Natt til tirsdag 6. april har noen forsøkt å sage over den ene ankelen på skulpturen. Sinnataggen blir derfor nå fjernet fra broen for undersøkelser og konservering, skriver Vigelandsmuseet i en pressemelding.

Skulpturen ble fjernet fra sokkelen i parken cirka klokken halv seks.

Så snart arbeidet er gjort vil han plasseres tilbake til plassen sin.

Dette er skadeverk på et fredet kulturminne og forholdet vil bli politianmeldt, skriver museet.

– Meningsløst

Vigelandsparken ble fredet i 2009. Sinnataggen ansees å være en av Gustav Vigelands mest kjente skulpturer. Sammen med 57 andre skulpturer, fyller Sinnataggen Broen i skulpturparken. Den ble modellert i 1928.

Leder for Vigelandsmuseet, Jarle Strømodden, er overrasket over vandaliseringen av Sinnataggen og synes at det som har skjedd er trist:

– Hvor skal jeg begynne? Det er trist. Det er jo vandalisme og hærverk, sier han.

Han har ingen idé om hvem som kan ha utført ugjerningen, men sier videre at det ikke er sikkert at Sinnataggen var et bevisst mål for ugjerningen:

– Min personlig vurdering er at dette er en tilfeldig gjerning. Det er usikkert om det er brukt baufil eller sag, sier Strømodden.

– Meningsløst hærverk

Foreningen Frognerparkens venner jobber for at parken skal være attraktiv for flest mulig brukergrupper. Foreningen ble stiftet i 1971. Styremedlem Marius Odland sier at det som har skjedd er meningsløst:

– Det er jo et meningsløst hærverk. Det er veldig synd at noen gjør noe som ikke gir mening, sier han.

Foreningen jobber for at Vigelandsparken vedlikeholdes, og har finansiert flere prosjekter for parken. Han sier at foreningen har fungert som parkens voktere og håper at folk vil engasjere seg i arbeidet med vedlikehold av parken.

– Jeg håper at flere forstår at man må ta vare på kulturskattene vi har, tilføyer han.

Blitt vandalisert før

Det er ikke første gang skulpturen har vært utsatt for hærverk, natt til første nyttårsdag 1992 ble Sinnataggen stjålet. Vandaler tok med seg bronseskulpturen rett fra sokkelen, kun foten sto igjen.

– Det er et grovt inngrep, mener Strømodden.

Marius Odland sier at det er heldig at skulpturen ikke ble saget ned i sin helhet.

– Forrige gang ble skulpturen saget ned. Det skjedde ikke denne gangen. Det er veldig synd at noen gjør noe som ikke gir mening, sier Odland.

Sinnataggen

Skulpturen forestiller en liten, sint gutt og regnes som Gustav Vigelands mest kjente skulptur. Sinnataggen, som er støpt i bronse, ble sannsynligvis modellert i 1928 og montert som én av 58 skulpturer på Broen i skulpturparken i 1940.

Broens 58 bronseskulpturer viser en rik variasjon av barn, kvinner og menn i forskjellige aldre. Felles for broskulpturene er lek, livslyst, energi og vitalisme.

Vigeland modellerte broskulpturene i perioden 1925-1933. De var noen av de første skulpturene som ble montert i Vigelandsparken på begynnelsen av 1940-tallet.

Kilde: Vigelandsmuseet