Noen er eksperter på å sjarmere andre i senk, mens noen ser ut til å aldri lykkes. Det er ikke tilfeldig – flørting er nemlig egen vitenskap, og det har en forskergruppe ved Institutt for psykologi ved NTNU sett nærmere på.

Hvilken flørtemetode du bør bruke, avhenger av hva slags forhold du er ute etter, viser forskningen. Og hvilken metode som er mest effektiv, avhenger av hvilket kjønn du har.

Veien inn

– Når jeg flørter passer jeg på å være ekstra snill. Holde øyekontakt, og kanskje erte litt, sier Linde Raiborg (18).

Avisa Oslo har snakket med ulike mennesker på gata, for å se om deres erfaring stemmer overens med de nye vitenskapelige funnene.

Oline Viig (18) foreslår også å få den andre til å le ved å tøyse.

– Jeg bruker litt humor når jeg skal flørte, sier hun.

Og humor er det store stikkordet du bør notere deg.

Det kan i hvert fall være veien inn i de aller fleste tilfeller, viser forskningen.

– Humor funker, men det er ikke det viktigste. Det handler mye om sosial intelligens og intelligens, og om personen som flørter er en person du har det gøy sammen med.

Det sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Han har, sammen med en forskergruppe, sett på flørting blant heteroseksuelle menn og kvinner i Norge og USA, og kommet frem til hva folk mener fungerer for hvem og i hvilken sammenheng.

Ikke alle tjener på humor

For Fredrik Perez (23) spørs det hva slags setting han befinner seg i, men nøkkelen ligger i å være seg selv, mener han.

– Jeg prøver å være snill, men ikke for snill. Hvis du er ute på byen, er det gøy om du er frekk. Om du møter noen på gaten, så må du være snill og sjarmerende, sier han.

Om en dame skal flørte med Perez, mener han det er viktig at hun tydelig viser at hun er interessert.

Ifølge forskningen må kvinner, i tillegg til å være morsomme, vise at de synes den potensielle partneren er morsom. Kvinner som er på jakt etter «one night stands», vil ikke tjene på humor.

– De må istedenfor signalisere tydelig på at de er interessert i sex. Jo mer tydelig hun er på at hun vil ha sex, desto bedre sjanse har hun for å lykkes, forklarer Kennair.

Dersom menn hadde vært like tydelige med signalene, hadde de blitt sett på for pågående. Er en mann ute etter en et langvarig forhold, er humor et effektivt virkemiddel.

For begge kjønn er det imidlertid en god flørtetaktikk å le eller fnise av andres vitser.

Alle flørter

Mens noen kan synes flørting er farlig farvann å begi seg ut på, har andre en annen tilnærming.

– Jeg flørter ikke. Jeg blir bare flørtet med. Jeg legger opptil flørtingen om hvem jeg vi skal flørte med meg, sier Thomas Skyberg (21) selvsikkert.

– Hvordan gjør du det?

– Det er noen hemmelige triks i boken som få skal få lære.

Ida Marte Wiig (18) innrømmer at hun er veldig dårlig på å flørte.

– Jeg liker bare å ha en samtale egentlig. Vise interesse og starte med hei, sier hun.

Linde Raiborg (18) forteller at hun ikke pleier å flørte bevisst så mye.

Selv om vi føler vi er dårlige på å flørte eller ikke flørter så mye, forteller professoren at alle flørter uten å vite det.

– Vi går med pushup bh, sminke, slips og dressjakke, det er litt spill i det. Det er som å være på et jobbintervju, og kan oppfattes som sosialt uintelligent å ikke gjøre litt ut av seg, sier professor Kennair.

Mer omgjengelig

For Børre Andersen (51) er taktikken å være hyggelig og spørrende.

– Jeg prøver å smile og får gjerne et smil tilbake. Det er en god innledning, sier han.

– Når man er i en slags innledende fase av et forhold, eller i et forsøk på å få til noe med en annen, er de fleste mer omgjengelige og medmenneskelig, enn det de er til vanlig. Vi gir litt mer oppmerksomhet til de vi flørter med, opplyser Kennair.

Hvis du er en av de som prøver lykken hos flere personer når du er ute på byen, vil det ikke føles spesielt for mottakeren. Da gjelder det å ikke bli avslørt, legger professoren til.

Hvordan du bør flørte

For mange er det kanskje vanskelig nok å komme i snakk med fremmede, og nå skal man være morsom i tillegg.

– Hovedpoenget og begynnelsen på det hele, som man ikke kommer seg unna, er å smile og ha øyekontakt, sier Kennair.

Det kommer kanskje ikke som et sjokk, men å virke interessert er en god fasit. I tillegg bør du være hyggelig og vennlig.

– Man skal ikke sette seg i en situasjon der man virker desperat. Man bør slappe av og få situasjonen til å bli fin, sier Kennair.

I langvarige forhold der målet til mannen er få seg kjæreste, handler det om å investere tid.

– Det å få henne til å le og tilbringe tid, vise interesse i samtale med henne, snakke om dype ting, si jeg elsker deg, gi komplimenter, invitere henne med på middag. Det er ikke oppsiktsvekkende, men nå har vi tall på det.

Utseende har ikke vært en faktor i denne forskningen, men det er en viktig del, mener Kennair.

– Vi liker ikke å bli flørtet med av mennesker vi ikke synes er attraktive. Men folk som er flinke til flørte, fremstår som mer attraktive.

Flere single i Oslo

Statistikk viser at antall enslige i Norge øker betraktelig, og andelen er spesielt stor i Oslo.

I fjor ble det målt 1,4 millioner enslige i landet i en undersøkelse utført av SSB for NRK. I Oslo er tallet ekstra høyt, og den vanligste husholdningstypen i Oslo er aleneboende, melder Oslo kommune.

For å finne ut hvorfor det er så mange single i Oslo, utforsker AO journalist Maren Wilberg Rostad ulike sider ved singellivet i storbyen i videoserien «Singel i Oslo».

Episode 3: Hvilken app er best for sjekking? Maren tester.

Vidar Tollefsen i Venus og Mars matchmaking, har en teori om de høye singeltallene.

– På andre og mindre steder så er familiestrukturen viktigere. Da begynner de ofte å jobbe tidligere, og tenker barn og familie tidligere. I Oslo er det mange flere tilbud. Det skjer alltid noe. Du kjeder deg ikke, og du blir aldri ensom, sa han tidligere til Avisa Oslo.

Se serien «Singel i Oslo» her:

Episode 1: Singel i Oslo: Betalte 7500 kroner for speed-date

Episode 2: Disse Tinder-bildene må du styre unna

Episode 3: Fant lykken på Tinder – ett år senere var de gift

Episode 4: Kenan (34) reagerer på sjekketrend: – Føler meg som et stykke kjøtt

Episode 5: Ville ha hjelp til å finne kjærligheten. Prislapp: 18.000 kroner