(Oslodebatten)

Når skal samfunnet seriøst vurdere en grunninntekt for alle norske borgere? Når jeg diskuterer dette med ihuga motstandere av grunninntekt, eller borgerlønn som mange kaller det, er det påfallende hvordan valg av ord påvirker meningene.

Grunninntekt blir ogå kalt borgerlønn og samfunnslønn. Det er en inntekt som gis til alle, uavhengig av finansiell status, og er blitt prøvd ut og avsluttet, i Finland.

Ordet lønn provoserer mange. Lønn er noe du får når du utfører en jobb eller oppdrag. Motstanden synker betraktelig når jeg bruker ordet samfunnsinntekt, eller grunninntekt.

Jeg skal skru tiden noen år tilbake. Samtidig som Bjarne Håkon Hanssen lanserte NAV, den nye Arbeids og velferdsetaten, ble jeg livstruende syk. Håkon Hanssen uttalte på TV at nå skulle brukerne møte ett kontor og en saksbehandler. Jeg ble imponert men det skulle vise seg at mine forventninger var urealistiske.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Seks år etter lanseringen var jeg fortsatt syk, etter en komplisert kreftdiagnose. Jeg var avhengig av økonomisk hjelp. Da hadde jeg vært gjennom følgende ytelser: Sykelønn, rehabiliteringspenger, arbeid- og avklaringspenger, midlertidig trygd to ganger, og til slutt uførestønad. En bunke med søknader og legeerklæringer.

Det store paradokset var at en telefon til hematologen, som var ansvarlig lege under kreftbehandlingen, kunne avklart min situasjon. Da våknet min interesse for en felles grunninntekt. Tenk hvor godt det hadde vært å vite at man hadde en grunninntekt i bunn, så slapp man å leve med angst for avslag hele tiden. Tenk hvor mange som daglig sitter i denne klemma, og hvor mange årsverk NAV bruker på saksbehandling.

Da NAV sin misoppfatning av EØS-avtalen ble jeg 100 prosent overbevist om at grunninntekt er framtidens løsning. Det er ikke gjort over natten. Mange av politiske lederne har hengt seg opp i den såkalte - mislykkede - arbeidslinja, og kommer til å motarbeide grunninntekt for alle. Det var også urovekkende stille om dette temaet i valgkampen.

Uansett hvem som styrer dette landet øker trygdeutgiftene hele tiden! Tiden er overmoden for å tenke nytt. Det krever imidlertid politisk mot og vilje over tid, for klare å gjennomføre en samfunnsreform. Det er et tankekors at det gir stor prestisje i å forske på hvorfor barn og unge havner i trøbbel. mens det gir liten prestisje i å være hjemme og ta vare på familien.

Samfunnet er preget av høyest mulig inntekt og høyest mulig forbruk. I disse klimatider er den hedonistiske livsstilen ikke lenger holdbar. Tenk på følgende situasjon. Du må ta vare på et sykt barn eller en mor som bare har noen måneder igjen å leve. Da trenger du en grunninntekt som ligger i bunnen, slik at du kan slippe alt annet du driver med. Tenk på studenter som sliter med studielån, innvandrere som kjemper for å ta del i det norske samfunnet, og utallige andre eksempler.

De som har har en god jobb og er veletablert i arbeidslivet klarer sikkert å få permisjon med lønn eller en sykemelding, men hva med de som ikke er etablert? Det er dypt urettferdig ovenfor de som ikke er etablert, og viser igjen forskjellen på de som er innafor og de som er utenfor det gode selskap.

Oljefondet er større enn noen gang. Den beste investeringen du kan gjøre er å investere i egen befolkning, helse, og utdanning. Grunninntekt er fundamentet i denne investeringen. Det kommer til å føre til økt kreativitet og produksjon, stikk i strid med skeptikerenes spådom, som tror vi kommer til å slutte å jobbe, investere, studere, og heller ligge på sofaen.

Grunninntekt vil gi alle i Norge - uansett sivilstatus, rase, og livssyn - samme grunnfundament, og muligheten til å lykkes i vårt samfunn. Dersom grunninntekt erstatter andre støtteordninger som det i dag må søkes om, er det også mye penger å spare.

Vi har økonomiske midler og vi har den digitale kompetansen som kreves. Har vi virkelig råd til å la være?

Les flere debattinnlegg på og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Blir vi hengt ut offentlig om sønnen min kler seg ut som Aladdin?

Les også

Bjørvikas skyskrapere overskygger det mangfoldige Grønland

Les også

Det er ikke ungdommene som må ta seg sammen. Det er politikerne.

Les også

Oslo som delt by er en varslet katastrofe