Et meget sannsynlig utfall av valget i Oslo er at Høyre og Venstre danner et mindretallsbyråd. For å blidgjøre Kristelig Folkeparti er det ikke usannsynlig at de kan bli tilbudt varaordførervervet. Det betyr at byens neste varaordfører fort kan være nyvalgt og eneste bystyrerepresentant Øyvind Håbrekke fra Kristelig Folkeparti.

Mange av Oslos innbyggere er lhbt+ personer og det avtroppende byrådet har hatt ett uttalt ønske om at Oslo skal være regnbuehovedstaden. Da fortjener byens innbyggere å vite hva slags holdninger og verdier har den som eventuelt skal overta.

Hva mener han egentlig om homofili, felles ekteskapslov, adopsjonsprøvingsrett, assistert befruktning til lesbiske, og Oslo Pride?

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Blir det slutt på regnbueflagget på rådhuset?

Jeg har prøvd å google Håbrekke. Da finner jeg stort sett ut at han er for ytringsfrihet. For frihet. I 2018 skrev han i Avisa Dagen: «Synet på ekteskapet som en ordning mellom en kvinne og en mann står seg godt. Programmet står seg godt. KrF har det privilegium å slippe de opprivende diskusjoner og splittelser om homofilt samliv som mange kirker opplever. Det holder lenge å sette barna først.»

Hva mener han med den siste setningen? Er jeg litt skada etter mange års homokamp, for jeg tenker med en gang at når KrF-ere skriver noe sånt - å sette barna først - er det å være mot ekteskapet mellom to personer av samme kjønn?

Blir det slutt på regnbueflagget på Rådhuset? Jeg googler videre. Håbrekke er igjen ute og vifter med frihetskortet til å mene hva man vil. I Avisa Oslo i juni i år, skriver han: «Det Nylund ikke synes å ha fått med seg, er at de fleste kritiske stemmene i de offentlige diskusjonene om Pride, i liten grad har kritisert Pride i seg selv. De har stilt spørsmål som gjerne handler om det offentliges rolle i en festival som eies av en interesseorganisasjon med kontroversielle politiske synspunkter, om bruk av offentlige flaggstenger og om deltakelsen fra barnehager og skoler.»

Les også

All kritikk mot Pride blir plassert i den halvbrune båsen

Med «de har stilt spørsmål» kan han gjenta kritiske røsters argumenter, uten å stille seg selv som avsender. Bare spre argumentene, under dekka at det er andre som «lurer på det» Debatten om debatten er ofte å foretrekke, når du litt sånn bevisst ønsker å snakke om at alle er like mye verdt, men at samlivet mellom mannen og kvinnen fortsatt står i en særstilling. Nå skal ikke jeg påstå at Håbrekke mener dette, men det hadde vært nyttig med en slik avklaring.

Dersom han mener det. Så mener jeg at han overhode ikke har noe å gjøre som Oslos neste varaordfører.

Håbrekke skal ha kudos for at han i 2009tok avstand fra partiets homohistorie, det at de hadde vært mot avkriminalisering, avdiagnostisering og motstander av partnerskapsloven. Den gang holdt han fortsatt fast på motstanden av ekteskapsloven. Hva mener mannen som kan bli Oslos neste varaordfører, i 2023?

For tidlig å lære om homofili i barnehagen?

Jeg googler videre og tenker, kanskje jeg kan finne en uttalelse hvor Håbrekke er krystallklar, uten hell dessverre. I 2010 uttalte han seg i NRK om at regjeringen Stoltenberg II ønsker å lære barnehagebarn om homofili: «Han sier at det er viktig og bra at man jobber med respekt for toleranse i barnehagen og skolen, men at man må være varsom med å påvirke identitet og holdninger hos så små barn.»

Den siste leddsetningen er interessant. Hva mener Håbrekke at vi skal være varsomme med? Det er umulig å vite, for også her lar han det henge i løse luften. Hva vil det si å være varsom med å påvirke identitet og holdninger?

Så kjære leser. Her har jeg altså googlet Håbrekke sine uttalelser om homofili og funnet resultater fra 2010 til 2023. Men står fortsatt igjen, og ikke vet hva mannen selv mener om det. For Håbrekke uttaler seg som oftest på en måte som lar ting henge.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Kanskje kunne vi dempet oss litt? Nei, vi kan ikke det. Det er vår fest

Les også

«Å holde kjeft er jobben din»