– I byene spesielt kan det virke som at det er mye måker om våren, men måkebestanden har faktisk hatt en betydelig tilbakegang over flere år. Matmangel og hekkeområder som forsvinner på grunn av arealendringer, gjør det vanskeligere for måkene å få fram unger, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Faktisk er alle de fire urbane måkene rødlistet: hettemåke, krykkje, fiskemåke og gråmåke. Rødlisten er en oversikt over arter som har risiko for å dø ut.

Hettemåke er regnet som kritisk truet, mens de andre artene er betegnet som sårbare på samme liste.

Dette kan du gjøre

Årsaken til at måkene trekker inn i byene, er fordi de har lært at det er enklere å overleve her.

Måkene har sin hekketid på våren og sommeren, fra mai til midten av juni, og de returnerer gjerne til samme sted som tidligere.

Dersom du har slitt med hekking på taket eller i nærheten av hjemmet, må du gjøre tiltak nå.

Dette kan du gjøre før hekketiden

  • Spenne opp tråder på typiske sitteplasser, på gesimser og takutstikt der fuglene ofte sitter for å observere og følge med
  • Spenne tråder opp på taket med 30 cm mellomrom og 30 cm opp fra taket før hekking, men ikke bruk nett som fuglene kan sette seg fast i
  • Variere med ulike typer fugleskremmere før hekking
  • Kommunen kan legge til rette for hekking andre steder ved å bygge måkeplattformer som settes opp på egnede steder

Kilde: Miljødirektoratet

Forbudt å forstyrre

Hvis måkene har satt i gang hekkingen, er det forbudt å forstyrre eller fjerne dem uten å søke om skadefelling.

Du har kanskje opplevd at måker jager deg hvis du er i nærheten av en unge som er utenfor reiret. Miljødirektoratet oppfordrer folk til å unngå disse områdene, da det forlenger hekketiden.

– Vi må lære oss å leve med naturen tett på, også i byene, sier Ellen Hambro.

PS! Om du skulle være uheldig og bli angrepet av en måke, anbefaler Miljødirektoratet å holde den ene hånda i været. Da vil ikke måkene stupe like nærme. De påpeker at måkene ikke angriper når de gjør dette, bare skremmer.