Jeg leser jevnlig at ungdomsvolden øker. Ikke bare i Norge, men også i naboland. Svenske tilstander blir importert hit og kriminelle nettverk som Foxtrot finnes i Norge, ifølge Kripos.

«Svorske» tilstander er en uheldig utvikling, og alle er enige om behovet for å forebygge på alle steder og nivåer.

Les også

Politimesteren: Vi trenger nye virkemidler for å hindre ungdomskrim

Overdriver jeg morsrollen?

Når jeg leser om utviklingen tenker jeg også på noe annet: Hvor er foreldre og besteforeldre? Hva med storebror, storesøster, fetteren som sjelden kommer på besøk, eller den kusinen jeg møter i hvert bryllup.

Jeg er for forebygging, og jeg mener at den begynner hjemme først, og deretter ute i samfunnet. Hvor ble de voksne av? Hvem har ansvar her?

Selv er jeg alenemor til en 8-åring og tenker mest på hvem barnet mitt møter, hvem hen henger med, og hvem forbildet er. Hva er den siste trenden på skolen, alt fra Tik Tok til skjermbruk. Overdriver jeg morsrollen? Kanskje det.

Poenget mitt er at barnet mitt er mitt valg. Jeg valgte også skolen og nabolaget vårt. Jeg kan ikke velge hens venner, men jeg kan velge kretsen min.

Det hjelper ikke å bare skylde på omstendigheter. Veien til integrering er gjennom lekeplassen og leksearbeid. Tross trangboddhet, stress med økonomi, og dårlige livsvilkår mener jeg at et aktivt forhold med barna er det første steget i forebygging.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Innsats nytter

Jeg tenker mye på det når jeg følger ungene til og fra skolen, til trening tre dager i uka, og så til lekeplassen i helgene. Det tar tid! Det er litt kjedelig å sitte i høstkulda og følge med fra benken mens barna løper mellom sklier og fotballbanen. Men det er prisen å betale.

Dessverre har jeg opplevd at barn i småbarnsalder er der ute uten foreldre, noen ganger med en eldre søsken, som selv er ikke er mer enn seks år gammel. Dette er nok vanligere på østkanten enn i resten av byen.

I dag mener unge at skolen er blitt for teoretisk. Frafallet fra videregående er høyt. Vi skal selvfølgelig jobbe for en mer variert og praktisk skole, men det største ansvaret ligger hos foreldre. Det hjelper med kontinuerlig oppfølging hjemmefra. Det lønner seg med bedre språkkunnskaper hos foreldre og jobberfaring.

Derfor er jeg, som førstegenerasjon innvandrerkvinne, ingen tilhenger av kontantstøtte.

Les også

Hun hadde pyntet huset og kjøpt nye gardiner. Men ingen kom på besøk

Unge rekrutterer yngre

Tilbake til forebygging: Selvfølgelig skal vi ha ungdomsklubber, utekontakter, sommerjobber og flere ressurser på skolen. Kanskje litt strengere straff også. Men først og fremst skal vi ha omsorgsfulle voksne hjemme.

«Det er lettere for unge å rekruttere yngre. De forstår jo ikke så mye. De er selv barn», sa Ghulam Abbas, miljøarbeider i Oslo og tidligere gjengleder i B-gjengen, i NRK Debatten.

Dessverre en dette en sannhet for stadig flere ungdommer. En god del av disse barna er bare 14-åringer, og det er et faretegn. Når tenåringer blir rekruttert har vi mislykkes som en familie, som samfunn, som foreldre.

Skal vi styrke laget rundt ungdom er aller første steget å starte hjemme.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Hver dag går jeg forbi en tom asfaltflekk. De som hang her er jaget til et annet nabolag

Les også

Advarslene fra Oslos politimester gjør sterkt inntrykk. Jeg er ikke trygg på at politikerne tar poenget

Les også

Ropet på etnisitet er blitt elefanten i rommet

Les også

«Mamma, jeg vil spille fotball igjen!» Det var ikke bare bare