(Oslodebatten)

Sex og samfunns seksualitetsundervisning har vært en obligatorisk del av undervisningsprogrammet for Osloskolen siden 2008. Hvert år er vi inne i rundt 240 niendeklasser og snakker om blant annet seksuell orientering, seksuell identitet, porno, grenser, prevensjon og seksuelt overførbare infeksjoner. Som en del av undervisningen har vi anonyme spørsmål der elevene kan spørre om alt som har med sex, kropp og følelser å gjøre.

«Kan man si nei til sex, selv om vi er kjærester?»

«Hvor mange høl har jenter som jeg kan stappe ting inni?»

«Hvordan kan jeg få sex, selv om hun ikke vil?»

«Hvorfor ødelegge stemninga med å prate?»

«Hvem bestemmer når man er ferdig med sex?»

Mange av spørsmålene handler om grenser og samtykke. Vi er glade for at de spør, fordi spørsmålene vitner om at det vi har snakket om i undervisningen ikke er nok.

Unge savner å vite mer om overgrep og grenser

Sex og samfunn har utført flere nasjonale undersøkelser om elevers ønsker seksualitetsundervisningen i grunnskolen. I 2021 sa om lag 7 av 10 av elevene at de savnet temaer i undervisningen. Av disse sa 46 prosent at de savnet tema knyttet til seksuelle overgrep, krenkelser, voldtekt og misbruk, og 39 prosent sa de savnet mer om grensesetting. 32 prosent svarte at de savnet mer om nettvett, bildedeling, og overgrep over nett.

LES OGSÅ:

Les også

Samfunnet hater voldtektsdømte. Nå er jeg én av dem

Det er tydelig at unge ønsker å lære mer

«Alle» har fått med seg at samtykke er noe man må ha når man skal ha sex. Men hva et samtykke faktisk er, eller hvordan det kan se ut i praksis, er mange usikre på. Til elevene i seksualitetsundervisningen forteller jeg at man må snakke sammen når man skal ha sex. På film veit alle hva man skal gjøre med hverandre til enhver tid, og alle synes alt er kjempedeilig. I virkeligheten er vi ikke tankelesere.

At noe er kjempedeilig for én person kan være helt uinteressant eller ubehagelig for en annen. Derfor må vi snakke sammen. Eksempler på dette kan være: «Synes du dette er deilig?», «hva vil du gjøre nå?», «hva har du lyst til at jeg skal gjøre med deg?«, og «har du det bra.?»

Dette kan være en fin måte å bli bedre kjent på seksuelt, men det er også en kjempefin måte å forsikre seg om at den andre har det bra, og at man har verbalt samtykke både før og underveis i samleiet.

«Betyr det at om jeg har lyst til å bytte stilling, fordi jeg vil kjøre doggy, så må jeg spørre igjen?!» Ja, det gjør det.

LES OGSÅ: – Vi har en skikkelig sex på fylla-kultur i Norge. Det må vi snakke om

«Snakkegreia» høres klein og teit ut

Selv om man har gitt samtykke til å ha sex, betyr ikke det at man har sagt ja til å ville gjøre alt den andre kan ha lyst til. Faktisk sier jeg også at dersom man synes at denne «snakkegreia» høres klein og teit ut, så er faktisk det én av de enkleste måtene å finne ut om man er klar til å ha sex eller ikke! For det er når man hopper over snakkinga, og man begynner å anta ting om den man ligger der med, at sex kan bli til noe skummelt. Dersom alt man gjør er et ja frem til man eventuelt får et nei kan sex bli til noe helt annet enn det burde være.

Det aller beste er å lete etter et «entusiastisk samtykke.» Jeg forteller elevene at det innebærer at begge to er like initiativtakende i det som skjer, at man smiler til hverandre, at man har øyekontakt, og at man viser med kroppsspråket at man ønsker å ta del i situasjonen. Noen ganger kan entusiastisk samtykke være utfordrende å forsikre seg om at man har, for eksempel dersom man er ung og fokuset hovedsakelig er på seg selv i den seksuelle situasjonen, dersom man ikke kjenner hverandre så godt, eller dersom man er beruset.

Derfor forteller jeg, kan det være best å kombinere verbalt og entusiastisk samtykke, for å forsikre seg om at alle involverte til enhver tid har det bra, og stadig er med på det som skjer. Sex er ikke noe man tar eller får, det er noe man gjør sammen, og noe alle som er med på sexen skal ha lyst til. Hele poenget med sex, sier jeg til elevene, er at det skal være like gøy, like spennende og like deilig for alle involverte, hele tiden, hver eneste gang.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Samfunnet hater voldtektsdømte. Nå er jeg én av dem

Les også

Samtykke er en essensiell del av sex

Les også

For hver vellykkede patriark, finnes en stakkars, sosialt utilpass mann som ikke skjønner bæret

Les også

Venninnen min tok to glass øl ute. Så husker hun ikke mer.