Norge. Av disse er 672 fra Filippinene, 78 fra Thailand, og resterende er fra øvrige land. 377 av disse har adresse i Oslo, viser tall fra UDI.

Jeg er helt sikker på mange av disse jentene har hatt kjempefine opphold hos gode, norske familier. Dette er helt lovlig, og de aller fleste blir helt sikkert behandlet bra. Men det betyr ikke at det er greit av den grunn.

Låst til familien

Oppholdstillatelsen til dem som kommer via au pair-ordningen er basert på en kontrakt med én enkelt familie. Advokat Gunhild Vehusheia beskriver det som «en ekstremt kompleks situasjon, fordi vertsfamilien blir både au pairens familie, arbeidsgiver og bolighai».

Som au pair skal man ha fri kost og losji, og minst 4.900 kroner etter skatt per måned i lønn, samt feriepenger. Vertsfamilien må også betale for au pairens norskkurs.

Alle au pairer må betale en avgift på 9.100 kroner. Denne avgiften, som altså er på nærmere to månedslønner, må de også betale dersom de ønsker å bytte vertsfamilie underveis.

Det betyr med andre ord at skjebnen til en au pair, som i de aller fleste tilfeller kommer fra land som er dårligere stilt enn Norge, helt og holdent avhenger av vertsfamilien. Funker «kjemien» dårlig er det én som taper.

Au pairen.

Regjeringen har lovet at ordningen skal avvikles, men foreløpig er det fremdeles fritt frem for norske familier å skaffe seg billig in-house hushjelp. Det er på tide å finne nye og mer moderne løsninger for «kulturutveksling».

Les også

Forholdene på Ullern Helsehus virker forverret. Vi ble forsikret om at alt var bra

Les også

Ikke alle har et nettverk. Spesielt for dem er puben viktig

Les også

Betalt parkering på en kirkegård er en utrolig dårlig ide