Helseboka er nemlig avsenderen når du får beskjed om at det er din tur til å få vaksinen mot koronaviruset.

Meldingen varsler mottakerne om at de kan bestille time for vaksinering.

I bydel Frogner opplever de at mange ikke bestiller time når de får meldingen.

– Det gjelder egentlig alle aldersgrupper som får den varslingen på mobilen. Vi har cirka 50 prosent som svarer og det er litt lite, sier seksjonsleder for innbyggertjenester og drift i bydel Frogner, Trine Ottosen.

Må ringes opp

Spesielt unge i 18- og 19-årsalderen har vært vanskelig å få svar fra. Dersom man ikke svarer, må bydelen selv ringe deg for å spørre om du vil ta vaksinen.

– Vi må ringe og spørre og bruker litt ekstra tid på det. Det er et ønske fra byrådet om at dette programmet skal gå fort, og det går fortere å bestille med en gang enn hvis vi skal ringe en og en.

– Hva blir konsekvensene hvis man ikke svarer?

– Da går vi bare videre, men det kan ta lengre tid for deg å få vaksinen.

Det er også noen som svarer at de ikke vil ta vaksinen. Det påpeker Ottosen at er lov. Andre svarer at de bare har glemt bort SMS-en etter at de fikk den.

– Mange svarer: «Å ja, det glemte jeg» og bestiller når vi ringer.

Hun anbefaler alle som vil ta vaksinen om å svare med en gang.

– Når den kommer inn på mobilen, bør man agere når man får den. Hvis du tenker at du går tilbake og ser på det senere, kan du glemme det, sier seksjonslederen.

Slik bestiller du

For å bestille, må man klikke seg inn på lenken som ligger vedlagt i meldingen.

Da kan man velge mellom et gitt antall datoer og timer i løpet av den kommende uka eller neste. Seksjonslederen viser til at det er mange som skal ha time og at man derfor ikke kan velge helt fritt i datoer.

Etter at time er bestilt, får man en ny SMS med bekreftelse.

Ottosen har merket seg at det har vært litt misforståelser rundt hvordan man kan bestille time selv, blant annet etter medieoppslag rundt dette. Men man må altså vente på at det er sin tur, slik at varselet tikker inn på telefonen. Deretter kan man bestille en time selv i et gitt antall datoer.

En annen ting folk er opptatt av nå er ønsket om å få vaksinen før ferien, men det kan ikke tas hensyn til.

– Vi kan ikke legge dette opp rundt ferien. Noen må få vaksinen i ferien også, avslutter hun.

Bildene under viser meldingen du får fra Helseboka om å bestille time. Deretter meldingen du får etter å ha bestilt timen. Sensitiv informasjon er sladdet.