(Oslodebatten)

Nå skal ABC-klinikken på Ullevål legges ned for godt. Tilbudet til fødende kvinner i Oslo blir rett og slett dårligere og noe må gjøres.

Våre medmødre rundt omkring i landet er flinke til å rope høyt når det rasles med spareknivene i helseforetakene.

Nå er det på tide at vi kvinner i Oslo står opp og sier fra.

I fjor hisset sykehusdirektør Bjørn Atle Bjørnbeth på seg Oslokvinner ved å si at: «Vår oppgave er ikke å lage et fødetilbud for 32 år gamle kvinner med høy utdanning fra Ullevål Hageby» i et møte med blant andre Venstre-politiker Marit Vea.

Jo, det er det faktisk.

I Oslo er det faktisk kvinner i trettiårene som føder barn. Alle passer ikke inn i samme mal. Det er ikke for mye å forlange at man har tilbud om ulike måter å føde et barn på. For alle som har gått inn dørene på Ullevål er det ikke akkurat snakk om noe luksustilbud - uansett hvilken avdeling man havner på.

Les også

«Du er heldig som får enerom, enn så lenge»

Raskt inn og raskt ut

Jeg har selv født tre barn på Ullevål. Både en ukomplisert naturlig første fødsel og senere tvillinger i dobbel setefødsel. I begge tilfeller har dyktige ansatte ledet meg trygt gjennom de heftigste dagene i mitt liv. Men det er allerede ekstremt travelt på avdelingene. Det er raskt inn og helst så raskt som mulig ut igjen.

Ved min siste fødsel med tvillingene mine havnet jeg på barselavdelingen etter fødselen midt under pandemien i 2020. Alene, inne på et rom med to små nurk. Jeg var sjeleglad for at det ikke var min første fødsel. Jeg husker at jeg hadde et enormt behov for en dusj. Det var det ikke på rommet der jeg var innlagt. Jeg måtte ned i gangen og inn på rommet til noen andre fødekvinner der jeg endelig skulle få dusjet vekk de siste dagers blod og svette. Der var sluket nesten tett, og jeg stod med blodig og møkkete vann til knærne inne på et skittent bad.

Dette er ABC-enheten

ABC-enheten, eller ABC-klinikken på Ullevål er en jordmorstyrt enhet.

  • Svangerskapsoppfølging, fødsel og barseltid foregår på samme sted med samme personale.
  • Landets mest kjente fødested for naturlige fødsler, hvor over halvparten av fødslene skjer i vann.
  • Primært et tilbud til friske gravide.
  • Ca. 1000 gravide søker seg hit hvert år. Enheten tar rundt 500 fødsler.

Dette sier selvfølgelig ikke noen ting om kvaliteten på selve fødetilbudet på Ullevål. Men faktum er at det totale tilbudet i fødselsomsorgen både før, under og etter fødsel blir dårligere når man mister valgmuligheter. Nå er det sikkert færre som trenger å bruke den dusjen da, siden sykehuset vil ha kvinnene raskest mulig ut og hjem med de nyfødte.

Jeg har ikke fått benyttet meg av ABC-klinikkens tilbud, men jeg hadde gjort det om jeg hadde hatt muligheten. Tryggheten i å vite hva man går til, med erfarne jordmødre som har ro til å følge deg gjennom hele fødeprosessen kan man faktisk ikke måle i penger.

LES OGSÅ: Elisabeth (62) har vært jordmor i 33 år. Nå har hun fått nok.

Handler kun om penger

For til syvende og sist handler det om penger. I Norges største by må det største sykehuset spare 500 millioner kroner i år. Det går hardt ut over tilbudet til oss som bor i denne byen - et tilbud nærmere 10.000 innbyggere faktisk bruker for å føde barn hvert eneste år. Sykehusledelsen argumenterer med at det fødes færre barn i Oslo, og at det store bemanningsproblemer og vanskelig å rekruttere jordmødre.

ABC-klinikken passer ikke for alle. Det har vært jordmorstyrt og landets største fødested for naturlige fødsler. De bruker alternative metoder for smertelindring som for eksempel badekar eller akupunktur. Her er det ingen epidural eller keisersnitt. Men det kanskje aller viktigste er oppfølgingen. Allerede fra uke 32 har kvinnene blitt fulgt opp på avdelingen. «Luksusavdeling» og «Alternativt» har kritikerne kalt det. Nå starter de erfarne jordmødrene heller private tilbud, slik Avisa Oslo skrev om tidligere i januar. Da er vi i ferd med å skape et klassedelt helsevesen der kun de som har midler til det får tilgang på tilbud «utenfor boksen».

Men det er på tide at vi også snakker om hvordan de klarer å spare så mye penger på å legge ned dette populære fødetilbudet som 500 kvinner i Oslo benytter seg av hvert år.

Les også

Da livet begynte å vokse i magen, ble kroppen min så mye mer

Jordmødrene har pekt på at sykehuset ikke har insentiver for å beholde ABC-klinikken fordi naturlige fødsler uten inngrep genererer færre inntekter gjennom ISF-systemet. Faktisk er det slik at man i dag får mer penger dersom en kvinne får en komplikasjon i forbindelse med fødsel som må behandles. Foregikk den uten komplikasjoner og inngrep på for eksempel ABC-klinikken får Oslo universitetssykehus færre inntekter.

Sykehuset står allerede ovenfor en enorm ressursmangel. Jordmødre slutter på sykehuset og starter private tilbud. Det kommer ikke til å bli noe enklere i årene fremover.

Men en ting er sikkert:

Alle kvinner i Oslo bør ha de samme mulighetene til å velge det fødetilbudet som vil gi dem en best mulig fødsel. Og vi må sammen kreve å få de tilbudene som gir oss valgfriheten og forutsetningene for å få nettopp det. Det er på tide å prioritere kvinnene.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Barselopprøret: Debatten sykehuset inviterer til grenser til latterlig

Les også

Sykepleier forteller: Sånn er det å jobbe på Ullern Helsehus

Les også

Etter seks måneder på Aker Brygge leverte jeg oppsigelsen. Nok var nok

Les også

Avdelingen på Ullevål der himmel og helvete møtes