Det sirkulerer en video på sosiale medier fra en vitnemålsutdeling på en skole i Groruddalen. Jeg synes det er fascinerende hvordan folk har latt seg reagere bastant på en video, der man kun ser det som skjer på videoen. Enda mer fascinerende er at voksne mennesker dømmer, reagerer og hauser opp en stemning på sosiale medier, uten å vite hva som er historikken, hva er situasjonen - hva er egentlig settingen?

La det være klart: Jeg kjenner heller ikke til hele historien, men har noen refleksjoner:

  • Dette var en tenåring på en vitnemålsutdeling. Et 16 år gammelt barn. Skal man være voksne mennesker som henger ut et 16 år gammelt barn på Facebook?
  • Prinsipielt mener jeg at håndhilsenekt på bakgrunn av kjønn er feil. Men hvis man ønsker å få fram dette budskapet, var dette egentlig riktig måte å gjøre dette på? Kunne man f.eks hatt en dialog med gutten (og andre) i ettertid med innestemme?

I Norge gjør vi det sånn og sånn

Vi er mange med minoritetsbakgrunn som har vokst opp med uttrykket som starter med: «I Norge… gjør vi det sånn og sånn.» Jeg får frysninger oppover ryggen av setninger som starter med akkurat dette uttrykket, og får ganske dårlige assosiasjoner. Det er en måte å hevde seg på som jeg aldri har likt.

Snakk om hva vi kan få til i fellesskap, ikke hvordan Norge er bedre enn andre. Det vi trenger nå, er at de det gjelder får snakket sammen med innestemme. At guttungen har/får et godt støtteapparat rundt seg. Vi skal heie på lærere og skoleledere som står i en tøff hverdag, men vi må aldri glemme å være de rollemodellene vi etterlyser i samfunnet.

Jeg vil avslutte med å gratulere alle 15-og 16-åringer som har gjennomført 10 års skolegang i Norges mest mangfoldige by. Vit at dette er en kompetanse dere besitter, den mangfoldskompetansen, nettopp fordi dere vokser opp i Oslo.

Innlegget ble først publisert på Facebook

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Nei takk til tvungen håndhilsing

Les også

Håndhilsing: Vi skal ikke tolerere oss vekk

Les også

All kritikk mot Pride blir plassert i den halvbrune båsen

Les også

Din frihetskamp er min frihetskamp