Stigmatiseringen av noen bydeler i Oslo har pågått over en årrekke. Jeg bor selv i en slik bydel, Søndre Nordstrand, nærmere bestemt Holmlia. Jeg kjenner meg ikke igjen av det bildet som beskrives, hvor det som ofte kommer frem er at Holmlia er en innvandrertung bydel med integreringsproblemer og kriminalitet.

Hvor er den berømte Oslo-ghettoen?

Da jeg googlet «ghetto Oslo», fant jeg et innlegg på Kvinneguiden.no fra 2021:

«Hei KG’ere. Vi sitter i Trondheim og ser på bolig i Oslo på Finn. Hvilke bydeler er det den «berømte oslo-ghettoen» befinner seg i, så vi slipper å se der? Vet dette er en spissformulering, men vi sier det i alle fall her oppe, «oslo-ghettoen». Ser det er følgende bydeler i Oslo. Kan noen gi innspill på hvilke bydeler en barnefamilie med god økonomi kan ignorere?

Alna, Bjerke, Frogner, Gamle Oslo, Grorud, Grünerløkka, Nordre Aker, Nordstrand, Sagene, St. Hanshaugen, Stovner, Søndre Nordstrand, Ullern, Vestre Aker, Østensjø.»

Dette illustrerer at stigmatiseringen foregår ikke bare i Oslo, men også hos potensielle innflyttere fra andre deler av landet. Allerede i 2012 kom innvandringsekspert Anne- Britt Djuve med klare varsko, etter at SSB offentliggjorde tall som estimerer at nesten halvparten av Oslos innbyggere vil være innvandrere i 2040. Hun påpeker i artikkelen at det ikke er et problem at innvandrere bor segregert, men det kan være et problem at svakt integrerte innvandrere bor segregert.

Mulige årsaker til segregeringen kan dreie seg om penger, boligpriser og hvor det finnes kommunale leiligheter. Ved å spre kommunale leiligheter mer utover, vil det lette på problemet, men det vil selvsagt koste penger.

Saken er den at mange etniske norske vil ikke bo i disse bydelene, og det fører også til dårligere integrering for innvandrerne. I tillegg fører det til et enda tydeligere klasseskille, som forsterker en allerede følelse av utenforskap. For etnisk norske er det ikke bra nok å bo i bydeler hvor boligprisene er normale, det er ikke forbundet med høy status. Og for de få som blir boende, blir stemplet som ressurssvake eller for dumme, som ikke kommer seg vekk.

Når jeg forteller hvor jeg bor, ser jeg ofte forundring i folks ansikter. For jeg er ikke stereotypisk for de menneskene de tror bor der.

Les også

Den vakre bydelen «på høyden mellom Nordstrand og Kolbotn»

Nasjonal identitet og respekt

Samfunnet vi lever i blir mer og mer multikulturelt, og mer enn noen gang trenger vi å samles rundt en felles nasjonal identitet. Vi alle har vår kulturelle identitet, og når vi opplever at vi ikke passer inn, ikke blir forstått eller respektert, eller mindre viktig, kan det føre til silotenkning og segregering mellom grupper.

Et felles språk er svært viktig for å kunne oppnå integrering i et samfunn. Ved å danne møteplasser hvor nabolag kan komme sammen uavhengig av etnisk bakgrunn, blir man kjent med hverandres kultur og ikke minst med det norske språket. Slike møteplasser er med på å bryte ned barrierer mellom oss/dem og heller bygge en felles «Vi Nordmenn»-mentalitet.

Holmlia blir ofte omtalt med negativt fortegn, hvor det siktes til at mange med innvandrerbakgrunn bor der. De omtales ikke som nordmenn eller Oslo-borgere, og underforstått er de en belastning for de hvite. Men jeg kjenner meg ikke igjen i det. Selvfølgelig skjer det uønskede ting der, men det gjør det stort sett over hele byen. Og når alle de hvite rømmer fra bydelen, er det med på å forsterke klasseskiller.

Det vi trenger er å bygge en felles identitet basert på respekt for hverandre og for å skape et felles godt samfunn hvor vi kan leve sammen. Det setter også krav til oss etnisk norske, vi kan ikke bare fokusere på tiltak som gagner oss selv. Tiltak og tilpasninger som gjøres må også tjene andre. Det er ingen løsning å rømme fra disse bydelene, vi fritas ikke vår moralske forpliktelse og ansvar av den grunn.

Nylig mottok Søndre Aas gård og miljøsenter Oslo bys kunstnerpris for 2023. De fikk prisen for sin innsats og arbeid for å fremme friluftskultur blant barn og unge, og for å være et sentralt samlingssted i bydel Søndre Nordstrand. Søndre Aas gård er en møteplass på Holmlia for absolutt alle, og det merkes. Men det skrives ikke så mye i media om denne grønne lungen i Oslo - fokuset er mer på at Holmlia er en innvandrertung bydel med integreringsproblemer og kriminalitet.

Jeg vil si til dere som tenker, sier og skriver sånt: Ta en tur til Holmlia og se hvordan vi har det. Slutt å stigmatiser og rømme fra bydeler som er mangfoldige, men bygg heller en felles identitet basert på respekt for hverandre.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Den vakre bydelen «på høyden mellom Nordstrand og Kolbotn»

Les også

Jeg stuper blindt ned i de mørke gatene i Oslo. Ingen møter mine øyne

Les også

Min generasjon kvinner bryter kulturelle tradisjoner. Det er jeg glad for

Les også

Politiet vil la seg inspirere av Sverige. Derfor er det en dårlig idé