(NA): Forbrukertilsynet har sjekket boligannonsene til de største eiendomsmeglerforetakene, og fant overraskende mange feil i markedsføringen av soverom.

I aksjonen som ble gjennomført i slutten av januar, fant tilsynet lovbrudd hos hele 9 av 10 aktører.

– Vi regnet med å finne lovbrudd, men trodde ikke vi skulle finne så mange som dette, sier Trond Rønningen, direktør i Forbrukertilsynet, i en pressemelding.

Forbrukertilsynet sjekket et tilfeldig utvalg av boligannonser på Finn.no fra de ti største eiendomsforetakene.

– Må rydde opp

Nå har tilsynet sendt brev til ni av selskapene de sjekket, hvor de påpeker feil i markedsføringen og gir dem en grundig innføring i reglene som gjelder.

– Vi forventer at selskapene rydder opp, og at de innretter seg etter reglene i fremtidige boligannonser, sier Rønningen.

Disse eiendomsmeglerne får refs:

Proaktiv Eiendomsmegler, Vest DNB Eiendom, Nordvik bolig, Aktiv Eiendomsmegling, Eiendomsmegler 1 Norge, Privatmegleren, Eie Franchise og Krogsveen. Det var bare hos Eiendom & Partners at de ikke fant feil.

Dersom selskapene ikke innretter seg, har Forbrukertilsynet anledning til å fatte vedtak.

Oppgir ulovlige rom

Når antall soverom skal angis i markedsføringen, skal kun rom som er godkjent til bruk som soverom inkluderes. Hvis ikke kan dette være i strid med markedsføringsloven.

– Det vi ser mange gjør, er at de oppgir antall soverom basert på dagens bruk. Det er ikke tilstrekkelig. For å finne ut hvilke rom som er godkjent som soverom, plikter eiendomsmegler å innhente plantegninger fra kommunen, skriver Forbrukertilsynet.

Dersom rommet ikke er godkjent som soverom, kan det heller ikke inngå i oppsummeringen av antall soverom i annonsen.